Mici sau mari, orădenii care se întreabă ce anume se întâmplă deasupra lor, în largul univers, pot primi răspunsurile căutate la singurul club de astronomie din judeţ, Meridian Zero, prezidat de Nicoleta Pazmany, o profesoară de fizică care şi-a dedicat timpul liber iniţierii copiilor în astronomie.

În fiecare săptămână, astroclubul organizează seri de observare a cerului în Cetate, acolo unde, în urmă cu 500 de ani, era pus în funcţiune primul observator din Europa. Profesoara şi-ar dori ca, în viitor, Oradea să aibă un adevărat parc astronomic, având deja un proiect pregătit în acest sens. Mai trebuie să găsească sprijinul autorităţilor...

Pasiune reînviată

În vara anului 1969, Nicoleta Pazmany, pe-atunci o liceancă în Constanţa, privea cu uimire, laolaltă cu întreaga lume, cum echipajul Apollo 11 ajungea pe Lună. A fost unul din primele momente în care şi-a dat seama că o pasionează ştiinţa universului!

S-a reîntâlnit cu astronomia la cursurile Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara şi a studiat-o atent şi cu plăcere. După absolvirea facultăţii, a devenit profesoară de fizică în Oradea, oraş în care şi-a întemeiat şi familia. "Cunoşteam oraşul pentru că am jucat baschet la Timişoara. Veneam aici la meciuri şi mi-a plăcut ce am văzut", povesteşte femeia.

Pasiunea ei pentru astronomie s-a reaprins în anii 2000, când fondatorul catedrei de astrofizică de la Universitatea Bucureşti, profesorul orădean Mircea Rusu, a anunţat dascălii din ţară că se va organiza, din nou, o olimpiadă naţională de astronomie. Atunci, Nicoleta şi-a dat seama că trebuie să-şi exploateze propria-i pasiune, pentru a-i "contamina" şi pe alţii cu studiul ştiinţei.

Oradea merită!

În 2007, alături de un coleg, profesorul Marin Bica, Nicoleta Pazmany a înfiinţat Astroclubul Meridian Zero, cu scopul de a aduna pasionaţii de astronomie. "Oradea este, totuşi, un oraş cu cinci secole de istorie în astronomie şi era păcat să se piardă această tradiţie", spune profesoara, amintind că în secolul XV, la iniţiativa episcopului Ioan Vitez, matematicianul vienez Georg von Peuerbach a construit în Cetate primul observator astronomic din Europa. Se spune că calculele făcute aici, consemnate în "Tabula Varadiensis" (Tabelele orădene), au fost folosite chiar de Columb, când a descoperit America.

Primii membrii ai clubului au fost elevi pasionaţi de astronomie şi astrofizică, cărora ulterior li s-au alăturat şi adulţi curioşi. La început, ei făceau observaţii cu un telescop primit cadou de la Colegiul Mihai Viteazul, unde Nicoleta era profesoară. Nu era prea performant, dar era perfect pentru un club la început de drum.

Astro-performanţe

Între timp, prin diferite proiecte, clubul s-a mai dotat cu un telescop digital, dar şi cu un aparat foto, astfel că membrii clubului au putut participa şi la un curs de astrofotografie. "Avem câţiva copii şi tineri cu adevărat pasionaţi, care participă la toate acţiunile noastre. De asemenea, de-a lungul anului, membrii noştri au obţinut rezultate foarte bune la olimpiade", spune profesoara.

Nicoleta se mândreşte şi cu o echipă de 10 liceeni, coordonată de vicepreşedintele clubului, Graţian Hofer, care recent a concurat într-un concurs internaţional, reuşind performanţa de a proiecta un experiment privind poluarea luminoasă la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. "Pentru noi, a fost un mare succes, iar pentru aceşti tineri va rămâne o amintire foarte bună de povestit în viitor", spune profesoara. Zâmbeşte larg când îşi aminteşte de toate performanţele elevilor, bucuroasă că, printre atâtea atracţii comode, tinerii încă sunt pasionaţi de ştiinţa universului.

Pentru orădeni

Ca să răspundă curiozităţilor orădenilor, dar şi să atragă mai mulţi adepţi, în fiecare vineri seară membrii astroclubului scot telescoapele în curtea Cetăţii. "Cei mai fascinaţi sunt, desigur, copiii", explică preşedinta clubului.

Mărturiseşte că, deşi a ajuns la pensie, în continuare îi face mare plăcere să predea astronomie. "Cu copiii de clase primare este cel mai uşor de lucrat, ei sunt foarte deschişi spre studiul acestei ştiinţe. Prin joacă, învaţă multe noţiuni care le vor folosi peste ani". Tot pentru copii, clubul organizează în fiecare vară o tabără la Bucea, unde cerul nu este afectat de poluarea luminoasă şi, astfel, poate fi cercetat în voie.

Nicoleta mai are însă o dorinţă: ca Oradea să aibă un parc astronomic. "Un bastion al Cetăţii s-ar potrivi foarte bine pentru o asemenea amenajare. Am şi schiţat un proiect, ar urma să aibă un ceas solar, telescop, dar şi o centură de asteroizi cu explicaţii", zice profesoara. Deocamdată, reprezentanţii Primăriei n-au acceptat ideea, dar nici n-au respins-o, aşa că Pazmany mai are speranţe că oraşul în care s-au făcut primele cercetări astronomice din Europa nu-şi va ignora această bucăţică de istorie...