Prima lună de toamnă aduce în Oradea evenimente de amploare. După Transilvania International Film Festival (TIFF), organizat în premieră, între 7 şi 9 septembrie, în oraşul de pe Crişul Repede vor avea loc încă alte patru festivaluri.

Unul dintre ele, programat la mijlocul lunii, este consacrat jazz-ului şi va aduce artişti din Franţa, Germania, Israel, Finlanda, Norvegia şi Canada.

Jazz la Sinagogă

Asociaţia Culturală Mono, cu sprijinul financiar al Primăriei, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR), organizează între 14 şi 16 septembrie prima ediţie a ORA Jazz Festival, care va avea loc la Sinagoga Sion, reabilitată şi transformată într-un centru multifuncţional.

De ani de zile, Asociaţia Mono este organizatoarea celui mai bogat şi căutat festival de jazz din ţară, cel de la Gărâna (judeţul Caraş-Severin). "Există un public în Oradea care doreşte şi un astfel de eveniment. De altfel, s-au vândut deja bilete şi abonamente la ORA Jazz. În plus, e şi o metodă de a diversifica paleta de atracţii a oraşului", argumentează co-finanţarea festivalului preşedintele APTOR, Mihai Jurca.

Paganini al contrabasului

Pe lista invitaţilor sunt nume importante din lumea jazzului, precum contrabasistul israelian Adam Ben Ezra, care, promit organizatorii, "transformă fiecare concert într-un eveniment spectaculos", şi Arne Jensen Trio (Germania), cu albumul "Nine Firmaments", ce conţine piese cu atmosferă mediteraneană, compuse într-o călătorie prin sudul Europei.

De asemenea, între oaspeţi se numără şi renumitul contrabasist francez Renaud Garcia-Fons, supranumit "Paganini al contrabasului", care se descrie ca fiind un "artist al improvizaţiei", Bansal Trio, cu membri din Norvegia şi Cehia, Grégory Privat Trio (Franţa, Canada), Verneri Pohjola & Mika Kallio Duo (Finlanda), Buge Wesseltoft (Norvegia), Omer Klein Trio (Israel) şi Radio String Quartet, cu membri din Austria, China, Germania şi Olanda.

Cum artiştii invitaţi sunt de prim rang, preţurile biletelor nu vor fi mici. Biletele pentru o zi (trei concerte) costă 80 lei, în timp ce un abonament pentru întregul festival este de 210 lei. Tichetele se vând online, pe bilete.ro.

Zilele Culturii Maghiare

În acelaşi weekend, pe 15 şi 16 septembrie, în Cetate se vor ţine Zilele Culturii Maghiare, organizate de municipalitate prin APTOR, eveniment care anul trecut a fost boicotat de mai multe asociaţii şi ansambluri pe fondul unui conflict între UDMR şi conducerea Primăriei.

La această ediţie, în Cetate se va ţine un târg cu bunătăţi şi produse specifice zonei Valea Ierului, organizat în colaborare cu Asociaţia Sfântul Ladislau, ateliere pentru copii, precum şi mai multe concerte cu invitaţi din Ungaria. Sâmbătă vor cânta Racka Jam şi Hobo Blues Band, iar duminică este programat show-ul unei trupe pentru copii, Alma, urmat de un spectacol al Ansamblului Naţional Mureş, cu dansuri şi tradiţii populare maghiare, precum şi de un concert pop-rock al trupei Hooligans.

Recolte şi spectacole

În perioada 21-23 septembrie, orădenii vor fi din nou chemaţi în Cetate, la o nouă ediţie a Sărbătorii Recoltei, organizată de Asociaţia pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare Crişana, tot în parteneriat cu APTOR. Producători tradiţionali din Bihor vor vinde recolta de toamnă, precum şi gemuri, sucuri naturale şi miere.

Finalul lunii septembrie este rezervat teatrului. În perioada 23-30 septembrie va avea loc Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea, care programează nu mai puţin de 26 spectacole în mai multe săli, începând cu cea a Teatrului Regina Maria. Între invitaţi se numără actori şi regizori celebri, precum Maia Morgenstern, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Andreea Vasile, Bobi Pricop şi Alexandru Mâzgăreanu.

Aşadar, toamna se anunţă foarte bogată. Cel puţin în muzică, tradiţii şi teatru...