În primul an în care România are o lege clară care obligă cetăţenii şi instituţiile la stârpirea ambroziei, e ca şi cum n-ar fi...

Primarii din Bihor nu şi-au respectat obligaţiile de inventariere a terenurilor infestate şi de sancţionare a proprietarilor neglijenţi, astfel că buruiana care provoacă alergii grave poate înflori în voie. Iar în curând asta se va şi întâmpla, spre disperarea celor alergici.

Buruiană mortală

După numeroase presiuni din partea societăţii civile, anul trecut Parlamentul a votat Legea 68/2018, care obligă  toţi proprietarii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă şi lacurilor „să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia”, adică fie să cosească, fie să ierbicideze sau, varianta ideală, să smulgă buruiana cu tot cu rădăcini.

Plantă de talie semiînaltă (între 50 şi 100 cm), cu tulpina ramificată şi aspectul unei tufe, cu frunzele penat-sectate, adică dispuse ca într-un penaj şi crestate adânc, ambrozia creşte pe orice teren necultivat sau neîngrijit de la câmpie şi deal. Buruiana dezvoltă inflorescenţe de formă alungită şi compactă, asemănătoare unui spic, iar polenul adunat o face dăunătoare: acesta e un alergen puternic, cauzând rinoconjuctivită (strănut, prurit nazal şi ocular, tuse, secreţii nazale), urticarie, astm şi, în cazurile cele mai grave, chiar şoc anafilactic.

Cel mai important motiv pentru stârpirea ambroziei este că numărul persoanelor alergice creşte an de an. Specialiştii spun că în mod uzual alergia la polenul de ambrozie apare după expunerea pe parcursul a 3-4 ani. Asta înseamnă că anual apar noi cazuri de îmbolnăvire a unor oameni care în anii anteriori au fost sănătoşi.

1 din 101

Deşi obligaţi prin lege să contribuie la combaterea ambroziei prin amendarea proprietarilor de terenuri neîngrijite, pe care planta proliferează, primarii din Bihor dovedesc nepăsare maximă faţă de această îndatorire.

Până la sfârşitul lunii mai, edilii erau obligaţi să transmită Direcţiei pentru Agricultură inventarul terenurilor invadate de ambrozie, însă numai unul singur a respectat termenul! „Am primit doar două adrese, una de la Primăria Salonta şi alta de la Sânnicolau Român. Dar Salonta nu a comunicat terenurile identificabile, ci doar ce suprafaţă contaminată are pe raza localităţii”, spune şeful Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan (foto).

Dacă nu au făcut nici măcar inventarul terenurilor infestate, este greu de crezut că primarii au trimis somaţii sau amenzi proprietarilor care, conform legii, variază între 750 şi 20.000 lei. În schimb, actul normativ nu prevede sancţiuni pentru edilii dezinteresaţi, astfel că Direcţia Agricolă nu are ce să le facă.

Urmează chinul!

Culmea, nici măcar Primăria Oradea, un model de administraţie publică, nu şi-a îndeplinit obligaţiile legale, pentru că funcţionarii pur şi simplu au omis să facă raportarea. În schimb, reprezentanţii municipalităţii dau asigurări că iau măsuri reale pentru combaterea ambroziei.

„În acest an, poliţiştii locali au dat 307 sancţiuni contravenţionale pentru terenuri neîntreţinute, în cuantum total de 25.400 lei. Din aceste sancţiuni, 45 au fost pentru proprietarii terenurilor infestate cu ambrozie”, spune Monica Pintea (foto), purtător de cuvânt al Poliţiei Locale.

De altfel, municipalitatea orădeană a început lupta cu această buruiană încă dinainte să existe legea, având de câţiva ani un regulament propriu care îi obligă pe cetăţeni să o stârpească, în caz contrar aceştia fiind sancţionaţi. Adesea, însă, chiar Primăria şi companiile locale îl încalcă. De pildă, săptămâna trecută Cimitirul Municipal era plin cu tufe de ambrozie...

Efectele se vor vedea chiar din această săptămână. „Ţinând cont de condiţiile meteo, după 15 iulie, ambrozia va înflori şi ar putea face ravagii până la sfârşitul lunii septembrie”, zice Hodişan. Dar oare cui îi pasă, în afara celor afectaţi de alergii?...