Întins pe iarbă, corpul băiatului bălai zace inert, în timp ce tânărul prăbuşit în genunchi lângă el încearcă disperat să-l readucă la viaţă. Palmele sale, strânse una peste alta, se mişcă ritmic pe pieptul năclăit de sânge care nu reacţionează, iar când şi când, pentru câteva secunde, îşi lipeşte gura de buzele învineţite ale prietenului său. Clipele trec, lupta continuă cu înverşunare, în aşteptarea unui miracol care, însă, nu se petrece...

Băiatul bălai a murit. Se numea Cristian Vişoiu, avea 18 ani, era elev eminent în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi a fost pasager în maşina condusă de unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, Michael Bungău, şi el elev de excepţie, la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu. Cu mintea amorţită de băutură, acesta pornise într-o cursă nebună până s-a răsturnat cu autoturismul pe câmp. Scăpat teafăr dintre rămăşiţele acestuia, tânărul şofer şi-a luat în braţe prietenul care atârna inconştient pe portieră şi a încercat să-l resusciteze. Din nefericire, degeaba...

În Joia Mare

Tragedia s-a produs în seara de 25 aprilie, Joia Mare de dinaintea Paştelui, în apropiere de Ginta. Michael Bungău, aflat la volanul unui Volkswagen Polo, a pierdut controlul maşinii pe un drum acoperit cu piatră şi a rostogolit-o pe câmp.

Cristian Vișoiu, victimă accident GintaÎn timp ce pasagerul din dreapta sa, Cristian Vişoiu (foto), şi-a pierdut viaţa, şoferul a scăpat cu câteva leziuni uşoare. Adolescentul de 18 ani a fost testat de poliţişti cu aparatul etilotest, care a indicat o concentraţie de 0,36 mg/litru alcool pur în aerul expirat. "I-au fost recoltate şi probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei", preciza o zi mai târziu purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Dinu.

În acea vineri, Michael Bungău a fost reţinut pentru 24 ore, iar ştirea publicată de site-ul BIHOREANULUI a şocat oraşul. Mama tânărului a sunat la redacţie, agitată şi încă în stare de şoc, negând informaţiile furnizate de poliţişti şi pretinzând că nu el a condus maşina, ci victima. "Vă faceţi rating pe drama băiatului meu", a reproşat femeia, refuzând să accepte crunta realitate.

O cursă mortală

BIHOREANUL a aflat ulterior povestea celor doi tineri. Prieteni buni, Michael şi Cristian au fost joi seara la o petrecere de majorat în Ginta. Primul a pornit de acasă la volanul maşinii primite cadou de la părinţi de puţină vreme, un Polo cu două uşi. Împlinise 18 ani la începutul lui februarie, avea permis de conducere de câteva săptămâni, iar părinţii nu şi-au făcut griji deoarece a fost dintotdeauna un copil responsabil.

Michael Bungău, accident GintaElev în clasa a XI-a, zecist şi olimpic la mai multe materii, Michael (foto) era un adolescent exemplar, implicat în numeroase acţiuni de voluntariat, anul trecut fiind ales vicepreşedinte al Consiliului Elevilor din Colegiul Gojdu şi vicepreşedinte şi la Interact, organizaţie non-profit a unor tineri dispuşi să lucreze pentru comunitate.

În seara blestemată, însă, Michael a băut la petrecerea de majorat, iar apoi, după ora 22, i-a căşunat să facă o plimbare cu maşina. Cristian i s-a alăturat, deşi ştia că prietenul său consumase alcool. Alţi doi petrecăreţi au vrut să-l oprească, după cum au aflat ulterior procurorii de la Parchetul Beiuş, cei care se ocupă de anchetă. N-au reuşit, însă, aşa că s-au urcat şi ei într-o altă maşină şi au pornit pe urmele lui Michael şi Cristian, de teamă să nu păţească ceva.

În anchetă

Potrivit celor doi tineri, Michael demarase în trombă, lăsând în urmă un nor de praf, motiv pentru care băieţii au încetinit cursa de urmărire. La un moment dat, când norul s-a disipat, i-au văzut maşina pe marginea drumului, într-o rână.

Michael era teafăr, tocmai ieşea de la volan, prin locul în care fusese parbrizul, dislocat şi aruncat la 7 metri distanţă. Cristian, însă, nu mai mişca. Avea picioarele înăuntrul maşinii, iar corpul îi era ieşit pe geamul din dreapta, atârnând pe jumătate pe plafonul exterior.

Unul dintre martori a sunat imediat la 112, în vreme ce celălalt a intrat în şoc. A coborât din maşină şi s-a oprit lângă cea a lui Michael, privind înmărmurit cum acesta îşi luase în braţe prietenul, aşezându-l pe iarbă şi încercând să-l resusciteze.

Manevrele aveau să fie continuate, apoi, de echipajul de urgenţă sosit la faţa locului împreună cu poliţiştii. Michael a fost luat de lângă prietenul său şi, pentru că aparatul etilotest a arătat că băuse, a fost dus la spital pentru a i se preleva şi probe biologice. Analiza lor a indicat ulterior o concentraţie de 0,66 grame/litru alcool pur în sânge.

În arest

Dus la declaraţii, Michael a susţinut, la început, că cel care condusese maşina ar fi fost prietenul său mort, Cristian. Specialiştii, însă, l-au contrazis. El, nu victima, purta urmele centurii de siguranţă, care pe scaunul şoferului porneşte din stânga sus spre dreapta jos, în timp ce victima, care nici nu avea permis, şezuse alături şi, după leziunile găsite pe corpul său, nu îşi pusese centura.

"Topografia leziunilor pe care le prezenta victima sugerează că cel mai probabil poziţia sa în autovehicul a fost dreapta faţă", arată referatul cu care, la o zi după accident, procurorul Cosmin Pantea a solicitat arestarea preventivă a lui Michael Bungău. "Inculpatul nu a respectat regulile de circulaţie, se afla sub influenţa alcoolului şi are o atitudine de nerecunoaştere a faptei", a justificat anchetatorul propunerea.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa din Beiuş a admis-o, dispunând arestarea preventivă pe 30 de zile. Apărătorul tânărului, avocatul Adrian Stancu, a contestat măsura, iar săptămâna trecută, pe 2 mai, după aproape o săptămână de arest, Tribunalul Bihor a înlocuit-o cu plasarea băiatului sub control judiciar, pentru 60 de zile.

"Clipe groaznice"

"Acest copil a trecut prin clipe groaznice. Nu a fost un laş, a încercat să-şi salveze prietenul, l-a scos din maşină, i-a făcut manevre de resuscitare, timp în care cei doi tineri martori nu au făcut nimic. Stăteau şi se uitau. E greu să faci ceea ce a făcut el, şi tocmai de aceea nu cred că are rost să răsucim cuţitul în rană. Nu mi se pare corectă conduita judecătorului de la Beiuş, pentru că arestul preventiv se impune doar dacă faptele sunt grave, comise cu intenţie. Nu se poate să arestezi un om pentru că nu recunoaşte faptele. Dacă rămânea arestat, i-ar fi distrus pentru totdeauna viitorul", a declarat pentru BIHOREANUL avocatul lui Michael Bungău.

Cert e că, dacă în faţa procurorilor şi la Judecătoria Beiuş tânărul a susţinut că maşina a fost condusă de prietenul său, la Tribunal a recunoscut că el se aflase la volan. "A suferit un şoc şi a încercat să uite, cel mai probabil nu a vrut să accepte ce s-a întâmplat. Oricum, sper să înveţe din ceea ce s-a întâmplat şi tinerii, dar şi părinţii. Să nu-i lase singuri la volan pe copiii neexperimentaţi, mai ales cu asemenea ocazii", a mai spus Adrian Stancu, încercând astfel să justifice minciuna tânărului client.

Lecţia de viaţă

Într-adevăr, povestea ar trebui să îndemne la reflecţie. Şi nu doar pe părinţi, ci şi pe exponenţii generaţiilor tinere de azi, dispuşi prea uşor să forţeze limitele şi să ignore regulile, în numele dorinţei de a fi populari sau, pur şi simplu, din teribilism. Iată, însă, cum o mică aventură adolescentină a distrus două familii.

Cristian, un băiat bun la suflet şi elev eminent, după cum îl descriu colegii săi, şi-a pierdut viaţa, fiind condus pe ultimul drum marţea trecută, la numai trei luni după majorat. Michael va trăi, dar va purta în suflet tot restul vieţii povara de a fi provocat moartea prietenului său, într-un moment de rătăcire. Se pregătea pentru Facultatea de Drept. De-acum, rămâne de văzut dacă va mai avea chemare pentru ea...


VIITOR PENAL
Ucidere din culpă

Michael Bungău a fost inculpat pentru ucidere din culpă, infracţiune pedepsită cu închisoare între 2 şi 7 ani. "Conducând sub influenţa băuturilor alcoolice, cu viteză ridicată, a produs un accident în urma căruia pasagerul a decedat", a justificat procurorul încadrarea juridică a faptelor.

Avocatul său susţine, însă, că ar putea beneficia de circumstanţe atenuante. "Este o persoană tânără, elev cu o situaţie şcolară excepţională, are media 10 pe semestrul trecut şi a încheiat anii anteriori cu media peste 9.50, a participat la olimpiade şcolare, este implicat în numeroase acte de voluntariat. Mai rar un astfel de copil...", spune avocatul Adrian Stancu. Dar cazul lui Michael e dovada că până şi astfel de copii pot greşi.