Incident mai puţin obişnuit, miercurea trecută în Oradea, unde o femeie s-a trezit cu un şarpe pe terasa casei din plin centrul oraşului!

Reptila se pitise sub o bucată de mochetă, unde se foia încercând să scape din calea căţelului care o lătra necontenit. Neştiind ce să facă, femeia şi-a sunat fiica, iar aceasta a cerut ajutor prin 112. Surpriză, însă! După ce a fost redirecţionată la jandarmi, iar de acolo la Zoo, orădeanca a constatat cu stupoare că trebuie să se descurce de una singură! Motivul? În oraş nu există vreun serviciu public cu angajaţi specializaţi pentru capturarea şi relocarea sălbăticiunilor.

Unde să sun?

Graţiela Gherman a sunat uşor jenată la numărul de urgenţă. "Le-am spus că ştiu că au alte priorităţi, dar i-am rugat să mă îndrume", a povestit orădeanca BIHOREANULUI. Nici jandarmii nu i-au putut oferi, însă, o soluţie. I-au dat, în schimb, numărul de telefon al unui îngrijitor de la Grădina Zoologică, specializat în reptile. "Domnul a fost foarte cumsecade, mi-a spus că ne ajută, dar numai după program. Ne-a liniştit, ne-a spus că cel mai probabil nu e veninos, dar degeaba, că mie una mi-e frică de şerpi", spune Graţiela.

În final, femeia şi-a luat inima în dinţi şi, împreună cu soţul ei, a pornit spre casa mamei sale, ca s-o scape de intrus. "N-a mai fost nevoie, căci între timp a dispărut. Am căutat peste tot. Mama stă în centru, în apropiere de malul Crişului, iar în zonă e vegetaţie. Cel mai probabil a venit de pe mal de undeva. Oricum, a fost foarte speriată, şi ea, şi eu. De aceea am cerut ajutor. Doar că n-am avut cui".

Fără soluţii 

Remus Moțoc, șef DSVSA BihorBIHOREANUL a constatat că orădeanca are dreptate. Poliţia Animalelor, înfiinţată în 2014 ca organism specializat şi pentru soluţionarea unor astfel de cazuri, a rezistat doar un an, după care s-a transformat în serviciu cu o denumire pompoasă - Serviciu Control oficial, sănătate şi bunăstare animală - în cadrul Direcţiilor sanitar-veterinare, dar cu alte sarcini. "Supraveghează sănătatea şi bunăstarea animalelor vii din ferme, crescătorii, şi veghează la respectarea normelor în cazul unor importuri şi exporturi de animale", explică şeful DSVSA Bihor, Remus Moţoc (foto).

Lipsa unui serviciu specializat pe salvarea ori relocarea unor animale sălbatice directorul a simţit-o pe propria-i piele. "La un moment dat, m-a sunat fostul prefect, Claudiu Pop, pentru un grup de lebede blocate din cauza unui îngheţ, pe lacul de acumulare din Tileagd. Ne-am dus cu un elicopter să vedem ce se întâmplă. Lacul era îngheţat, într-adevăr, dar păsările scăpaseră, din fericire. Dacă ar mai fi fost blocate, sincer, nu ştiu cum am fi acţionat".

Cioc, cioc...

Tot pentru o pasăre, o barză de astă dată, l-a sunat în urmă cu câteva zile şi un sătean din apropierea Oradiei. "Pasărea şi-a făcut cuib în apropierea casei lui şi îi bătea în geam în fiecare dimineaţă. Probabil că fusese crescută într-o gospodărie şi s-a obişnuit să ceară în acest fel de mâncare. Dar omul nu ştia cum să reacţioneze şi nici noi nu am ştiut ce să-i spunem".

Tot o intervenţie cu probleme au avut şi la Aeroport, unde o căprioară ajunsă pe pistă a fost îndepărtată până la urmă cu ajutorul angajaţilor Zoo, din subordinea Administraţiei Domeniului Public (ADP). "Au venit cu tranchilizante, cuşcă, mijloace de transport. Ei au toată dotarea, noi nu", spune Moţoc.

"Bună întrebare" 

Liviu Andrica, șeful ADP OradeaÎn cazul reptilelor rătăcite în oraş, directorul ADP, Liviu Andrica (foto), recunoaşte că nu are soluţie. "Bună întrebare. Noi gestionăm problema câinilor fără stăpân. Pentru alte animale, păsări sau reptile, avem specialist la Grădina Zoologică. Dar poate oferi ajutor numai în timpul liber", spune directorul, dând numele lui Sorin Coman, cel la care a ajuns şi orădeanca Graţiela Gherman.

Alte servicii publice care să ajute în astfel de cazuri nu sunt, deşi în Oradea şi împrejurimi se găsesc mai multe specii de şerpi, unele inofensive (cum sunt şerpii de casă şi cei de apă), dar şi una mai periculoasă, vipera comună, din care au fost văzute mai multe exemplare în zona craterului din Betfia, unde s-au şi amplasat indicatoare de avertizare. În plus, au început să apară, mai rar, şi reptile exotice, pe care orădenii inconştienţi le pierd sau le abandonează pentru că nu mai ştiu cum să le stăpânească.

Până când autorităţile se vor dota cu cele necesare, singura soluţie rămâne, deci, să sunaţi tot la 112. Sau, dacă aveţi sânge rece, să prindeţi animalele şi să le duceţi ori la Zoo, ori pe malul apei, ori în zonele verzi de la marginea oraşului. În fond, ele au populat ecosistemele de aici cu mult timp înainte de a ne ridica noi "jungla" de beton.