Povestea dramatică a fetiţei care a murit cu capul zdrobit de o poartă de fotbal prăbuşită peste ea în curtea şcolii a şocat comunitatea din Dobreşti. În timp ce părinţii regretă că şi-au înscris micuţa la cursul de dansuri populare în pauza căruia a avut loc accidentul, localnicii se tem că autorităţile ar putea muşamaliza cazul, reprezentanţii Primăriei şi cei ai Liceului Tehnologic pasându-şi reciproc responsabilitatea pentru faptul că fierătania n-a fost ancorată aşa încât să nu cadă peste copii. 

Tatăl povesteşte crâmpeie de coşmar. "Când am ajuns în curtea şcolii, Floarea mea urla, iar Larisa era întinsă pe jos. Fetiţa avea capul zdrobit, îi curgea sânge pe guriţă şi urechi. Medicul şi asistenta încercau să o reanimeze, îmi strigau că nu e moartă, dar eu ştiam că nu se mai poate face nimic", spune Daniel Ivan.

Micuţa a murit miercurea trecută, în curtea şcolii, după ce o poartă de fotbal s-a prăbuşit, lovind-o în ceafă. Larisa a fost înmormântată la fix o lună după ce împlinise 7 anişori...

"O să dea vina pe copilă!"

Tragedia s-a petrecut în jurul orei 19. Copiii veniţi la cursul de dansuri populare ţinut în Căminul Cultural din Crânceşti, comuna Dobreşti, ieşiseră în pauză. Căminul, şcoala şi dispensarul din localitate împart o curte comună în care micuţii se joacă "de-a v-aţi ascunselea" ori "şoarecele şi pisica". Împrejurările în care s-a petrecut drama sunt încă necunoscute. Cert e că în curte erau cam 30 de persoane, majoritatea copii însoţiţi de părinţi.

Localnicii neagă versiunea oficială. "Poliţia a spus la ziar că fetiţa s-ar fi legănat pe bară până ce aceasta s-a prăbuşit izbind-o în cap. E o minciună! Larisa era firavă şi timidă. N-ar fi urcat niciodată la 2 metri, că nu putea şi oricum i-ar fi fost frică", spune revoltată o femeie. Vecinii adunaţi cu candele la locul tragediei sunt de aceeaşi părere. "Larisa n-avea cum răsturna poarta asta de fier. Abia o împinge un bărbat", zice un vecin.

Sătenii sunt convinşi că micuţa se juca liniştită, iar poarta s-a prăbuşit, mişcată probabil de copii mai mari, pentru că nu a fost prinsă în pământ. Însă nimeni nu a văzut nimic, sau cel puţin aşa susţin deocamdată. În schimb, se tem de o muşamalizare. "Dacă murea un copil de primar sau de director de şcoală, acuma se aprindea tot satul! Aşa, că-i vorba de oameni de rând, o să dea vina pe copilă", spune o vecină.

"Era o fetiţă foarte bună"

Vinerea trecută, în clasa Larisei copiii desenau stingheri în aşteptarea orei de educaţie fizică. Din 11 micuţi adunaţi într-o clasă simultană cu elevi de clasele I-IV, la ore erau doar 7. Trei elevi sunt bolnavi, iar Larisa nu mai vine. Banca fetiţei e goală. O floare, o candelă şi o fotografie amintesc de îngerul blond din rândul doi. "Era foarte bună şi cuminte", povesteşte Daria, o micuţă cu ochelari şi codiţe. Aniela, o păpuşică în roz, timidă, dar zâmbitoare, zice în şoaptă: "Larisa se juca cu mine".

Copiii ştiu toţi ce s-a întâmplat. Unii de la faţa locului. "Am auzit strigăte în curtea şcolii. Lumea vorbea că a căzut o bară pe Larisa şi că e rău. M-am dus şi eu acolo, dar n-am văzut nimic, că era multă lume adunată", povesteşte Cosmin. Copiii spun că partea aceea de curte era pentru ei teritoriu interzis. "Domnu' profesor de sport nu ne-a lăsat niciodată la porţile alea, dar după-masa se mai jucau acolo fotbal copiii mari", zice băiatul.

Învăţătoarea Larisei e în stare de şoc. "În primele nopţi n-am dormit deloc. Nu-mi venea să cred. Am realizat ce s-a întâmplat abia când m-am întâlnit în curtea şcolii cu oamenii în priveghi", spune Daniela Codrean (foto). Învăţătoarea aproape că plânge. "Pe 26 septembrie a făcut 7 ani. Le-a adus copiilor dulciuri şi sucuri, iar la care nu a fost la şcoală i-a lăsat pe bancă, pe când vine. Acum, pe 26 octombrie, o înmormântează...". Învăţătoarea priveşte pe telefon o fotografie cu fetiţa. "Aici eram la proiectul «Viaţă». Împreună cu copiii făcuserăm salată", lăcrimează femeia.

"Nu mai suntem oameni..." 

În casa familiei Ivan este atâta durere încât aproape că plâng şi pereţii. "Bucuria căşii ăsteia s-a dus", se lamentează bunicul Teodor Ivan. Larisa era mezina familiei. Mai are un frate major. "Fata mea nu s-a suit nicăieri. Era fricoasă, sărăcuţa. Vecinul are patru copii, cu care se juca, dar dacă n-o treceam strada, nu mergea nicăieri", zice tatăl.

Daniel Ivan (foto) regretă că şi-a lăsat fata la dansuri. "Două săptămâni n-a lăsat-o pe maică-sa de brâncă, numai s-o ducă la dansuri populare. Eu o duceam dimineaţa la şcoală, eu o luam la 12. Nu ştiu de ce, n-am vrut să o las. Dar a convins-o pe maică-sa şi-am tăcut", povesteşte tatăl. Miercurea trecută, Larisa a fost la prima şi ultima oră de dansuri. "Nu-mi vine să cred ce s-a întâmplat. Maică-sa a leşinat deja de trei ori. Nu mai suntem oameni...", spune Daniel.

Părinţii Larisei, ca de altfel toţi vecinii din sat, sunt de părere că tragedia nu s-ar fi întâmplat dacă poarta de fotbal era fixată în sol. "Nu vreau răul nimănui, dar cine a greşit să plătească, pentru că din cauza asta a murit un înger de copil", spune una din mătuşile Larisei.

Primăria dă vina pe şcoală... 

Primarul Nicolae Neag (foto) spune că responsabilitatea accidentului revine conducerii Liceului Tehnologic Dobreşti de care aparţine şcoala din Crânceşti. "Liceul are personalitate juridică din 2015. În 2016 Curtea de Conturi a dispus ca acolo unde se desfăşoară activităţi de învăţământ să predăm toate activele şi pasivele Liceului Tehnologic Dobreşti, ceea ce s-a întâmplat prin Hotărârea de Consiliu 41 din decembrie 2017", zice Neag.

Astfel, după ce porţile înalte de 2 metri, late de 3 metri şi grele de 100 de kilograme au fost dezafectate ca neconforme de pe terenul sintetic al liceului din Dobreşti în 2017 şi ţinute un an în curtea Primăriei, au fost refolosite la şcoala din Crânceşti. "În 2018, din ordinul viceprimarului Florian Popuş, porţile au fost încărcate şi duse în curtea şcolii".

Edilul zice că porţile au fost culcate lângă grupurile sanitare din curtea şcolii, iar de acolo cineva le-a mutat pe teren. "Au fost descărcate în prezenţa învăţătoarei de atunci. Conducerea şcolii nu poate spune că nu ştia de ele. Din câte ştiu eu, profesorul de sport a anunţat conducerea şcolii că a găsit porţile ridicate şi că nu sunt stabile".

... iar şcoala pe Primărie

Pe de altă parte, directoarea liceului, Livia Gego, dă vina pe conducerea Primăriei. "Noi nu folosim curtea şcolii, avem 10 elevi în această şcoală. Porţile au fost montate acolo de reprezentanţii Primăriei Dobreşti, la cererea tinerilor din sat, ca să poată juca fotbal", spune Gego. Directoarea precizează că, de vreme ce curtea şcolii este comună atât căminului cultural cât şi dispensarului din sat, era accesibilă oricând copiilor şi tinerilor din localitate.

Cert este că organele de cercetare penală au deschis o anchetă pentru ucidere din culpă şi fac anchetă pentru a stabili cine a ridicat porţile în picioare şi de ce nu au fost fixate pentru a preveni tragedia. Vinerea trecută, directoarea Gego dădea declaraţii la postul de Poliţie din comună, iar primarul Neag aştepta în birou să fie chemat în faţa procurorului venit de la Beiuş.

Deocamdată, singura constatare e că o fetiţă de doar 7 ani ieşită la joacă şi-a pierdut viaţa din vina oamenilor mari care ar fi trebuit s-o ţină în afara oricărui pericol. Şi niciunul nu-şi asumă responsabilitatea...


UN VICE ACUZĂ
"Porţile trebuiau să fie la fier vechi"

Tragedia de săptămâna trecută a declanşat reacţii de revoltă şi tristeţe în sânul comunităţii din Dobreşti. "Nu se poate ca un copil să moară şi să nu fie nimeni de vină", a declarat o localnică. Oamenii cer măsuri pentru ca astfel de drame să nu se mai petreacă. "Cine este de vină să plătească, pentru că altfel tot aşa o să se întâmple şi pe viitor", a cerut o vecină.

Fostul viceprimar al localităţii, Florin Copos, este de părere că vina aparţine conducerii Primăriei. "Porţile trebuiau să ajungă la fier vechi, dar primarul a vrut să le refolosească. Acum se poate ascunde după deget, dar el ştie cine le-a pus acolo. N-a vrut să cheltuie banii şi să pună altele. Sunt revoltat!".

Fostul viceprimar susţine că, de vreme ce comuna este supravegheată video, oamenii legii ar putea identifica persoanele care au ridicat porţile de fotbal în picioare, provocând această tragedie. Problema este, însă, că satul Crânceşti nu este legat la reţeaua de supraveghere video...