Zeci de spectacole remarcabile, produse de teatre din România sau de companii de renume din lume, alături de prezenţe celebre ale teatrului românesc, precum Maia Morgenstern, Emil Boroghină sau Constantin Cojocaru, o secţiune dedicată Centenarului Marii Uniri, recital, două spectacole lectură, lansare de carte, expoziţie...

Aşa se prezintă ediţia cu numărul VI a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea (FITO), cel mai important eveniment de gen din an, programat în perioada 23-30 septembrie în oraşul de pe Criş.

Variaţiuni de spectacole

FITO 2018 cuprinde 26 de spectacole împărţite în trei secţiuni. Astfel, Festivalul de Teatru Scurt, ajuns la ediţia a XXIV-a, are un caracter competitiv, fiind înscrise în concurs 14 producţii selectate de Victoria Balint, şef de birou proiecte culturale şi relaţii cu publicul al Teatrului Regina Maria, cei cinci câştigători urmând să fie desemnaţi de criticii de teatru Ion Parhon, Elisabeta Pop şi actorii Teodor Corban, Cristian Şofron şi Richard Balint.

A doua secţiune cuprinde opt spectacole invitate, în afara concursului, dintre care cele mai spectaculoase se anunţă a fi "Concerto pour deux clowns" (Franţa) sau "Occidental Express" (SUA).

A treia secţiune este o noutate a festivalului, dedicată Centenarului Marii Uniri sub egida "Cu tineri pentru tineri - România după 100 de ani". Aici se înscriu spectacolul de poezie "Treptele Unirii", susţinut de actorul Emil Boroghină, joi, la ora 17, în Sala Florica Ungur, şi o expoziţie în interiorul Teatrului. De asemenea, iubitorii de carte sunt invitaţi la lansarea volumului "Ei sunt printre noi (cartea monologurilor)", scrisă de dramaturgul Mihai Ignat, duminică, 30 septembrie, ora 16, la Sala Arcadia.

Nume şi piese celebre...

FITO va reuni şi anul acesta nume mari ale teatrului românesc, precum actorii Maia Morgenstern, Emil Boroghină, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Andreea Vasile, dar şi regizori, critici şi directori de teatru.

Evenimentele se vor desfăşura atât în spaţii convenţionale, cât şi neconvenţionale. În prima zi a FITO, duminică, 23 septembrie, de la ora 19, la Sala Mare a Teatrului este programat spectacolul "Concert pentru doi clovni" a Companiei Les Rois Vagabonds, un show non verbal de neratat, dedicat chiar şi copiilor de peste 7 ani.

"O lecţie de bune maniere" a Teatrului evreiesc Bucureşti, luni, la ora 19, o are protagonistă pe îndrăgita Maia Morgenstern într-un rol emoţionant.

... în diverse locuri

Tot în Sala Mare urmează "Regina frumuseţii din Leenane" a Teatrului Jean Bart din Tulcea - marţi, 25 septembrie, ora 19, piesele "Uluitoarele numere de singurătate ale lui Edward Gant", a Teatrului Fani Tardini din Galaţi - miercuri, ora 18, "Tartuffe" a Teatrului Maria Filotti din Brăila - joi, ora 18. "Căldură în noiembrie", a Teatrului Eugene Ionesco, Chişinău, se joacă vineri, la ora 19, "Draga doamnă profesoară", Teatrul Baia Mare, sâmbătă, ora 19, şi "Teroare", în regia lui Bobi Pricop, spectacol al Teatrului Naţional Târgu Mureş, Compania Liviu Rebreanu, duminică, 30 septembrie, ora 18.

Spectacole se vor da şi la Sala Arcadia, cum ar fi "Variaţiuni enigmatice", în regia Elvirei Rîmbu, şi "Vârstele lunii" al companiei Unteatru, Bucureşti. "Beznă de mină" al Teatrului Szigligeti şi "Occidental Express" al Trap Door Theatre, SUA, vor fi reprezentate la Studio Szigligeti. Teatrul Artemotion Oradea va susţine "Creditul" la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor, duminică, 23 septembrie, la ora 21.

Festival în stradă

Casa de Cultură a Sindicatelor îşi deschide de asemenea porţile iubitorilor de teatru, pentru "Gardenia" a Teatrului Odeon Bucureşti, marţi, la ora 21, şi "Tatăl", spectacol al Teatrului Ioan Slavici Arad, vineri, de la ora 21. Locurile de aici sunt puţine, dat fiind că piesele se desfăşoară cu publicul pe scenă. Studio Act va pune în scenă, în propriul spaţiu, "Poveste din Transilvania", miercuri, de la ora 21.

Şi Teatrul Regina Maria are pregătit un spectacol de impact, "În inima nopţii - Episodul MacBeth", cu un scenariu de Gavriil Pinte, după W. Shakespeare, pe care-l va prezenta în Piaţa Regele Ferdinand, joi, 27 septembrie, de la ora 21.30.

La spectacolele în aer liber "Mioriţa", de marţi, 25 septembrie, ora 21, "Eutopia", sâmbătă, de la 21.30, şi "Concertul în 2", duminică, 30 septembrie, ora 21, susţinut de Ada Milea şi Bobo Burlăceanu, intrarea este liberă. Aici, însă, spectatorii vor putea dona bani în urne, în cadrul campaniei "Un festival pentru Oradea - împreună pentru o clădire, artiştii susţin reconstrucţia Palatului Episcopiei Greco-Catolice".

Biletele pentru spectacolele FITO s-au pus deja în vânzare la Agenţia Teatrului şi pe site-ul www.biletmaster.ro. Aşadar, se anunţă un festival extrem de bogat şi variat, pentru toate gusturile, unde iubitorilor de teatru nu le mai rămâne decât să aleagă. Toate intră la secţiunea "must see".