De la preşcolari la liceeni, cu toţii vor trebui să înveţe lecţia reciclării! O lege nouă obligă toate unităţile de învăţământ să implementeze colectarea selectivă a deşeurilor în fiecare clasă.

O parte a şcolilor din Oradea nu vor simţi nicio schimbare din simplul motiv că deja au în fiecare clasă cel puţin două coşuri de gunoi. În multe altele, însă, lecţia va trebui predată şi profesorilor, şi elevilor...

În al 12-lea ceas

Legea 194/2019, care obligă toate unităţile de învăţământ din România să colecteze selectiv deşeurile, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 30 octombrie şi va intra în vigoare la începutul lunii februarie.

Parlamentarii au decis să dea un răgaz autorităţilor locale, responsabile cu dotarea unităţilor de învăţământ cu coşurile necesare colectării separate. Primăriile sunt cele care trebuie să pună recipiente diferite în toate sălile de clasă, precum şi în cancelarii, laboratoare şi bibliotecile şcolare.

Noua regulă a fost introdusă, evident, pentru a creşte rata de colectare selectivă. Ce-i drept, trebuia să fie de mult una dintre primele măsuri pentru stimularea reciclării...

Modele de succes

Cu mult înainte de apariţia legii, unele şcoli din Oradea au implementat deja această regulă. Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu a instituit colectarea selectivă în 2017, când a dotat fiecare clasă cu un coş de gunoi pentru resturi menajere şi unul pentru reciclabile. „Le-am explicat tuturor elevilor cum se face, de ce trebuie să reciclăm şi au învăţat rapid”, spune directoarea Antonia Nica (foto).

La fiecare început de an şcolar, dascălii reiau lecţia de reciclare, ca s-o înveţe şi elevii noi. „Pentru că plătim doar pentru deşeurile menajere pe care le aruncăm, am făcut economii serioase la factura de salubritate”, spune Nica. Acum, directoarea vrea să cumpere diferiţi roboţi pentru laboratoarele de informatică, iar elevii vor vedea cu ochii lor că reciclarea aduce foloase...

Aceeaşi reţetă se aplică şi la Colegiul Naţional Iosif Vulcan, la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna, la Colegiul Tehnic Traian Vuia şi la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi. „Din banii economisiţi am cumpărat table noi. Am pus şi afişe, pentru ca elevii să ştie că au contribuit”, spune Simona Martin, directoarea de la Iosif Vulcan.

Fără bani

În oraş mai sunt însă destule şcoli care nu reciclează, chit că RER Vest a pus la dispoziţia tuturor unităţilor de învăţământ containere galbene, destinate anume pentru fracţia uscată. Şcolile nu au cumpărat însă coşuri diferite de gunoi în sălile de clasă. „Din păcate, nu avem recipiente diferite în fiecare sală. Era bine dacă se găsea un producător care să ni le doneze”, spune Virgil Blage, directorul Colegiului Economic Partenie Cosma.

Lipsa fondurilor pentru achiziţia recipientelor este motivul invocat de toţi directorii care încă nu au instituit regula. „Adunăm doar hârtia separat, pentru că am primit un recipient de la o firmă. Dar alte containere sau coşuri nu avem”, zice Gheorghe Troie (foto), directorul Şcolii Gimnaziale Nicolae Bălcescu.

Nici la Colegiul Onisifor Ghibu, cea mai mare şcoală din oraş, nu se reciclează. „Acum suntem în şantier pentru reabilitarea clădirii, care ne obligă şi să facem mutări de clase. După finalizarea lucrărilor, în mod cert vom colecta selectiv”, promite directorul Iulius Timar.

Să vedem...

Rămâne de văzut cum se va achita Primăria orădeană de sarcina dotării şcolilor şi grădiniţelor cu coşuri de mai multe feluri, mai ales că noutatea o ia prin surprindere. Şeful Direcţiei de Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, nici nu ştia săptămâna trecută despre noua lege. „Noi avem contracte de administrare încheiate cu fiecare unitate de învăţământ. Trebuie să ne lămurim dacă, în aceste condiţii, tot Primăria are această obligaţie”, spune Popa.

Este cert, totuşi, că dacă vor ca oraşul să recicleze cât mai multe deşeuri, edilii vor trebui să-şi îndrepte atenţia spre şcoli, locul unde se formează viitorii cetăţeni...