Aproape că nu este sesiune de examene la Universitatea din Oradea în care studenţi de la Medicină să nu se plângă de severitatea conferenţiarului Ovidiu Burtă. Toamna asta supărarea tinerilor e cu atât mai mare cu cât restanţele le provoacă şi o gaură serioasă în bugete!

Deşi nu ar fi trebuit să promoveze mai departe de anul III, zeci de medicinişti care nu au luat examenul la disciplina predată de Burtă au fost "păsuiţi" de conducerea facultăţii, care a continuat să le încaseze şi taxele de şcolarizare, deloc mici. Când s-au apropiat de absolvire, FMF i-a anunţat, însă, că investiţia lor a fost degeaba...

Regulă încălcată

Pentru 65 de studenţi din anii III, IV şi V de la Medicină, noul an universitar era cât pe ce să nu înceapă. După sesiunea din vară, tinerii au crezut că au scăpat de griji şi că în toamnă vor începe studiile în anul următor, dar la sfârşitul lunii septembrie au aflat că, de fapt, riscă să zboare din facultate! Pe 20 septembrie, pe site-ul FMF a fost publicată lista celor propuşi pentru exmatriculare, fie pentru că nu şi-au plătit taxele, fie pentru că au examene nepromovate, situaţie în care se regăsesc cei 65.

Potrivit regulamentelor Universităţii, la finalul anului III, ca să acceadă în anul IV, mediciniştii trebuie să fie integralişti, adică să fi promovat toate examenele. În caz contrar, trebuie exmatriculaţi sau cel puţin lăsaţi repetenţi, dacă în promoţia anterioară nu sunt ocupate toate cele 150 de locuri câte sunt în fiecare an. Ceea ce rar se întâmplă, pentru că Medicina e singura facultate din Oradea cu concurenţă mare, iar cei care o încep nu se retrag în primii doi ani.

În 2016, ca să nu-i dea afară pe restanţieri la finalului anului III şi, implicit, să nu piardă banii pe care aceştia îi plătesc ca taxe de studiu, adică 6.800 lei anual pe persoană, Consiliul FMF a decis să ceară Senatului Universităţii o derogare de la regulament, pe care a şi obţinut-o. Astfel, tinerii au promovat în anul IV chiar dacă au avut restanţe! Aceeaşi derogare s-a dat şi în următorii doi ani, astfel că tot mai mulţi tineri au continuat studiile "cărând" restanţe din anul III. Încă o dovadă despre cum sunt respectate regulile la FMF Oradea...

Restanţă la comun

Brusc, însă, vremea derogărilor s-a încheiat, iar FMF a decis să-i exmatriculeze, motiv pentru care 10 studenţi s-au plâns, săptămâna trecută, în grup BIHOREANULUI. "Facultatea mi-a permis să ajung în ultimul an, VI, pe care ar trebui să-l încep acum. Am terminat anii IV şi V fără alte restanţe, mi-am plătit taxele, dar vor să mă dea afară pentru o restanţă din anul III", spune o studentă, sub protecţia anonimatului.

Culmea e că toţi tinerii ameninţaţi cu exmatricularea au restanţe la aceeaşi disciplină: fiziopatologie, predată în anul III de conferenţiarul Ovidiu Burtă, totodată director medical la Spitalul Municipal din Oradea. "Nu vrea să ne treacă. Ultima oară când am dat examenul, după ce i-am spus răspunsurile la cele două subiecte pe care le-am extras, mi-a pus alte întrebări, numai ca să mă încurce. N-am ştiut, m-a picat", zice o fată. "Nu poate spune că-s proastă, dacă la toate celelalte materii am trecut, numai la el nu", continuă o altă medicinistă.

Tinerii se plâng că profesorul nu le-a indicat niciodată un suport de curs, adică o carte în format tipărit sau electronic, după care să înveţe. În schimb, recunosc profesionalismul lui Burtă: spre deosebire de alţi profesori, predă serios şi nu lipseşte de la ore. "Asta nu putem să-i reproşăm, tot timpul vine. Nu ca decanul Maghiar, cu care în anul IV am avut Chirurgie, dar l-am văzut doar în tabloul de pe holul facultăţii", spune un student.

De dragul banilor

Când au aflat că riscă exmatricularea din cauza restanţei de la fiziopatologie, tinerii i-au cerut decanului să organizeze o sesiune specială, în care să-şi mai încerce o dată norocul. Doleanţa le-a fost acceptată, astfel că pe 28 şi 30 septembrie au dat din nou examene cu Burtă. "La cel din 28, aferent semestrului I, am fost 18 studenţi, a trecut doar unul. La cel din 30 n-a trecut nimeni, pentru că toţi erau cu nervii la pământ. Domnul doctor a întârziat 4 ore", acuză studenţii.

Tinerii au căutat înţelegere tot la decan. "I-am cerut să ne evalueze alt profesor, dar a zis că nu se poate, că nu este alt specialist în fiziopatologie în facultate", spune un medicinist.

I-au mai reproşat decanului că le-a luat degeaba banii de taxe în ultimii ani, oferindu-le acele derogări. "Ne-a prostit, numai ca să plătim taxa de 6.800 lei, altceva nu l-a interesat. În plus, de fiecare dată când dăm examenul la fiziopatologie, plătim o taxă de 450 lei. Trebuia să ne dea afară în anul III, nu să ne amăgească pe banii noştri".

Studenţii se plâng, de asemenea, că decizia de exmatriculare trebuia luată din timp, nu cu câteva zile înainte de începutul noului an universitar, astfel încât măcar să fi avut timp să-şi caute loc la alte facultăţi din ţară. "Pur şi simplu ne-a blocat orice soluţie...".

Impresionat de supărarea lor, sau de teamă că tinerii l-ar putea chema la judecată, cum de altfel au avertizat că vor face, decanul Adrian Maghiar s-a lăsat înduplecat şi, pe 30 septembrie, a decis să nu-i exmatriculeze, ci doar să-i lase repetenţi, ceea ce înseamnă că rămân studenţi în anii de studiu absolviţi în vară şi trebuie să mai susţină doar examenul de fiziopatologie.

"Nu învaţă!"

Confruntat cu acuzele, Ovidiu Burtă spune că studenţii se victimizează. "Toţi au restanţe pentru că nu au învăţat, nu din alte motive. Nu vor trece examenul până nu demonstrează că ştiu", avertizează el. În ce priveşte suportul de curs, dascălul afirmă că toţi studenţii l-au primit, dovadă că din 150, câţi sunt într-un an, doar o parte nu au promovat. "Nu mă interesează cum anume au promovat la alte examene, dar eu nu fac concesii", zice medicul.

Cât despre faptul că le pune studenţilor şi întrebări suplimentare, Burtă spune că are tot dreptul: "Uneori vreau să-i ajut, să văd dacă ştiu ceva, ceva. Alteori, să mă conving că n-au căşti în urechi, prin care cineva le-a dictat subiectele".

Profesorul recunoaşte că la examenul de lunea trecută a întârziat, dar nu intenţionat. "Eu nu ştiam că vom avea această sesiune extraordinară, organizată special pentru ei, am aflat de ea doar cu două zile înainte. Luni am fost de gardă la spital, gardă programată cu o lună în urmă, şi am întârziat pentru că am avut treabă acolo. Dar asta (decalajul de 4 ore - n.r.) nu ar trebui să fie o problemă pentru cei care au învăţat", zice Burtă.

Tocmai pentru că an de an are studenţi nemulţumiţi, doctorul a propus conducerii FMF ca examenele sale să fie filmate sau măcar înregistrate audio, "să afle toată lumea cât au ştiut studenţii care au picat şi apoi să stabilim dacă sunt eu prea exigent". Cererea i-a fost însă respinsă de decan, pe motiv că ar încălca drepturile studenţilor. Cât despre derogările date până acum tinerilor, doctorul nu se pronunţă: "E problema conducerii facultăţii".

Aşa că dilema pare să aibă doar două soluţii posibile: studenţii ori pun serios burta pe fiziopatologie, ori se lasă de medicină...


AJUTOR SAU INTERES?
Corectitudine în al 12-lea ceas

Adrian Maghiar, decan FMF OradeaDecanul FMF, Adrian Maghiar (foto), respinge acuzaţia că le-ar fi dat studenţilor derogări din lăcomie pentru taxele plătite. "Am vrut să-i ajutăm, de aceea am cerut Senatului să le dea derogare de la regulament. N-am făcut nimic ilegal, tocmai pentru că am avut acordul Senatului", a declarat el pentru BIHOREANUL. De ce, brusc, nu-i mai ajută şi acum? "Consiliul facultăţii a decis că nu mai trebuie să facem asta. Tinerii trebuie să-şi ia examenele restante", zice decanul.

Într-o discuţie cu studenţii, pe care aceştia au şi înregistrat-o, Maghiar a prezentat însă o altă variantă. "Până acum am putut să vă dăm derogare pentru că m-am înţeles mai bine cu preşedintele Senatului (n.r. - Sorin Curilă). Noul preşedinte (n.r. - Aurel Căuş) mi-a zis să nici nu mă duc cu o asemenea cerere, că nu are rost", le-a spus Maghiar tinerilor. Declaraţie care lămureşte şi de ce tinerii au aflat aşa târziu că nu vor mai primi derogarea, dar şi că rezolvările din trecut nu au fost tocmai corecte...