Unul dintre angajaţii Universităţii din Oradea care îşi merită cu prisosinţă porecla de "sorbonel", Lucian Bara, fiul fostului decan al Facultăţii de Protecţia Mediului, fost preşedinte al Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti, pus sub acuzare de DNA, a revenit în rândul colegilor orădeni.

După cinci luni petrecute în arest preventiv şi la domiciliu, Bara a fost pus sub control judiciar, aşa că a zbughit-o din Capitală acasă, unde s-a cerut la catedră. Prezenţa sa este, însă, insesizabilă: la unicul curs pe care ar trebui să-l predea lipseşte cu desăvârşire!

Bara cel rău

La finele verii trecute, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate era zguduită de un scandal uriaş. Procurorii DNA au scos la iveală că 3 milioane euro au fost furaţi din buget prin decontări fictive dirijate de cei care ar fi trebuit să drămuiască onest banii Sănătăţii: Marian Burcea, preşedintele CNAS, şi orădeanul Lucian Bara, preşedinte al CASMB între octombrie 2015 - iulie 2017.

 fostul decan al Facultăţii de Protecţia Mediului, Vasile BaraFiu al fostului decan al Facultăţii de Protecţia Mediului, Vasile Bara (foto), el însuşi inculpat într-un dosar de corupţie aflat pe rolul Tribunalului Bihor, Lucian Bara nu doar că a aprobat dosarele pacienţilor fictivi, ci s-a şi purtat monstruos, interzicând accesul pacienţilor cu handicap în sediul instituţiei! "Ce dracu’ a scos curva aia iar din ambulanţă, de acolo? Păi, da, dar nu trebuia să intre înăuntru, frate!", se revolta Bara când echipajele medicale aduceau pacienţii invalizi la CAS Bucureşti pentru a-şi depune dosarele.

Sorbonel model

În timp ce comportamentul parvenitului orădean a revoltat o ţară întreagă, BIHOREANUL (facsimil) i-a făcut portretul complet, arătând că, pe lângă apetenţa pentru corupţie, Lucian Bara a fost ahtiat şi după diplome. Şef de lucrări la Mediu din vremea în care tatăl lui era decan, Bara jr. a absolvit nu mai puţin de patru facultăţi, şi încă deodată!

Între 1997-2003 a fost student la Medicină în Oradea, între 2000-2005 a făcut şi Protecţia Mediului, iar între 2000-2004 Dreptul şi Economicele la obscura "sorbonică" privată Banatul din Timişoara. Mai mult, în 2004, când încă era student la Mediu, a ajuns cadru didactic la aceeaşi facultate, dar şi la Medicina pe care o absolvise cu doar un an înainte! Tot pe când încă era student, a început două masterate, în Medicină şi în Protecţia Mediului, ambele la Oradea, plus un doctorat în Medicină Veterinară la Cluj.

Aşadar, în patru ani, Bara jr. a colecţionat şapte diplome şi trei funcţii, căci în 2003 devenise şi membru în Consiliul de Administraţie al fostei Regii de Pieţe din Oradea. Un an mai târziu, s-a făcut şi patron de bar, în sediul facultăţii conduse de tatăl său, desigur că fără a plăti chirie.

Scăpat de arest

În 2013, Bara jr. a fost propulsat în Capitală, întâi pe o funcţie de consilier în Ministerul Agriculturii, iar un an mai târziu ca preşedinte la CAS Bucureşti. Concomitent, a rămas titular şi la Facultatea de Mediu, pentru că Legea educaţiei permite profesorilor ajunşi în funcţii publice să-şi suspende contractele de muncă, timp în care sunt supliniţi la catedră de colegi plătiţi suplimentar.

De trei săptămâni, în taină, Bara jr. a revenit la Oradea. Săltat de procurorii DNA pe 31 august şi trimis în arest preventiv, a stat după gratii până la finalul lunii octombrie, când, la fel ca şi ceilalţi inculpaţi din dosar, a fost trimis în arest la domiciliu. La începutul lunii februarie, a fost pus sub control judiciar, aşa că şi-a reluat postul de şef de lucrări. Conform orarelor facultăţii, predă un singur curs: Igiena unităţilor agroalimentare, joia, de la ora 16, pentru studenţii din anul III.

"Să mănânce o pâine"

BIHOREANUL a vrut să-l întrebe cum se simte în faţa studenţilor după ce aceştia l-au văzut la televizor plimbat cu cătuşele, numai că, surpriză: joia trecută, nici el, nici studenţii n-au fost de găsit. Reporterul l-a sunat, să-l întrebe unde este şi dacă are vreo dilemă morală. După ce a auzit întrebarea, Bara a închis brusc telefonul, pentru ca apoi să nu mai răspundă nici la apeluri, nici la SMS-uri.

decanul Facultăţii de Protecție a Mediului Oradea, Ioan CherejiDecanul facultăţii, Ioan Chereji (foto), susţine că nu ştia că subalternul său chiulea. "Mă mir, ştiu sigur că mai devreme în aceeaşi zi a fost la şcoală", a declarat acesta. Întrebat dacă nu consideră că, din punct de vedere moral, Bara jr. nici nu avea ce căuta în facultate, decanul s-a dovedit mult prea înţelegător. "E o întrebare interesantă. Dumnealui susţine că este nevinovat, nu pot eu să evaluez dacă este aşa. Dar, până la urmă, e dreptul lui să mănânce o pâine!", a răspuns Chereji.

Altfel spus, rămas fără alte venituri, fie ele oficiale sau neoficiale, Bara jr. nu putea decât să revină acasă, unde, după cum se vede, a fost primit cu braţele deschise... Ca-ntre ai săi!