Vacanţa de vară s-a terminat pentru dascălii Universităţii din Oradea, iar prima săptămână de muncă se anunţă aglomerată. Senatul instituţiei îi aşteaptă la două dezbateri, pentru modificarea Cartei instituţiei.

Votată de Senat în luna iunie, în urma unui lung proces de revizuire, Carta a fost de două ori respinsă de Ministerul Educaţiei, pe motiv că era mai restrictivă decât legea. Aşadar, prima tentativă a universitarilor orădeni de a-şi înăspri propriile reguli a fost anihilată... din pix.

Vânt de reformă

În Universitate, procesul de revizuire a Cartei a debutat în luna noiembrie a anului trecut, impus de faptul că actuala variantă a „bibliei” datează din 2011, răstimp în care Legea Educaţiei a suferit numeroase modificări.

Elaborarea Cartei n-a fost o misiune uşoară. Fostul preşedinte al Senatului, Sorin Curilă, a adunat propuneri din toate facultăţile şi le-a pus cap la cap, alături de propriile sale sugestii. Numeric, nu au fost multe modificări propuse, dar majoritatea au fost de fond şi, mai important, reformatoare. De pildă, în forma supusă votului Senatului, Carta prevedea că niciun şef (rector, preşedinte de Senat, prorector, decan, director de departament) nu poate ocupa funcţia mai mult de două mandate, că niciun universitar nu poate fi director de departament, prodecan sau decan dacă are rude în structura pe care o conduce, că decanii vor fi selectaţi printr-un concurs organizat de rector şi Senat, că rectorul va putea fi demis dacă Universitatea are doi ani la rând deficit financiar ori că un angajat îşi va pierde automat locul de muncă dacă o sentinţă judecătorească va confirma că a săvârşit infracţiuni de corupţie sau care ţin de patrimoniu.

Dacă s-ar fi aplicat, aceste reguli ar fi produs un adevărat cutremur în Universitate. Întâi, pentru că mulţi şefi au adunat deja două mandate, iar apoi pentru că şi mai mulţi au (a se citi „şi-au vârât”) rubedenii prin facultăţile în care lucrează...

„Exced cadrului legislativ”

Pe 13 mai, senatorii Universităţii au supus votului fiecare articol în parte, iar la finalul şedinţei au configurat o Cartă care putea primeni facultăţile. Singura propunere reformatoare pe care senatorii n-au aprobat-o a fost cea care combătea nepotismul. În rest, au fost de acord cu celelalte prevederi, dând pentru prima oară un semnal real că vor curăţenie în Universitate.

La Bucureşti, însă, dorinţa şi votul lor n-au contat câtuşi de puţin. Legea prevede că, înainte de a intra în vigoare, Carta trebuie să primească avizul Ministerului Educaţiei, ceea ce pentru „biblia” Universităţii orădene nu s-a întâmplat. În luna iunie, Ministerul a respins Carta întâia oară, invocând mai multe articole care „exced cadrului legislativ”, precum cel care impunea concursuri pentru decani. Drept urmare, Senatul academic a trebuit să modifice documentul, ţinând cont de obiecţiile de la Bucureşti.

Autonomia, un vis

În luna iulie, Senatul a trimis din nou Carta la avizat şi, din nou, a primit-o la refăcut! La începutul lunii august, refuzul a fost expediat Ministerului, în care au fost înşirate alte articole care exced legii şi care trebuie eliminate.

De ce Ministerul Educaţiei n-a înşirat toate observaţiile în primul refuz, descoperindu-le doar a doua oară, este cu totul neclar. Se poate doar bănui că factori influenţi l-au ajutat între timp să „vadă” mai bine. Cert e că, în urma celor două adrese de la Bucureşti, singurul articol reformator care rămâne valid în Carta orădeană este cel care prevede demiterea universitarilor condamnaţi. Toate celelalte propuneri, însă, trebuie uitate!

Greu de înţeles este şi de ce, din moment ce Legea Educaţiei prevede că universităţile sunt autonome, universitarii nu pot, de fapt, să-şi înăsprească propriile regulamente. Singura explicaţie e că autonomia universitară este doar o vorbă în vânt...

De la capăt

Pe lângă faptul că a obligat Senatul să renunţe la ideile reformatoare, Ministerul i-a impus şi să reia şi procedura de dezbatere a Cartei, motivând că până acum toate discuţiile s-au purtat online, nu şi într-o întâlnire propriu-zisă.

Aşadar, după aproape un an de discuţii purtate prin e-mail, Senatul a programat două dezbateri, una miercuri, şi alta vineri, de la ora 12, în Aula Magna, în cadrul cărora universitarii vor putea să spună ce fel de reguli vor.

„Propunerile vor fi analizate în comisia de elaborare a Cartei şi apoi supuse votului Senatului”, spune preşedintele Senatului, Aurel Căuş (foto). Atât doar că pofta de reformă li s-a cam „tăiat”...