Luna august înseamnă pentru orădeni flori, concerte şi tradiţii, în special maghiare. Anul acesta, Carnavalul Florilor va aduce în oraş şase care alegorice, dar şi un concert al renumitului pianist Havasi, spectacole pe malul Crişului Repede şi degustarea unui tort al Bihorului şi a unei prăjituri a Oradiei.

În plus, pe finalul lunii, localnicii şi turiştii sunt invitaţi în Cetate, la o nouă ediţie a Zilelor Culturii Maghiare.

Mii de flori

Ajuns la cea de-a 14-a ediţie în Oradea, Carnavalul Florilor va aduce în oraş pe 21 august şase care alegorice din Debreţin. Date fiind lucrările edilitare, coloana nu va mai străbate oraşul, iar carele vor putea fi admirate doar în Piaţa Unirii, începând de la ora 12.

Un car spectaculos se anunţă cel realizat în comun de judeţele Bihor şi Hajdú-Bihar, denumit "Dă-ne azi pâinea cea de toate zilele" şi reprezentând două cupluri, unul în port popular din zona Beiuşului, altul în straie din zona de graniţă a Ungariei. Un alt car va simboliza "Legenda Sfântului Ladislau" şi va omagia vizita Papei în România, iar un altul, realizat de regiunea Tayoma din Japonia şi de oraşul Debreţin, va purta denumirea "Dansul Leului alb şi roşu".

Havasi, sold out!

În Piaţa Unirii, carele vor putea fi admirate până la ora 17, timp în care vor da spectacole majorete şi ansambluri folclorice. Apoi, alaiul va pleca într-un tur prin câteva localităţi din judeţ: Biharia, Tămăşeu, Roşiori, Diosig şi Săcuieni. 

Seara de 21 august se va încheia în Piaţa Unirii cu concertul pianistului Balázs Havasi. Biletele s-au vândut ca pâinea caldă, organizatorii de la APTOR - asociaţia din subordinea Primăriei însărcinată cu promovarea turismului - suplimentând cele circa 2.200 de bilete iniţiale cu încă peste 400, care s-au epuizat şi ele în câteva ore.

Carnaval... cu de toate

Chiar dacă alaiul carelor alegorice va ajunge în Oradea doar pe 21 august, Consiliul Judeţean a programat evenimente dedicate Carnavalului Florilor încă de joi, 15 august, când, de la ora 9, se va desfăşura un tur ciclist cu pornire din Cetate, organizat de Asociaţia Tinerilor din Pesta.

Vineri urmează mai multe activităţi pe malul Crişului, în aval de Parcul Libertăţii. De la ora 18, părinţii şi copiii vor putea participa la o sesiune de yoga, iar de la 19 trupa Liliput a Teatrului Szigligeti va susţine un spectacol. Tot acolo va fi amplasată şi o scenă pe care, din 16 până în 20 august, vor urca solişti, trupe şi ansambluri care vor interpreta atât şlagăre internaţionale, cât şi cântece populare maghiare.

Evenimentele conţin şi surprize dulci. În premieră, cu ocazia Carnavalului, se va pregăti o prăjitură a oraşului şi un tort al judeţului. Prăjitura va putea fi degustată gratuit timp de trei zile, din 19 până în 21 august, între orele 17 şi 20, la cofetăria Fan Ice, iar felii din tort vor fi oferite, contra cost, la Fan Ice şi Bacio Dolce.

Zile maghiare

Pe finalul lunii, Asociaţia Sfântul Ladislau şi APTOR organizează o nouă ediţie a Zilelor Culturii Maghiare. Cei care doresc să descopere tradiţiile, bunătăţile culinare, dansurile şi porturile populare maghiare sunt invitaţi în Cetatea Oradea, între 23 - 25 august.

Unul dintre evenimentele inedite se anunţă a fi un spectacol de pictură în nisip, care va putea fi urmărit de pe ecrane amplasate în curtea fortăreţei. De asemenea, vor da spectacole artişti şi trupe din Ungaria care vor întreţine atmosfera de sărbătoare, între care Honey Beast, Bojtorján, orchestra Pannonia Allstars Ska şi Szalóki Ági. Nu vor lipsi, fireşte, nici mâncărurile tradiţionale maghiare.

Se anunţă, deci, o lună "înflorată" şi cu gusturi bune...