Un conflict de familie a trimis-o pe directoarea Oficiului Registrului Comerţului din Bihor, Ioana Maria Cărăman, direct în faţa judecătorilor.

BIHOREANUL a descoperit că femeia, funcţionar public şi coordonator al unei instituţii aflate în subordinea Ministerului Justiţiei, a fost inculpată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea pentru că ar fi ridicat ilegal banii din contul bancar al fratelui ei mort, bani care, zic anchetatorii, li s-ar fi cuvenit moştenitorilor acestuia: soţia şi cei trei copii. "A fost doar o problemă de familie", se apără acum directoarea, minimalizând întreaga poveste, care s-ar fi rezolvat amiabil. Însă e doar opinia ei...

Folos injust

Acuzaţia adusă directoarei Oficiului Registrului Comerţului (ORC) Bihor este de înşelăciune. "În perioada 12 - 15 septembrie 2016, inculpata a indus în eroare CEC Bank prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase", se arată într-un comunicat de presă transmis de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, procurorul Marius Pop Blaga.

Concret, spun anchetatorii, Ioana Maria Cărăman s-a prezentat la bancă şi a lăsat să se înţeleagă că "în momentele retragerii sumelor de bani de după data de 10 septembrie 2016 era împuternicită de fratele său", asta "deşi acesta decedase, iar ea avea cunoştinţă de faptul că, din acel moment, efectele mandatului au încetat". "Fapta a fost săvârşită în scopul obţinerii pentru sine a unui folos material injust, în dauna persoanelor vătămate, moştenitori ai defunctului", a arătat purtătorul de cuvânt al Parchetului local.

O viaţă ciuntită

BIHOREANUL a descoperit în spatele comunicatului o poveste demnă de o telenovelă, cu o familie înstărită, al cărei fiu s-a îndrăgostit de o fată săracă şi fără prea multă şcoală, pe care a şi luat-o de nevastă. Iar asta spre nemulţumirea părinţilor, profesori respectaţi în comunitate, şi a surorilor, persoane cu carte şi funcţii importante, una medic legist, iar cealaltă directoare la Oficiul Registrului Comerţului Bihor, funcţie pe care o deţine din 2011, în urma unui concurs la care a candidat de una singură.

"Răzvrătitul" Mircea Filimon şi "renegata" Geta Filimon au ales să-şi facă o fermă la Felcheriu, comuna Oşorhei, ca să se ocupe de agricultură şi de creşterea animalelor. Şi-au înfiinţat un PFA, au accesat fonduri europene, şi-au luat teren, vaci, oi, capre, porci, şi-au făcut livadă şi chiar o casă, la buza pădurii, cu o mică baltă de pescuit.

În timp, s-au născut copiii Vlad, Florina şi Ianis, cel din urmă în 2012, chiar în anul în care bărbatul a aflat că suferă de o boală cumplită, cancer pulmonar. Patru ani mai târziu, pe 10 septembrie 2016, în ciuda tratamentelor pe care le-a făcut, Mircea Filimon s-a prăpădit, la doar 44 ani.

Război pe avere

După moartea bărbatului, supărările înăbuşite ale familiei sale au explodat. Sub pretextul că vor să pună la adăpost agoniseala bărbatului, la afacerea căruia susţineau că au ajutat şi ei cu diverse sume de bani de-a lungul timpului, părinţii şi surorile defunctului au încercat să o îndepărteze pe văduvă, să-i preia afacerea, să vândă ferma, iar din banii strânşi să cumpere trei garsoniere copiilor, pentru a le închiria, iar ulterior să le transfere pe numele lor, ca să le asigure viitorul.

Cea mai vehementă a fost una dintre surorile bărbatului, Ioana Maria Cărăman, directoarea ORC Bihor. Ea a fost cea care a scos toţi banii din conturile fratelui său şi tot ea ar fi ridicat ultima pensie şi banii donaţi de cei care au participat la înmormântare, ba chiar şi ajutorul de înmormântare plătit de stat.

Prima la succesiune

"Am rămas, atunci, fără bani de pâine. Au vrut chiar să-mi ia şi copiii. Cumnata m-a ameninţat că, dacă mă opun, mă declară nebună şi mă decade din drepturile părinteşti", a declarat BIHOREANULUI văduva Geta Filimon.

Îndârjirea familiei de a se debarasa de femeie a mers până acolo încât Cărăman s-a înfăţişat la un notar, ca să deschidă succesiunea după fratele ei, prezentându-se unic moştenitor. "A zis că soţul nu a fost căsătorit, nu avea copii, nimic. Iar ea e singura lui moştenitoare. Ca norocul, între timp eu fusesem deja la un alt notar şi am făcut succesiunea. Eu şi copiii mei suntem, legal, moştenitori. Nu ei", a mai mărturisit Geta.

Picătura care a umplut paharul a fost când i-au fost luate toate documentele firmei, iar cumnata i-a instalat un paznic la fermă, care i-a interzis accesul în incintă. Motivul? Geta Filimon începuse să se vadă cu un şofer de TIR din zonă, cu faimă de aventurier, care ar fi îmbrobodit-o în aşa hal, încât ar fi convins-o să vândă tot, iar de banii câştigaţi să-i cumpere lui un TIR.

Pârâtă la Parchet

De teamă că va rămâne fără venituri din care să-şi întreţină copiii, văduva şi-a luat avocaţi şi a început să pornească procese civile, iar în paralel să facă plângeri penale pe numele cumnatei sale, pe care o considera vinovată pentru toate problemele ei.

Pentru că Ioana Maria Cărăman se afla şi într-o funcţie publică, cumnata i-a făcut o sesizare şi la Agenţia Naţională de Integritate, în care a pârât-o că se foloseşte de documente dubioase şi se pretinde coproprietară la ferma din Felcheriu, proprietate pe care, însă, nu a menţionat-o niciodată în declaraţiile de avere ori de interese.

În urma proceselor, instanţele au obligat-o pe şefa Registrului Comerţului să elibereze ferma şi să-i predea cumnatei sale actele. Mai mult, acum Cărăman a fost trimisă în judecată şi pentru incidentul de la CEC Bank, unde i-a indus în eroare pe funcţionari şi a ridicat 35.000 lei din contul fratelui ei, după moartea acestuia.

"S-a rezolvat"

Ancheta, pornită în decembrie 2016, s-a terminat prost pentru directoare, care pe 16 februarie, în acest an, a fost trimisă în judecată pentru înşelăciune. Dosarul a intrat, în prima fază, în Camera Preliminară a Judecătoriei Oradea, procesul propriu-zis având primul termen de judecată stabilit pentru 13 iunie.

Între timp, însă, încercând să-şi uşureze situaţia, Cărăman i-a returnat cumnatei banii ridicaţi din bancă, obţinând un act notarial prin care aceasta renunţă la reclamaţia împotriva ei.

Contactată de BIHOREANUL, pentru a-şi expune poziţia, Ioana Maria Cărăman a susţinut că totul a fost doar "un conflict de familie care s-a rezolvat printr-un act notarial". Directoarea nu a vrut să intre în amănunte, nici să mărturisească dacă şi-a anunţat superiorii despre faptul că are probleme penale. "Nu mai există nicio problemă", a insistat ea, refuzând să mai facă alte precizări.

Totuşi, spre ghinionul ei, faptul că s-a împăcat cu Geta nu a fost suficient ca să-i înlăture răspunderea penală, cel puţin în opinia procurorilor. Aşa că, de-acum, se va lămuri cu judecătorii. Şi cu şefii ei...


REGULI
Riscă suspendarea din funcţie

Potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) se află în subordinea Ministerului Justiţiei, ca instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată integral de stat, prin bugetul Ministerului Justiţiei, importanţa instituţiei fiind dată de baza uriaşă de informaţii pe care o deţine despre agenţii economici înregistraţi în România.

Angajaţii instituţiei se supun aceloraşi rigori ca funcţionarii publici, inclusiv directorii, şi, ca atare, toţi cei care comit fapte incompatibile cu funcţia pot fi anchetaţi administrativ, sancţionaţi, iar cei inculpaţi pentru fapte penale pot fi suspendaţi din funcţii.

BIHOREANUL a solicitat conducerii ONRC, şi telefonic, dar şi în scris, să comunice punctul de vedere legat de situaţia directoarei Oficiului judeţean al Registrului Comerţului Bihor, Ioana Maria Cărăman, rugându-i să spună dacă aceasta i-a informat despre procesul penal de înşelăciune pornit pe numele ei şi dacă s-a pus în discuţie ca, până la finalizarea lui, aceasta să fie suspendată din funcţie. Până la închiderea ediţiei, ONRC nu a transmis un răspuns.