Bihorenii amatori de băi termale, dar sătui de aglomeraţia staţiunilor mai celebre, sunt invitaţi la răsfăţ în Orosháza, un mic orăşel din judeţul Békés, aflat la 125 kilometri de Oradea, al cărui aquapark, întins pe 20 hectare, are bazine cu apă termală, piscine cu jocuri de apă, un centru medical şi un complex wellness.

Turiştii care se satură de îmbăiat tot nu se vor plictisi. Cum ungurilor le place să sărbătorească, aproape că nu trece o lună fără un festival: al pălincii, al pâinii, al porcului, al pateului...

3 în 1

Kiss László, șeful biroului de turism local, Băile GyopárosOraş cu 30.000 de locuitori, Orosháza trăieşte din turism, Băile Gyopáros atrăgând anual 220.000 de turişti. "Din aceştia, cam 25.000 sunt români", explică Kiss László (foto), şeful biroului local de turism. Ungurii spun făţiş: vor să convingă şi mai mulţi români să-i viziteze, aşa că le-au pregătit afişe în limba lor şi caută să angajeze cât mai mulţi vorbitori de română.

Deschise tot anul, Băile Gyopáros au trei părţi: una de agrement, cu piscine cu apă termală şi jocuri acvatice, o bază de tratament şi un centru wellness. "Complexul are şi o sală de conferinţe, pentru grupurile care vin în team-building, şi o sală de fitness care poate fi folosită gratuit de clienţi", explică directorul băilor, Ottlakán Tibor.

Wellness... cu grade

Furákné Renáta, șefa bazei de tratament Băile GyopárosApa termală din Băile Gyopáros este extrasă de la 670 metri adâncime şi are o temperatură de 48 grade. "Este recomandată pentru afecţiuni locomotorii, reumatice, ginecologice, dermatologice", explică Furákné Renáta (foto), şefa bazei de tratament. Turiştii sunt ademeniţi şi în centrul wellness, care, pe lângă piscinele cu jacuzzi, are şi un "sauna-parc" cu 10 cabine. De pildă, există una pentru aromaterapie, unde este împrăştiată zilnic o altă mireasmă, o saună cu infraroşu, una finlandeză.

Pentru cei dornici de relaxare maximă, centrul wellness are pregătite diverse pachete. De pildă, doamnele pot opta pentru "Magia Şeherezadei" şi, la un preţ de 6.000 forinţi (circa 90 lei), pot petrece 15 minute în jacuzzi, la care se adaugă alte 25 de minute de masaj cu ulei de sâmburi de struguri şi încă 25 la masaj în talpă. La acelaşi preţ, domnilor li se recomandă "Forţa lui Zeus", în care masajul cu ulei este înlocuit cu unul mai energic. Cel mai ieftin pachet, "Magia mării", costă 5.000 forinţi (75 lei) şi presupune, pe lângă jacuzzi, un masaj cu roci vulcanice şi o exfoliere a pielii cu sare marină.

Cum ungurii şi pălinca sunt de nedespărţit, specialitatea casei este "Alföldi Betyáros" (Marele Ofiţer), costă 6.500 forinţi (96 lei) şi, pe lângă jacuzzi, cuprinde un masaj cu pălincă de prune şi lovituri cu crengi de mesteacăn, iar apoi un tratament pentru piele cu vin roşu şi scorţişoară.

În aer liber

Băile sunt administrate de primăria locală, care mai are în gestiune şi un hotel de trei stele şi jumătate, Alföld Gyöngye (Perla Pustei), aflat la mică distanţă. Turiştii plătesc 340 lei pentru o noapte într-o cameră dublă, tariful incluzând şi accesul în băi.  

primarul din Orosháza, Dávid Zoltán"Peste 6 luni veţi găsi la hotel nu doar parcul de aventură şi sălile de conferinţă deja existente, ci şi un cinema 3D şi o scenă în aer liber, complet echipată pentru concerte", se laudă primarul din Orosháza, Dávid Zoltán (foto). De altfel, edilul e convins că decorul natural este avantajul băilor pe care le administrează: "Te relaxezi şi plimbându-te prin natură, pe malurile celor trei lacuri care se întind lângă băi sau prin parcurile cu multă verdeaţă".

Hai la festival!

Dacă totuşi vă plictisiţi de băi, masaje şi plimbări, nu vă sfiiţi să întrebaţi ce altceva mai puteţi face. Cum ungurii fac din orice sărbătoare, aveţi mari şanse să nimeriţi la vreun festival! În Orosháza, cele mai faimoase sunt festivalurile pâinii (în septembrie) şi al pateului de gâscă (în mai), dar localnicii organizează frecvent şi alte sărbători.

În plus, festivaluri au loc şi în oraşele apropiate. De pildă, chiar în urmă cu două săptămâni, la Gyomaendrőd, la nord de Orosháza (110 km distanţă de Oradea) au avut loc simultan două sărbători: Pomana Porcului şi Festivalul Pălincii Böllér. O tradiţie în localitate, sărbătoarea a atras turişti inclusiv din Luduş, dar şi din Oradea. După ce au văzut pe viu un porc pârjolit cu paie, ca pe vremuri, cu toţii au putut mânca din preparatele pregătite - jumări, cârnaţi şi caltaboşi, toate "garnisite", bineînţeles, cu pălincă. O nouă lecţie de turism: cum să transformi un obicei banal într-o atracţie pentru străini...