În urmă cu o lună, cu mare fast şi în faţa a numeroşi invitaţi, în Oradea a fost dezvelită o statuie dedicată omului politic Ion I. C. Brătianu, realizată la comanda Primăriei. O iniţiativă lăudabilă, care însă le-a reamintit unor orădeni cum ignoră edilii urbei o mare personalitate a oraşului: Emanuil Gojdu.

Au trecut aproape trei ani de când Primăria a demontat din centrul oraşului statuia dedicată celebrului avocat şi patriot român, iar promisiunea de restaurare şi reamplasare a monumentului pare să fi fost uitată. Asta chiar dacă municipalitatea a încasat o amendă pentru că nu îngrijeşte monumentul, un deputat PMP a reclamat problema la Guvern şi chiar s-au făcut oferte pentru găzduirea statuii...

Promisiune uitată

Statuia lui Gojdu a fost aşezată în Piaţa Unirii în anul 1989, în semn de respect faţă de avocatul născut la Oradea pe 8 februarie 1802 şi care, după cursuri urmate la Academia de Drept din oraşul natal, apoi la Bratislava şi la Budapesta, a ajuns unul dintre cei mai renumiţi şi respectaţi avocaţi din capitala Ungariei. Tot acolo s-a remarcat ca un fervent luptător pentru drepturile românilor şi ca filantrop preocupat de studiile tinerilor ardeleni. Operă a sculptorului orădean Mircea Ştefănescu, regăsită pe lista monumentelor istorice din Bihor, statuia a fost anume amplasată pe platoul din spatele Catedralei Greco-Catolice, ca să "privească" spre casa în care s-a născut avocatul, aflată pe strada Traian Moşoiu.

În martie 2015, înaintea lucrărilor de reamenajare a pieţei centrale, Primăria a demontat monumentul, cu promisiunea fermă a viceprimarului Mircea Mălan că va fi recondiţionat şi ulterior amplasat în Piaţa Emanuil Gojdu, zonă care urma să intre de asemenea în reamenajare. Soluţia temporară de mutare a statuii într-un ţarc din Ştrandul Ioşia s-a dovedit însă de lungă durată, căci proiectul pentru Piaţa Gojdu a rămas la stadiul de idee, iar monumentul n-a mai fost restaurat.

Reclamaţi la Bucureşti

În luna aprilie a acestui an, BIHOREANUL a dezvăluit cum, ascunsă de ochii lumii, statuia lui Gojdu a ajuns năpădită de buruieni şi licheni, motiv pentru care Direcţia pentru Cultură Bihor a amendat Primăria cu 4.000 lei. Municipalitatea a contestat sancţiunea în instanţă, Judecătoria Oradea a respins acţiunea, iar procesul continuă acum la Tribunal.

În timp ce Primăria are timp să se judece, statuia abandonată a atras atenţia unui deputat PMP, Constantin Codreanu, reprezentant al românilor din Diaspora. În calitate de preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor, acesta a fost sesizat de asociaţia orădeană "Cultura în mişcare" şi, la sfârşitul lunii octombrie, a transmis o adresă premierului Mihai Tudose, ministrului Culturii Lucian Romaşcanu şi prefectului de Bihor, Ioan Mihaiu, reclamând starea jalnică a statuii şi cerând să afle dacă a fost sancţionată vreo persoană, pentru "inacţiuni privind monumentul de for public". A primit răspuns doar de la prefect, care a redirecţionat de fapt o adresă a Direcţiei pentru Cultură, instituţie care afirmă că, în afara amenzii deja date, nu poate face nimic. Mingea e în terenul Primăriei...

Părăsit acasă

Primarul Ilie Bolojan a aflat de la BIHOREANUL despre interpelarea parlamentară, dar nici n-a fost impresionat de grija PMP-istului. "Parlamentarii trebuie să aibă activităţi", comentează, ironic, edilul, fără a avea însă un răspuns concret pentru viitorul statuii. "Vom vedea ce vom face. Sigur este că statuia lui Gojdu va exista în Piaţa Gojdu din faţa Catedralei Ortodoxe, o zonă pe care vrem s-o transformăm în pietonală. Dar dacă Guvernul Tudose ne-a luat 9 milioane de euro în acest an, ce să fac? Nu mă pot apuca de lucrări fără bani", spune Bolojan.

Edilul nu explică de ce n-a alocat bani măcar pentru restaurarea statuii, mai cu seamă că are cel puţin două soluţii decente la îndemână pentru reamplasarea ei. Directoarea Muzeului Cetăţii, Angela Lupşea, a propus aşezarea monumentului în curtea fortăreţei, iar directorul Colegiului Emanuil Gojdu, profesorul Florin Nicoară, a oferit în acest scop curtea şcolii. "Am avut o discuţie cu domnul Bolojan, i-am spus că nu e foarte mare curtea noastră, dar temporar putem să amplasăm aici statuia", spune Nicoară. A primit acelaşi răspuns: se doreşte amplasarea numai în Piaţa Gojdu, pentru a cărei amenajare deocamdată nu sunt bani. Aşadar, Gojdu va începe anul nou tot... la ştrand.