La finalul săptămânii începe a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea, care include 26 de spectacole.

Programul este bogat, fiind invitate trupe din România, Franţa, Statele Unite şi Republica Moldova. Orădenii vor avea ocazia să vadă pe viu actori cunoscuţi, în spectacole de neratat. BIHOREANUL vă face câteva recomandări...

Concert pentru doi clovni

În seara de debut a Festivalului, pe scena Teatrului Regina Maria vor urca doi artişti din Franţa, Igor Sellem şi Julia Moa Caprez, adică Les Rois Vagabonds, descrişi de postul TV France 3 "un duo poetic şi graţios minunat". După ce au cucerit întreaga lume cu "Concert pentru doi clovni / Concerto pour deux clowns", artiştii francezi se întorc la Oradea, unde au mai jucat şi în 2013.

Deşi cu dialog puţin, spectacolul a impresionat critici şi cronicari din multe ţări. "Aceşti doi clovni nu joacă pentru râsete. Nasul roşu, machiajul şi costumele strălucitoare sunt pur şi simplu o modalitate de a-şi purta sufletele. Mimă, acrobaţii, muzică şi foarte puţine cuvinte: Regii Vagabonzi vorbesc un limbaj universal. Bătrâni înţelepţi filosofi şi tineri copii deopotrivă vor fi uimiţi, mişcaţi, amuzaţi şi vrăjiţi de reprezentaţia lor", scria Armelle Martin, critic de teatru, despre această producţie.

Spectacolul, nerecomandat copiilor cu vârste sub 8 ani, se va juca duminică, 23 septembrie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, iar biletele, la fel ca pentru toate reprezentaţiile din Festival, se vând la Agenţia Teatrului şi online pe www.biletmaster.ro.

Numere de singurătate

În programul FITO a fost inclus şi un spectacol complex al Teatrului Dramatic "Fani Tardini" din Galaţi - "Uluitoarele numere de singurătate ale lui Edward Gant", care va fi reprezentat miercuri, 26 septembrie, de la ora 18, în Sala Mare.

În 1881, un renumit şi enigmatic impresar al vremii, Edward Gant, dependent de opiacee, îşi prezenta trupa creând un spectacol grotesc, un soi de comedie neagră, presărată cu mister şi realism magic. Un secol mai târziu, dramaturgul Anthony Neilson a reconstruit fascinantul eveniment într-o piesă de teatru care "combină melodrama şi extravaganţa cu singurătatea dureroasă care a caracterizat acel ciudat spectacol victorian", descriu povestea organizatorii FITO.

Producţia de la Galaţi, gândită de regizorul Dragoş Muşoiu pentru a arăta aerul unui teatru-circ, este "plină de gust şi caracterizată de rafinament, iar firul conducător este cel conform căruia sensibilitatea se amestecă cu glumele".

Tartuffe, şarlatanul

Tartuffe, șarlatanul - FITO 2018O altă atracţie a ediţiei 2018 este spectacolul "Tartuffe", de Molière, al Teatrului Maria Filotti din Brăila. Regizat de Alexandru Mâzgăreanu, acesta este programat pentru joi, 27 septembrie, ora 18, tot în Sala Mare.

În "pielea" lui Tartuffe, publicul îl poate vedea pe Emilian Oprea (foto), cunoscut şi pentru rolul principal din filmul "De ce eu?", inspirat de povestea procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în timpul anchetării unui caz de corupţie la nivel înalt. Alături îi va fi şi Andreea Vasile, cunoscută din acelaşi film, dar şi din altele, precum "Fixeur" ori, mai nou, "Charleston".

Despre "Tartuffe", teatrologul Ciprian Buzoianu a scris că este "o poveste profundă spusă în versuri, o satiră care, deşi scrisă cu peste 300 de ani în urmă, este cât se poate de actuală. Maestru al comediilor de moravuri, Moliere aminteşte peste secole de marile defecte umane: viclenia, ipocrizia, nedreptatea, prostia, inegalitatea şi impostura".

Spectacolul este o comedie cu aspecte dramatice în centrul căreia se află şarlatanul Tartuffe, un tip hotărât să parvină prin orice mijloace. Un personaj ale cărui trăsături sunt des întâlnite şi în zilele noastre...