În lunile rămase până la finalul stagiunii teatrale 2018-2019, teatrele orădene - Regina Maria şi Szigligeti - au programat premiere ale unor spectacole ce se anunţă captivante.

La finalul acestei luni va fi lansată comedia "…Escu", de Tudor Muşatescu, ale cărei personaje oportuniste, conturate în anii ’30, pot fi recunoscute între politicienii de azi. În mai şi iunie urmează şi două festivaluri, cu invitaţi din străinătate…

"…Escu" de Muşatescu

După spectacole noi precum "Domnişoara Iulia", "Avalanşa" şi "Capcana lui Hamlet", Teatrul Regina Maria pregăteşte şi alte surprize înainte ca stagiunea 2018-2019 să se încheie. Pe 31 martie, începând cu ora 19, în Sala Mare se va juca în premieră locală spectacolul "…Escu", după textul lui Tudor Muşatescu din 1933. "Am ţinut să avem şi un titlu românesc în stagiunea actuală, iar acesta este o comedie clasică", spune managerul interimar Elvira Rîmbu.

actor Sorin IonescuPiesa îl are în prim plan pe Decebal Necşulescu, interpretat de Sorin Ionescu (foto), un politician care se vrea deputat şi trece cu uşurinţă de la un partid la altul, fără altă convingere decât cea a binelui propriu. Deşi scrisă cu aproape 100 de ani în urmă, povestea, descrisă ca o radiografie satirică a năravurilor politice, este cât se poate de actuală.

Din distribuţie mai fac parte, între alţii, Sebastian Lupu, Alin Stanciu, Petre Ghimbăşan, Anda Tămăşanu şi Elvira Rîmbu. Regizor este Claudiu Goga, laureat UNITER. Biletele pentru premieră s-au şi vândut aproape în întregime, motiv pentru care organizatorii au programat o a doua reprezentaţie pentru 2 aprilie, tot de la ora 19.

Musical de festival

Spre finalul stagiunii urmează încă o premieră. De data aceasta va fi un musical celebru, "Sunetul muzicii", povestea tinerei austriece Maria, care în anii ’30 părăseşte mănăstirea în care fusese educată pentru a deveni guvernanta celor şapte copii ai căpitanului Georg von Trapp, aproape mereu absent. Maria îi învaţă pe copii, prin jocuri şi cântece, ce înseamnă veselia, ceea ce nu prea este pe placul văduvului, care i-a obişnuit cu reguli stricte.

Producţia a fost lansată pe Broadway în 1959 şi s-a jucat apoi peste tot în lume. Câţiva ani mai târziu, în 1965, spectacolul a fost transpus şi pe peliculă, cu Julie Andrews şi Christopher Plummer în rolurile principale. Filmul a câştigat cinci premii Oscar şi două Globuri de Aur.

Adela Lazăr, actriță OradeaLa Oradea, musicalul va fi montat de regizoarea Mihaela Bogdan. Maria va fi interpretată de Adela Lazăr (foto), iar Georg von Trapp va fi Sorin Ionescu. În spectacol vor mai juca Ioana Dragoş Gajdo, Zentania Lupşe şi Răzvan Vicoveanu, precum şi mai mulţi copii, aleşi prin casting.

Musicalul va fi prezentat, în premieră, în deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea, care, în premieră, se va desfăşura nu în toamnă, ci în perioada 1-9 iunie, incluzând şi reprezentaţii ale unor trupe din străinătate.

Festival şi la Szigligeti

După spectacolul "Occident Express", de Matei Vişniec, montat în premieră în maghiară, Teatrul Szigligeti a programat, pe 30 martie, premiera "Catullus", o dramă după un text de Milán Füst, în regia lui Iván Hargitai. În aprilie, Ansamblul Nagyvárad va lucra la un spectacol contemporan de teatru-dans, "Bardo", regia şi coregrafia fiind semnate de Zoltán Fodor, care a realizat producţii şi în SUA, China şi Japonia. În paralel, trupa Liliput pregăteşte pentru copii spectacolul "Vrăjitorul din Oz".

Între 2 şi 5 mai, Teatrul Szigligeti va găzdui ediţia a VII-a a festivalului internaţional "Poimâine", la care sunt invitate opt trupe din România, Ungaria şi Serbia. Ca de obicei, cele mai multe spectacole jucate în limba maghiară sau în alte limbi vor fi supratitrate în română.

Programele celor două festivaluri - al Teatrului Regina Maria şi respectiv al Szigligeti - n-au fost încă dezvăluite, dar organizatorii promit suprize plăcute...