Între Consiliul Judeţean Bihor şi Universitatea din Oradea conflictul mocneşte după ce şefii judeţului au decis să evacueze instituţia de învăţământ din mai multe clădiri, pentru a le da altora.

Decizia l-a surprins pe rectorul Constantin Bungău, care nu înţelege de ce conducerea CJ vrea să încurce Universitatea. "E pentru prima oară când ni se ia ceva", zice el.

În locul soldaţilor

La finalul lunii mai, aleşii bihorenilor au decis, în unanimitate, la propunerea conducerii CJ, să revoce dreptul de administrare pe care Universitatea îl are pentru câteva imobile din strada Traian Blajovici nr. 2.

Fostă unitate militară, terenul de 19.600 mp, cu tot cu clădiri, a fost în proprietatea Ministerului Educaţiei până în 2008, când a devenit al Judeţului, iar Universitatea a primit drept de folosinţă gratuită pentru 50 de ani, transformat în 2014 în drept de administrare, tot fără costuri.

O parte din fosta cazarmă găzduieşte sălile de curs şi laboratoarele departamentelor de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, într-un vechi manej Facultatea de Arte depozitează lucrările studenţilor, iar un şopron dinspre strada Vlădeasa e folosit, tot ca depozit, de Facultatea de Medicină şi Farmacie.

Actori şi poliţişti

CJ Bihor vrea acum cele două clădiri din urmă, motivând că are o nevoie acută de terenuri şi clădiri, primind, la rându-i, două solicitări pentru care trebuie să găsească urgent soluţii.

Una a făcut-o Teatrul Regina Maria, care cere un spaţiu pentru depozitarea decorurilor. Până acum, acestea erau păstrate în curtea Filarmonicii, cu acces auto prin curtea Liceului Tehnologic Special nr. 1, dar conducerea acesteia nu mai permite intrarea maşinilor, iar angajaţii Teatrului mai pot căra decorurile doar pe picioare. Ca să rezolve problema, CJ ar muta decorurile în manejul de pe Blajovici.

A doua cerere aparţine Centrului Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu Oradea, adică policlinicii angajaţilor Ministerului de Interne şi a familiilor acestora, care în prezent funcţionează în incinta Spitalului Militar. Pentru că ar urma să capete rang de instituţie regională, Centrul a cerut un teren unde ar urma să edifice un sediu nou, soluţia identificată fiind un lot de peste 3.200 mp de pe strada Blajovici, de pe care ar trebui demolat şopronul folosit de FMF.

Premieră nedorită

Constantin Bungău, rectorul Universității din OradeaHotărârea CJ l-a nemulţumit pe rectorul Constantin Bungău (foto). "Nu am ştiut de aceste planuri ale Consiliului Judeţean, nu am avut nicio discuţie anterioară". Bungău spune că toate spaţiile de pe Blajovici sunt importante pentru Universitate tocmai pentru că din toamnă în campusul central vor începe proiecte europene ample pentru reabilitarea clădirilor, care vor trebui golite. "Plănuiam să depozităm în spaţiile de pe Blajovici".

Din acest motiv, rectorul acuză CJ că nu pune un preţ prea mare pe Universitate: "Ne revocă dreptul de administrare pentru «interes public». CJ Bihor are un interes public mai presus decât învăţământul superior orădean?! E pentru prima oară, de când sunt rector, când ni se ia un imobil", spune el, considerând decizia cu atât mai bizară cu cât Judeţul deţine mai multe clădiri pe amplasamentele fostelor unităţi militare din strada Universităţii, pe care nu le foloseşte nimeni, dar care puteau fi alocate Teatrului şi MAI.

"Nu negociem!"

Universitatea nu va renunţa fără luptă la spaţii, Senatul instituţiei dându-şi deja acordul pentru contestarea hotărârii CJ Bihor în justiţie. "Întâi vom încerca o negociere", zice, totuşi, Bungău, care va iniţia discuţiile pe care erau obligaţi să le deschidă înşişi şefii judeţului, înainte de a-l pune în faţa faptului împlinit.

Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean BihorProbabil, însă, negocierea va eşua. Vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang (foto), de altfel profesor la Universitate, anunţă că nici nu se gândeşte să schimbe decizia. "Nu avem ce negocia. Dacă acele spaţii erau folosite, rămâneau ale Universităţii. Dar sunt neutilizate, aşa că nu văd care e problema", spune politicianul, care nu ascunde că are şi o "râcă" personală, iar acum plăteşte poliţe. "Altora, Universitatea le-a dat terenuri fără probleme", a zis Mang, cu aluzie la protocolul prin care Universitatea a cedat Primăriei un teren din campus.

Ce ignoră PSD-istul este, însă, elementul esenţial: Primăria nu va folosi terenul pentru sine, ci va construi pe el două cămine studenţeşti. Altfel spus, ia cu o mână, temporar, dar dă cu două, pentru totdeauna. Pe când CJ Bihor doar ia, fără să dea nimic înapoi...