Cunoscut pentru nenumăratele luări de poziţie vizând rebotezarea străzilor din Oradea cu vechile denumiri "istorice" sau reinstalarea statuii Regelui Ladislau în Piaţa Unirii, şeful PPMT, orădeanul Csomortányi István, a ajuns protagonistul unui uriaş scandal.

La o zi după congresul de la Târgu Mureş din 21 septembrie, unde a fost reconfirmat ca lider al formaţiunii, pe pagina de Facebook a PPMT Cluj a apărut o fotografie în care e imortalizat făcând salutul nazist. 

Poza a fost ştearsă ulterior, dar nu înainte de a fi preluată de mai multe publicaţii online, iar Csomortányi a încercat să-şi spele imaginea susţinând că ar fi fost "manipulată în photoshop". BIHOREANUL are dovada că minte!

O răzbunare

Site-ul transindex.ro, primul care a preluat fotografia de pe pagina de Facebook a PPMT Cluj, a dezvăluit şi sursa acesteia: pagina Hi5 a unui fost consilier local al PPMT Bihor, Barta Béla. "Nu se ştie exact când a fost realizată fotografia originală, dar copia postată pe pagina PPMT Cluj nu conţine nicio modificare cu excepţia blurării feţelor (însoţitorilor lui Csomortányi - n.r.)", explica Transindex.ro.

Bănuiala PPMT-iştilor e că fotografia a fost "dezgropată" de fostul lider al formaţiunii din Cluj, Soós Sándor, contracandidatul lui Csomortányi la şefia partidului în alegerile interne din luna mai, care, după eşecul la diferenţă de un vot, şi-a dat demisia şi a atacat rezultatul în instanţă. "Soós avea parola pentru a accesa pagina de Facebook a PPMT Cluj. El a urcat această fotografie pe pagina noastră", declara pentru maszol.ro actualul preşedinte al filialei, Fancsali Ernő.

Cu "nu" în braţe

Contactat de BIHOREANUL, Csomortányi István s-a jurat că poza nu este reală, autorul modificându-i una din tinereţe, cu scopul de a-l denigra şi de a pune organizaţia pe care o conduce într-o lumină nefavorabilă.

"Nu au găsit nimic compromiţător în viaţa mea personală, nu sunt implicat în scandaluri de corupţie, nu am dat niciun motiv de scandal, în declaraţiile mele publice nu poate fi găsit nimic extremist", a spus Csomortányi, jurându-se că "nu am făcut în viaţa mea acel semn", deoarece nu îl reprezintă, pentru că "nu am astfel de convingeri". "Nici măcar nu ştiu unde este locul în care e realizată fotografia, nu recunosc persoanele respective", a pretins liderul PPMT. 

Tabără dragă...

Realitatea este, însă, alta. Fotografia a fost realizată în 2006, în timpul Taberei Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI), organizată anual la Gheorghieni, în judeţul Harghita, şi susţinută financiar de partidul ultranaţionalist Jobbik, de extremă dreapta, precum şi de alte organizaţii maghiare. 

Csomortányi István a fost acolo, iar în poza cu salutul nazist "Sieg Heil", realizată în timpul unei drumeţii la Lacul Roşu, îi are alături, printre alţii, pe Kéki Imre Krisztián, un bihorean din Paleu, antrenor de fitness, între timp mutat în Ungaria şi cunoscut ca simpatizant Jobbik, dar şi pe titularul contului online Hi5 unde a fost postată, Barta Béla, fost consilier local PPMT în Cherechiu, în prezent redactor la publicaţia online maghiară ithon.ma.

Dacă ar fi apărut într-o singură fotografie, "amnezia" lui Csomortányi ar fi fost, poate, de înţeles, escapada datând din urmă cu 13 ani. Atât doar că liderul PPMT e prezent în mai multe poze, şi din timpul taberei din 2006, şi din anii următori. În mod curios, pozele nu au fost şterse din contul de Hi5 în ultima săptămână, de când a izbucnit scandalul, semn ori că posesorul a vrut dinadins să-i "sape graoapa" şefului PPMT, ori că efectiv nu mai ştia parola de acces în cont. Cert e că oricine le-a putut vedea şi copia, cum a făcut-o şi BIHOREANUL, lămurindu-se astfel că Csomortányi a minţit.

Heil... la bere!

În timp ce colegii de partid îi iau apărarea, preşedintele PPMT Covasna susţinând chiar că gestul lui Csomortányi a fost interpretat greşit, pentru că "băieţii au ridicat mâna ca să răspundă la întrebarea «Care vrea o bere?», liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la Oradea, vinerea trecută, că Csomortányi ar trebui să-şi dea demisia. "Oriunde în lume, un asemenea gest ar trebui să fie urmat de o demisie, nu de denaturarea adevărului", a spus Kelemen. 

Deocamdată, deşi ajuns din urmă de trecutul "verde", ruşinat de rătăcirile din tinereţe, Csomortányi István preferă să mintă, trăgându-şi după el şi partidul. În prag de alegeri, cu un lider bănuit de convingeri extremiste, PPMT se poate considera deja învins. Heil, Pişti, ai făcut-o lată!