Târgul de Crăciun din Oradea se anunţă cel mai bogat de până acum, cu decoruri feerice şi o suită de concerte în Piaţa Unirii, susţinute, între alţii, de Nicu Alifantis, Narcisa Suciu, Ştefan Bănică jr. şi Boney M.

Nu vor fi, însă, singurele atracţii ale lunii decembrie. În malluri şi sălile de spectacole vor colinda şi alţi invitaţi cu palmares, între care nelipsiţii Ştefan Hruşcă şi Fuego.

Linu-i lin…

Seria concertelor de decembrie va fi deschisă de Holograf, care vine la Oradea nu chiar cu colinde, ci aducând un show cu hituri ("Ţi-am dat un inel", "Să nu-mi iei niciodată dragostea", "Banii vorbesc"), dar şi cu noutăţi. Trupa lui Dan Bittman va urca pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor luni, 4 decembrie, la ora 20, biletele fiind puse în vânzare, online şi la casieria sălii, la preţuri deloc mici, de 120 lei şi 150 lei, în funcţie de locul ales.

În urmă cu doi ani, Ştefan Hruşcă a reuşit să blocheze traficul pe centura oraşului, orădenii îmbulzindu-se spre ERA Park pentru a-l asculta pe cel mai îndrăgit vestitor al Crăciunului. "Vă rog ceva: mergeţi şi colindaţi în noaptea de Crăciun şi a doua noapte, şi a treia noapte. Mergeţi la părinţi, la rude, la prieteni şi o să vedeţi ce bine o să vă simţiţi", le spunea Hruşcă, atunci, orădenilor.

Ei, bine, anul acesta revine la Oradea cu un nou recital organizat tot de ERA Park, şi tot cu intrarea gratuită, pe 7 decembrie, de la ora 19. Cu nelipsita-i chitară clasică, maramureşanul va cânta din nou "Afară ninge liniştit", "Aseară, pe-nserate", "Linu-i lin", "Pe strada din Viflaim" şi multe altele.

Muzică şi fapte bune

Florin EstefanO zi mai târziu, vineri, pe 8 decembrie, de la ora 18, Filarmonica va găzdui spectacolul de colinde "Acasă de Crăciun", susţinut de Florin Estefan (foto), orădeanul care a devenit cel mai tânăr manager al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Baritonul se întoarce în oraşul natal însoţit de Transylvanian Opera Academy Cluj, pe scenă urmând să urce şi soţii Florina şi Florin Mariş Hinsu, precum şi Grupul Vocal Crisia al Facultăţii de Arte Oradea.

Evenimentul este organizat de Asociaţia SOS Autism Bihor cu scopul de a strânge fonduri pentru susţinerea Centrului de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi şi pentru continuarea activităţilor de terapie şi recuperare a copiilor cu afecţiuni din spectrul autist. Biletele au fost puse în vânzare la preţul de 50 lei, la sediul SOS Autism Bihor, ele putând fi rezervate telefonic la numărul 0742.529.453. La Filarmonică, spectatorii vor putea cumpăra, de asemenea, obiecte decorative de Crăciun realizate de copiii şi tinerii din asociaţie.

Regal vienez

După încă o zi, pe 9 decembrie, oraşul va avea oaspeţi din Răsărit. La ora 19, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor va urca Orchestra Simfonică Radio din Ucraina, cu o istorie de 88 de ani. Ansamblul a produs zece mii de înregistrări muzicale simfonice pentru Fondul Radio, creând o colecţie unică cu lucrări ale muzicii clasice naţionale şi mondiale.

În ultimii şase ani, muzicienii au fost în turneu în 12 ţări din Asia, Europa şi Africa, iar acum ajung şi în Oradea cu un concert intitulat "Regal Vienez", ce va cuprinde cel mai important repertoriu al Balului Operei din Viena. Compusă din 36 de instrumentişti, orchestra va fi acompaniată şi de Corpul de balet Aniko. Biletele costă 100 sau 120 lei, în funcţie de loc, şi se vând la agenţia Casei de Cultură.

Tot la Casa de Cultură a Sindicatelor va cânta şi Fuego, cu câteva zile înainte de Crăciun, pe 22 decembrie, de la ora 19.30. Paul Surugiu şi-a intitulat spectacolul "Scrisoare de decembrie" şi îl descrie drept "o poveste contemporană despre frumos". Biletele se vând online şi la sală, la preţuri de 60 şi 70 lei. La ce pleiadă de oaspeţi se anunţă pentru luna decembrie, e greu de crezut că orădenii nu-şi vor găsi măcar unul pe care să şi-l dorească...