Casele pe gaz, blocurile pe agent termic! Primăria Sânmartin şi-a făcut calculele şi vrea să transforme Termoficare Oradea în principalul furnizor de încălzire al centrului de comună. La fel ca în Oradea, administraţia locală va introduce zonele unitare de încălzire în care consumatorii vor fi legaţi de CET. "Ce se încălzeşte astăzi pe Termoficare rămâne pe Termoficare", explică primarul Cristian Laza.

Zone de Termoficare

Stănel Necula, director Termoficare OradeaComuna Sânmartin se pregăteşte să introducă zonele unice de termoficare după modelul din Oradea. Cerută de furnizorul de energie termică a celor două localităţi, măsura urmează să fie pusă în aplicare de anul acesta. "Termoficare trebuie să aibă garanţia că investiţiile în reţelele din Sânmartin nu sunt bani aruncaţi. Degeaba investim bani grei în lucrări de reabilitare a reţelei dacă ulterior locuitorii renunţă la CET şi se racordează la gaz", argumentează directorul Termoficare, Stănel Necula (foto).

În prezent, CET-ul orădean încălzeşte blocurile din centrul localităţii, hotelurile SC Turism Felix, principalul operator de turism din staţiune, şi mai mulţi agenţi economici.

Vechi de o jumătate de secol, conductele care alimentează comuna şi staţiunea necesită investiţii masive. În ianuarie 2017, pe un ger de -14 grade Celsius, peste 500 de familii, şcolile, grădiniţele şi hotelurile din staţiune au rămas fără căldură din cauza unei avarii. Situaţia s-a repetat iarna trecută şi se poate relua oricând...

CET ia blocurile

Reţelele de termoficare trebuie reabilitate de urgenţă. "Luăm în calcul înlocuirea reţelei magistrale, care are inclusiv porţiuni aeriene, şi redimensionarea ei la consumul real, de la ieşirea din Oradea până în Sânmartin", spune Necula.

Cap la cap, investiţia în reabilitarea conductelor şi a celor trei puncte termice din comună se ridică la circa la 10 milioane lei. Lucrările ar putea fi cofinanţate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin programul "Căldură şi confort", dar pentru a putea accesa fondurile, Primăria Sânmartin trebuie să adopte trei strategii referitoare la modernizarea sistemului de termoficare, alimentarea cu energie termică şi introducerea zonelor unitare de încălzire.

Primul studiu, estimat la 100.000 lei, va fi plătit de Termoficare, iar celelalte două, similare ca preţ, de Primăria Sânmartin.

"Toate blocurile vor fi izolate"

Cristian Laza, primar SânmartinDirecţia administraţiei locale e clară. "Avem pregătită toată documentaţia pentru introducerea gazului în zona de case. În schimb, cele 36 de blocuri vor fi încălzite în continuare de Termoficare", spune primarul Cristian Laza (foto).

Odată finalizată, strategia privind introducerea zonelor unitare de încălzire în zona de blocuri va fi supusă dezbaterii publice. Edilul nu are însă emoţii. "Cea mai comodă şi ieftină soluţie de încălzire pentru zona de blocuri este agentul termic furnizat de CET", zice el.

De altfel, primii paşi au şi fost făcuţi. Anul trecut Primăria a reabilitat termic două dintre cele mai vechi blocuri (din 1976), iar anul acesta vor intra în şantier alte trei, lucrările fiind plătite în proporţie de 90% de la bugetul local. Diferenţa de circa 1.300 lei pe apartament, la jumătate faţă de cât au plătit orădenii pentru lucrări similare, e acoperită de localnici. "Până în 2023 toate blocurile vor fi izolate. Consiliul Local are propria firmă. Opt muncitori lucrează la reabilitarea blocurilor, iar anul acesta vor mai angaja încă pe atâţia, pentru a accelera ritmul lucrărilor", zice Laza.

"Ieşi mai ieftin"

preşedintele Asociaţiei de Proprietari Q1, din Sânmartin, Gheorghe JucaSurprinzător, spre deosebire de Oradea, unde instituirea zonelor unitare de încălzire s-a lăsat cu scandal, locuitorii blocurilor din Sânmartin nici nu se gândesc să renunţe la Termoficare. "Ca să te racordezi la gaz îţi trebuie bani pentru acte, pentru centrală, şi nici nu ieşi mai ieftin la factură", argumentează preşedintele Asociaţiei de Proprietari Q1, Gheorghe Juca (foto).

Potrivit acestuia, după izolarea blocului, confortul termic s-a îmbunătăţit considerabil, iar costurile cu întreţinerea aproape s-au înjumătăţit. Întreţinerea unui apartament cu 3 camere pe noiembrie a costat 220 lei. "Înainte, tremuram de frig în casă şi plăteam sute de lei. Acum e mult mai cald şi plătesc mai puţin", zice Juca.

Există însă o explicaţie suplimentară. Spre deosebire de Oradea, unde populaţia plăteşte 276 lei pe gigacalorie, în Sânmartin tariful e subvenţionat de la bugetul comunei astfel încât localnicii plătesc doar 240 lei pe gigacalorie.  "Dacă tragi linie, cu Termoficare ieşi mai ieftin decât dacă te-ai încălzi pe gaz sau pe lemne", spune Juca.

După ani de zile în care au plătit CET-ului pentru servicii scumpe şi proaste, cei 2.000 de locuitori ai blocurilor din Sânmartin n-ar schimba furnizorul tocmai când lucrurile se îmbunătăţesc. Fie şi din comoditate...