La începutul săptămânii viitoare, Oradea se va umple de flori, muzică şi culoare. În oraş vor poposi o parte din carele alegorice "croite" cu migală pentru Carnavalul Florilor din Debreţin.

Spre deosebire de alte ediţii, pentru aceasta organizatorii pregătesc şi un concert extraordinar pe o scenă imensă, în Piaţa Unirii, dat de cei 100 de muzicieni ai Orchestrei Simfonice Ţigăneşti din Budapesta, grup inclus în galeria "comorilor naţionale" din Ungaria.

Parada culorilor

Din 2005 încoace, în luna august, Oradea găzduieşte o parte din carele alegorice pregătite pentru spectaculosul festival anual al florilor din Debreţin, ca urmare a unui parteneriat între autorităţile locale din cele două oraşe.

Ediţia a XIV-a a Caravanei Florilor - organizată de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), partener fiind Consiliul Judeţean Bihor - va avea loc marţi, 21 august, când impresionantele construcţii florale vor putea fi admirate într-o paradă care va porni la ora 14 din intersecţia străzii Transilvania cu bulevardul Dacia, urmând să continue pe bulevardul Decebal şi pe strada Tudor Vladimirescu, pentru a se opri în Piaţa Unirii în jurul orei 15.30.

Vin din flori

Alaiul, format în acest an din cinci care alegorice, va fi deschis de cel comun Oradea-Debreţin, care va sublinia valorile culturale ale celor două oraşe, simbolizate prin teatrele lor. Carul va fi însoţit de Ansamblul Bihorul, care va prezenta dansuri şi muzică populară.

În paradă a fost inclus şi un car comun al consiliilor judeţene Bihor şi Hajdú-Bihar, care să evoce tradiţiile viticole ale regiunii. În Oradea vor mai ajunge un car cu Coroana Sfântului Ştefan, unul realizat de Parcul Acvatic din Debreţin şi cel al centrului comercial Forum din acelaşi oraş, toate fiind însoţite de majorete şi dansatori. Odată parcate în Piaţa Unirii, spectaculoasele construcţii florale vor putea fi admirate şi fotografiate între orele 15.30 şi 22.30. Merită precizat că, în premieră, o zi mai târziu, pe 22 august, carele vor ajunge şi pe Valea Ierului, în Diosig.

100 de artişti ţigani 

În premieră, APTOR organizează în cadrul Carnavalului Florilor şi un concert cu invitaţi de renume. De la ora 20, pe cea mai mare scenă instalată vreodată în Piaţa Unirii, de 14x14 metri, vor urca cei 100 de muzicieni ai Orchestrei Simfonice Ţigăneşti din Budapesta - 100 Tagú Cigányzenekar.

Cunoscută şi sub numele englezesc, Budapest Gypsy Orchestra, formaţia interpretează muzică ţigănească, dar şi clasică, majoritatea artiştilor fiind violonişti. Din 2014, formaţia a fost inclusă în galeria "comorilor naţionale" din Ungaria.

"Carnavalul are deja o tradiţie de 13 ani în Oradea. În fiecare an, participarea comunităţii este foarte mare. Dorim să-l creştem şi să le oferim spectatorilor un eveniment cultural deosebit", explică Mihai Jurca (foto), preşedintele APTOR.

Momentul lui Zbiciu

Membrii "100 Tagú Cigányzenekar" vor interpreta la Oradea lucrări precum "William Tell Overture", de Gioachino Rossini, dansurile ungureşti nr. 1 şi nr. 5 de Johannes Brahms, "Csárdás", de Vittorio Monti, "Tritsch-Tratsch-Polka", de Johann Strauss II, muzică tradiţională la ţambal, precum şi "Ciocârlia" lui George Enescu.

Publicul va asista şi la un moment artistic deosebit, dedicat instrumentului muzical tradiţional din Bihor - vioara cu goarnă. Pe scenă va urca Varga Carol, cunoscut cu numele de artist Zbiciu, care va cânta, atât singur, cât şi acompaniat de cei 100 de instrumentişti unguri, după partituri pregătite de Liviu Buţiu, managerul Şcolii de Arte Francisc Hubic.

Aşadar, Carnavalul Florilor va fi anul acesta şi muzical, şi încă unul de senzaţie: O plăcere nu doar pentru privire, ci şi pentru auz...