Calul nu e doar un animal de povară, ci şi unul nobil, bun şi vechi prieten cu omul. În spinarea lui, călăreţul stă cu spatele drept, dar totodată relaxat, cu centrul de greutate în bazin şi vârfurile tălpilor bine înfipte în scăriţă. Aşa începe aventura...

Bihorenii pot descoperi bucuriile călăriei în patru centre din judeţ, deschise în mijlocul naturii, însă aproape de oraş. Pe lângă plimbări şi lecţii de echitaţie, unele oferă şi şedinţe terapeutice, precum şi activităţi complementare, cum ar fi plimbări cu hidrobicicleta şi ture cu tiroliana. 

Pasiune la trap

Cel mai vechi centru de călărie din Bihor s-a deschis în 2005 la ieşirea din Felix spre Hidişel, lângă pădurea de la Betfia. La "Il Cavallino", oameni de toate vârstele pot opta pentru plimbări relaxante în şa, prin pădure, însoţiţi de instructori. Caii sunt dresaţi, astfel încât neiniţiaţii îi pot încăleca fără nicio teamă. O astfel de ieşire, de o oră, costă 40 lei.

Tot acolo se ţin şi lecţii de echitaţie, un curs de 12 şedinţe costând 400 lei. Elevii învaţă pas cu pas cum să stea în şa, cum să călărească la pas şi apoi la trap (alergare a calului cu viteză medie, călăreţul ridicându-se în şa în ritm cu pasul calului). Cu timpul, cursanţii învaţă şi să călărească în galop. "Vin tot mai mulţi curioşi, mai ales copii. Sunt generaţii care nu mai au bunici la ţară. Îi aduc părinţii să facă şi altceva, nu doar să stea la calculator şi pe tabletă", spune Daniel Oniţa, proprietarul Il Cavallino.

În tabăra căluţilor

Ceva mai încolo, la 15 kilometri de oraş, în satul Hidişelu de Jos funcţionează de câţiva ani Centrul de Echitaţie "Mentor". "Avem cai de sport, frizieni şi metis. Plimbările călare se fac în pădurea de la Hidişel, asta pentru că am încredere în cai, nu neapărat în începători. Ei sunt dresaţi şi ştiu ce să facă. Orele de călărie se ţin, în schimb, într-un manej", spune Sandu Săutiuţ, instructor acreditat.

Pentru grupuri de copii, la "Mentor" se organizează şi tabere de o zi în cadrul cărora, pe lângă călărie, micuţii învaţă să-i hrănească pe căluţi, să-i perieze şi să-i echipeze. Au venit la lecţii şi câţiva copii cu dizabilităţi, care fac terapie cu ajutorul animalelor: "Am avut aici un copil pe care trebuia să-l ţinem eu şi mama lui în şa ca să nu cadă. După patru şedinţe îşi ţinea singur echilibrul în şa", spune proprietarul. La centrul din Hidişelu de Jos, o lecţie de echitaţie, de 40 minute, costă 50 lei, iar o oră de plimbare prin pădure 40 lei.

Lecţii la Kings Land

La complexul Kings Land din Ineu de Criş nu se fac plimbări de agrement, ci se pune accent pe echitaţia ca "formă de artă bazată pe comunicarea subtilă dintre om şi cal". Aici, lecţiile se ţin pe cai frizieni, o rasă originară din Olanda, în două manejuri, unul standard, iar altul mai mare, de 100x50 metri. "Cursanţii descoperă limbajul şi natura calului şi învaţă să călărească fără să pericliteze sănătatea animalului", spune Gabriel Ponta, instructorul de la Kings Land.

Abia după mai multe ore, când stăpânesc bine calul, elevii pot ieşi în plimbări spre pădure. "Simpla prezenţă în jurul animalelor te relaxează. Totodată, ajută şi la condiţia fizică", arată Ponta. Aici, majoritatea cursanţilor sunt fete şi femei. "Fetele au răbdare. Bărbaţii gândesc altfel, vor ca totul să se întâmple rapid. Din vreo 50 de abonaţi, doar trei sunt bărbaţi, din care doi aduşi de soţii", zâmbeşte instructorul. La Kings Land, o şedinţă de echitaţie de 45 minute costă 50 lei, iar un pachet cu 8 şedinţe 350 lei.

Caii din vale

Cel mai nou centru de călărie din Bihor - "Caii din vale" - s-a deschis la Betfia, într-un loc idilic, înconjurat de verdeaţă şi copaci. Acesta este, însă, mai degrabă un complex pentru copii şi părinţi, unde clienţii pot şi să dea ture cu hidrobicicletele pe un mic lac, să încerce tiroliana şi să viziteze ferma cu iepuraşi, ponei şi capre. Bineînţeles, se dau şi lecţii de călărie, dar se ţin şi şedinţe terapeutice pe căluţi. O şedinţă de 45 de minute costă 50 lei.

"Am pornit de la o nevoie personală. Copiii surorii mele au autism şi am vrut să creez un loc în care să poată sta în aer liber şi să interacţioneze cu animalele, în special cu caii", spune proprietara centrului, Alina Silaghi. O instructoare specializată în terapii cu animale le creează copiilor, fie că au sau nu dizabilităţi, exerciţii şi jocuri specifice pe cai, ajutându-se, spre exemplu, de popice şi mingi colorate.

De asemenea, pentru grupurile de şcolari, complexul "Caii din vale" oferă pachete cu activităţi care pot include, de exemplu, plimbări pe cai sau cu barca, ture cu tiroliana, drumeţii şi jocuri sportive, inclusiv tir cu arcul, pentru 25 lei pe copil. Iar cum primăvara nu-i departe, pasionaţii şi curioşii pot să-şi programeze de pe acum aventurile de care se simt atraşi...