Crescuţi cu gadgeturi în mâini şi obişnuiţi încă din pruncie să caute pe Google, pentru studenţii de azi cursurile tipărite şi cărţile stufoase pot fi plictisitoare. Dar profesorii lor nu au ţinut pasul cu digitalizarea...

Pentru ca tinerii să aibă, totuşi, acces facil la resurse electronice, psihologul Răzvan T. Coloja, totodată student la Sociologie şi doctorand tot la Sociologie, a creat un site dedicat studenţilor de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, unde aceştia pot găsi suporturi de curs, cărţi electronice, studii de caz, tutoriale şi chiar filme explicative.

Şmecheria este, însă, că site-ul poate fi accesat doar din interiorul facultăţii. Aşa că tinerii trebuie să facă măcar efortul de a merge la şcoală.

O idee mai veche

Răzvan T. Coloja este un psiholog orădean, care a absolvit şi Literele, şi Informatica, şi Ştiinţele Socio-Umane. Mereu dornic de cunoaştere şi foarte activ, pe lângă că scrie pentru reviste de specialitate în IT şi face consultaţii la cabinetul de psihologie, este şi student la Sociologie în anul II şi, totodată, doctorand la Sociologie.

Ideea de a crea un site dedicat studenţilor a avut-o prima oară în 2012, când era el însuşi student la Psihologie. "Le-am sugerat colegilor să dăm 6 lei fiecare şi să creăm o platformă web în care să pun tot ce avem nevoie la facultate".

Cu banii adunaţi a conceput un site exclusiv pentru ei. "Încărcam absolut tot aici, de la orar la suporturi de curs. Am pus chiar şi filmele pe care ni le sugerau profesorii, orarul sesiunii, notele de la examene, lista cu bursele, restanţele, iar colegii mei primeau notificare prin email când era încărcat ceva nou pe site", spune psihologul.

În 2015, odată cu generaţia lui Răzvan, a "absolvit" şi site-ul lor, nemafiind cine să-l preia. Aşa că a devenit site-ul personal al psihologului...

Student help

Pentru că între timp este şi doctorand la Sociologie şi a trecut prin mai multe facultăţi ale Universităţii orădene, Răzvan s-a gândit să reînvie ideea platformei online, dar la o scară mai largă. "M-am gândit să îl fac pentru toţi studenţii de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane. Investiţia a fost proprie şi minimă, aproximativ 100 de lei", spune psihologul.

Practic, el a făcut un site, StudentHelp, care funcţionează ca o platformă wireless: în momentul în care utilizatorul se conectează la ea îi dispare orice altă conexiune la internet. Dacă, de exemplu, studentul vrea să caute ceva pe Google, va fi direcţionat imediat la pagina principală a StudentHelp.

Cărţi, filme, tutoriale...

După trei zile de muncă, site-ul a fost gata. Acum, orice student aflat în clădirea V a facultăţii poate avea acces la portal. "Ajuns în pagina principală, studentul va alege facultatea la care se află şi va selecta din meniu categoria de care are nevoie, de exemplu un studiu de caz despre Neuropsihiatrie. Site-ul va putea fi accesat însă doar din clădirea V, nu şi de acasă. Asta poate îi va şi stimula pe studenţi să rămână la cursuri", explică Răzvan.

Portalul este unul vast. Studentul-psiholog a adunat suporturile de curs de la profesori, a subtitrat chiar şi filme pentru colegii săi, a încărcat tutoriale, studii de caz, statistici şi tot ce are nevoie un student pentru a fi bine pregătit, în mod gratuit!

Reacţii pozitive 

Înainte de a termina site-ul, Răzvan a anunţat conducerea facultăţii despre ideea lui şi a cerut aprobarea de a monta serverul de tip Linux într-o încăpere a clădirii V. "Sunt foarte mândră de efortul voluntar al lui Răzvan. Chiar l-am lăudat şi în faţa altor colegi de-ai mei, de la alte facultăţi, şi sper ca alţii să îl ia ca exemplu, pentru a ajunge şi ei să facă ceva în folosul tuturor", spune Karla Barth (foto), decanul facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane.

După ce site-ul a prins forma finală, şefii departamentelor facultăţii au fost înştiinţati, iar îndrumătorii de an le-au comunicat studenţilor noutatea. "M-am gândit să le fac un cont şi profesorilor, pentru a încărca ei înşişi materialele necesare pentru cursuri. Eu am avut multe materiale pentru psihologie, chiar lucruri mai puţin accesibile, care se găsesc foarte greu, însă la unele specializări nu mă pricep, de aceea am nevoie de ajutorul lor", spune Răzvan.

De asemenea, şi studenţi care vor să întocmească o lucrare şi să o pună pe site pot s-o facă, însă numai prin intermediul profesorilor. Până acum, portalul educativ a fost accesat de zeci de ori, în special de studenţii de la Psihologie. Semn că era nevoie de aşa ceva...