Din 81 de contestaţii depuse de orădenii supraimpozitaţi de municipalitate cu 400% pentru că au în proprietate imobile nereabilitate, 28 au fost admise, iar 17 au fost respinse.

La mai bine de o lună de la depunere, alte 36 de plângeri sunt încă în curs de soluţionare. "Acolo unde contestaţia se va dovedi întemeiată, decizia de supraimpozitare va fi anulată", spun reprezentanţii Primăriei.

Val de contestaţii

După ce supraimpozitarea cu 100% a imobilelor nereabilitate a determinat în 2016 doar o zecime dintre orădenii vizaţi să investească în imobilele pe care le deţin, primarul Ilie Bolojan a majorat de anul acesta procentul la 400%. 235 de orădeni s-au trezit cu impozitul majorat de la 2,5 lei la 10 lei pe metrul pătrat, suma datorată variind între câteva sute de lei şi sute de euro.

 purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea, Anca GramaMăsura s-a lăsat cu 150 de contestaţii. "În urma verificărilor, numărul contestaţiilor s-a înjumătăţit. De multe ori, aceeaşi persoană s-a adresat atât Poliţiei Locale, cât şi Direcţiei Economice", a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama (foto).

Până la 31 martie, când a expirat primul termen de plată al impozitelor, municipalitatea a reuşit să analizeze doar 56% din petiţiile primite. "Merge mai greu pentru că fiecare reclamaţie se verifică în teren şi se analizează într-o comisie formată din reprezentanţi ai Poliţiei Locale, Direcţiei Economice, Direcţiei Juridice şi Instituţiei Arhitectului Şef", explică Grama. Totuşi, trendul este lămuritor. În 62% din totalul cazurilor analizate, Primăria a dat câştig de cauză reclamantului şi doar în 38% din cazuri a respins contestaţia.

Au scăpat!

Astfel, până acum au scăpat de supraimpozitare câţiva orădeni impuşi eronat, deşi anunţaseră Primăria de începerea lucrărilor de reabilitare, şi câţiva contribuabili care au intrat în posesia imobilului în ultimele luni din 2016, iar Primăria a somat doar fostul proprietar să investească în clădire, în timp ce ei nu au fost citaţi.

"Cele mai multe contestaţii admise se referă la curţi comune în care proprietatea supraimpozitată nu are nicio legătură cu faţada de la stradă", spune Grama. Cum centrul oraşului abundă în astfel de situaţii, este de aşteptat ca în perioada următoare numărul contestaţiilor şi al orădenilor scutiţi de supraimpozitare să crească.

De altfel, recunoscându-şi greşeala, juriştii municipalităţii le-au telefonat semnatarilor contestaţiilor admise pentru a-i îndemna să îşi plătească impozitele. "Mi s-a spus că petiţia mea a fost admisă, chiar dacă nu am primit încă răspunsul oficial, şi să îmi plătesc impozitul pentru a beneficia de reducerea de 10%, cu precizarea că ulterior îmi voi putea recupera banii plătiţi în plus", povesteşte o orădeancă.

Contestatarii îşi vor primi banii înapoi în lunile următoare, după ce Consiliul Local va revoca hotărârile prin care au fost supraimpozitaţi. Procedura ar putea dura câteva luni, dar măcar ştiu că rămân cu banii, iar anul viitor nu vor mai apărea pe lista neagră a Primăriei...

Problema cu vecinii

Culmea, majoritatea celor 17 contestaţii respinse se referă la orădeni care, odată somaţi, au început anul trecut reabilitarea imobilului, uitând să anunţe Primăria, conform legii, sau au demarat lucrările anul acesta după ce impozitul era deja stabilit. Conform Codului Fiscal, supraimpozitarea contribuabililor pe cale de a intra în legalitate va fi eliminată abia din 2018.

Dacian Palladi, city-manager OradeaÎn paralel, municipalitatea caută o soluţie pentru a evita suprataxarea orădenilor care vor să îşi reabiliteze clădirea, dar se lovesc de opoziţia coproprietarilor scutiţi de impozit pe proprietate prin diferite legi, sau care pur şi simplu nu au bani. Orădenii care vor să se conformeze ar putea scăpa de supraimpozitare punând partea lor de contribuţie pentru reabilitarea faţadei într-un cont la dispoziţia Primăriei. "Comisia de lucru constituită va veni cu soluţii în una din săptămânile următoare. Cel mai probabil vor trebui operate modificări de legislaţie", promite city-managerul Dacian Palladi (foto).

Oricum ar fi însă, orădenii deja impuşi ar putea scăpa de supraimpozitare abia de anul viitor...