Pianistul care a vândut 150 milioane de albume în toată lumea şi a intrat în Cartea Recordurilor va concerta, pe 17 martie, pe scena Teatrului Regina Maria, într-un spectacol ce promite să aducă în faţa publicului elemente din toate cele şapte arte.

Richard Clayderman se întoarce la Oradea după 14 ani şi este de aşteptat să-şi prezinte cele mai celebre cântece, începând cu mult ascultata "Ballade pour Adeline"…

Povestea lui Philippe

Richard Clayderman, pe numele său real Philippe Pagès, s-a născut în decembrie 1953 şi, cum tatăl său era profesor de pian, s-a obişnuit de mic cu sunetele acestui instrument. Se spune că la vârsta de 7 ani citea mai bine în note muzicale decât în limba franceză. La 12 ani era deja acceptat la Conservatorul din Paris şi, în adolescenţă, a fost premiat pentru reprezentaţiile sale.

Chiar dacă i se prevestea un viitor strălucit ca pianist clasic, Philippe Pagès a schimbat foaia şi a ales muzica modernă. "Voiam să fac ceva diferit. Împreună cu nişte prieteni am creat o formaţie rock. A fost o perioadă grea. Cu puţinii bani pe care-i făceam ne cumpăram instrumente şi echipamente. Mă hrăneam atât de prost, mai ales cu sandviciuri, încât a trebuit să fiu operat de ulcer la 17 ani", povestea muzicianul.

După o perioadă în care a acompaniat staruri franceze ale vremii, Philippe a primit oferta care avea să-i aducă succesul mondial. Producătorul francez Olivier Toussaint şi partenerul său Paul de Senneville căutau un pianist care să înregistreze o baladă compusă de acesta din urmă pentru fiica sa. Aşa a apărut "Ballade pour Adeline"...

150 milioane de albume

Cântecul a fost lansat sub pseudonimul Richard Clayderman, muzicianul preluând numele de familie al străbunicii, şi a avut un succes imens. S-au vândut nu mai puţin de 22 milioane de copii ale single-ului "Ballade pour Adeline" în 38 de ţări!

A fost doar începutul unei cariere fulminante. Clayderman a fost desemnat "cel mai de succes pianist al tuturor timpurilor" de către Cartea Recordurilor, întrucât are peste 1.300 piese înregistrate şi nu mai puţin de 150 milioane de albume vândute în întreaga lume. Datorită vânzărilor, a primit 267 discuri de aur şi 70 discuri de platină. A înregistrat în propria interpretare cântece precum "Love story", "Besame mucho", "Historia de un amor" şi "Mariage d'amour", fiind supranumit de fosta primă doamnă a Americii, Nancy Reagan, "prinţul romantismului".

Din nou la Oradea

La jumătatea lunii martie, Richard Clayderman va concerta la Oradea pentru a doua oară. Nu mulţi îşi amintesc că în 2005 a mai urcat pe scena Teatrului orădean, în cadrul spectacolului-gală "Culorile primăverii", organizat de trupa Szigligeti Ede în colaborare cu o firmă de profil din Budapesta. În faţa unei săli arhipline, artistul a interpretat atunci doar câteva piese, între care "Dansuri maghiare", "Time to say goodbye" şi "Ballade pour Adeline".

De data aceasta, celebrul pianist va porni, în martie, într-un turneu prin mai multe oraşe ale României, având programate reprezentaţii în Piteşti, Craiova, Timişoara, Oradea, Iaşi şi Bucureşti.

Cele 7 arte

Turneul intitulat "Cele 7 arte" este organizat de firma Phoenix Entertainment, iar alături de Richard Clayderman, ajuns la 65 de ani, vor urca pe scenă şi membrii Orchestrei Simfonice din Bucureşti, invitat special fiind Dan Puric. "Noua producţie va aduce elemente din toate cele 7 arte: arhitectura, sculptura, pictura, poezia, dansul, filmul şi bineînţeles muzica", promit organizatorii.

Spectacolul de la Oradea va avea loc pe 17 martie, de la ora 20, la Teatrul Regina Maria. Biletele s-au pus în vânzare la finalul săptămânii trecute în reţeaua Eventim la 450 lei (categoria VIP), 300 lei (categoria I) şi 200 lei (categoria II). Preţuri destul de piperate, dar pe care fanii adevăraţi le vor plăti pentru a-l vedea live pe cel mai celebru pianist din lume, cântând la ei acasă...