Politizarea dăunează grav sănătăţii. O demonstrează felul în care întreaga conducere a Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor a încăput pe mâna unor politruci „garantaţi” de PSD, care pradă banii instituţiei prin contracte umflate neîncetat, de la an la an.

În exclusivitate, BIHOREANUL vă prezintă descoperiri făcute recent de Camera de Conturi Bihor la SAJ, despre abuzuri grosolane soldate cu tocarea discreţionară a banilor destinaţi salvării vieţilor omeneşti.

„Eu o să vin, voi o să plecaţi"

Constatările pe care Camera de Conturi Bihor le-a făcut la Serviciul de Ambulanţă nu ar fi ajuns, poate, la cunoştinţa publicului fără „inconştienţa” unui simplu ambulanţier, Adrian Marcon (foto).

Şofer profesionist de aproape 30 de ani, bărbatul e în litigiu cu fosta şi cu actuala conducere a SAJ din 2017, când a încercat prima oară să se angajeze ca ambulanţier, dar a fost „şuntat” la concurs de o comisie în fruntea căreia se afla, ilegal, directorul tehnic Adrian Stângă, membru PSD, el însuşi ajuns pe funcţie tot cu încălcarea legii.

„În 2017 am susţinut primul concurs. La proba teoretică am luat punctaj maxim, deşi directorul tehnic a încercat să mă depuncteze fără să aibă cunoştinţe în domeniul medical. La proba practică, de conducere, m-a picat sub pretextul unei încălcări a regulilor rutiere inventate de el”, a povestit Marcon BIHOREANULUI.

Deşi ştia că angajările s-ar face pe bani frumoşi (între 5.000 şi 10.000 euro), omul nu s-a lăsat. „Le-am spus şi fostului manager Pintea, şi directorului tehnic Stângă că eu o să ajung la SAJ şi ei o să plece”, zice Marcon. A reclamat abuzul la Prefectură, apoi la DNA, fără niciun rezultat, iar în final s-a adresat instanţelor de judecată, care au confirmat că fusese nedreptăţit. La al treilea concurs, cu o comisie schimbată, s-a clasat primul, devenind ambulanţier la Staţia Oradea la începutul acestui an.

Avertizor de integritate

Deşi „cu sacii în căruţă”, Marcon nu doar că nu s-a „cuminţit”, ci a continuat să reclame abuzurile şefilor SAJ. În ianuarie, profitând că la instituţie începuse un control al Camerei de Conturi, a cerut să fie verificate în mod expres două chestiuni punctuale: angajările ilegale ale directorului tehnic Adrian Stângă şi directorului economic Liviu Sabău Popa, ambii membri PSD, şi respectiv achiziţiile publice oblăduite de cel dintâi, sub ochii fostului manager Gheorghe Pintea, dar şi ai celui actual, Liciniu Venter, pentru serviciile de telecomunicaţii.

După ce a primit răspunsul Camerei de Conturi, Marcon l-a prezentat săptămâna trecută şi unor jurnalişti prezenţi la conferinţa de presă găzduită de Asociaţia Oradea Civică, care l-a susţinut şi în trecut, când se lupta pentru a trece concursurile. „Practic, Adrian Marcon este un avertizor de integritate. Ne bucură că sunt şi oameni care iau atitudine”, l-a lăudat preşedintele ONG-ului, Sebastian Duma.

Doi ilegalişti

Bărbatul a oferit şi presei documentul de la Camera de Conturi, care constată că ambii directori adjuncţi au ocupat şi deţin funcţiile ilegal. Concret, auditorii au confirmat că, aşa cum şi BIHOREANUL dezvăluise încă din 2017, Liviu Sabău Popa, consilier local PSD şi consilier al ministrului Sănătăţii Florian Bodog, fusese numit fără să deţină certificatul SEC, de atestare a cunoştinţelor în Sistemul European de Conturi, obligatoriu pentru directorii economici din toate instituţiile. La fel, deşi pus director tehnic, responsabil cu întreţinerea şi repararea ambulanţelor, nici Adrian Stângă nu are studii de inginer auto, fiind absolvent de Energetică.

Mai grav, au subliniat auditorii Camerei de Conturi, deşi fuseseră numiţi interimari pe 6 luni, fără posibilitatea prelungirii, nici fostul manager al SAJ din perioada 2015-2017, Gheorghe Pintea, instalat pe filieră UNPR (trecut apoi la ALDE), nici succesorul său, dr. Liciniu Venter, ajuns în funcţie datorită apartenenţei la PSD, nu au organizat vreun concurs pentru ca posturile să fie ocupate legal. Rezultatul? Sabău Popa şi Stângă au încasat necuvenit salarii de 200.000 lei, respectiv 150.000 lei, după cum a calculat Marcon, adică echivalentul a peste 73.000 euro.

Telekom favorizată...

Camera de Conturi a confirmat şi ilegalităţile din achiziţiile publice patronate de şefii SAJ Bihor. Concret, „achiziţiile serviciilor de telefonie mobilă în perioada 2016-2018 s-au efectuat direct, fără derularea unei proceduri din cele prevăzute de Legea 98/2016 privind achiziţiile publice (n.r. - adică fără nicio competiţie), ceea ce constituie contravenţie, sancţionată prin aplicarea unei amenzi contravenţionale de 5.000 lei”. „Practic, contractele pentru care SAJ plătea la Digi cam 400 milioane de lei vechi pe an au fost înlocuite cu contracte prin care s-au plătit 2 miliarde de lei la Telekom”, a acuzat Marcon.

Auditorii au descoperit şi un alt detaliu ruşinos, şi anume că, în schimbul contractelor, Telekom a oferit Ambulanţei, ca bonusuri, calculatoare, smartphone-uri şi tablete, „active corporale fixe în valoare de 19.456 lei şi obiecte de inventar de 74.934 lei” care au fost „dosite” de şefi, nefiind înregistrate în evidenţele instituţiei decât „în timpul auditului”, după ce şmecheria a fost descoperită.

... Digi „subţiată”

Constatările Camerei de Conturi confirmă o suspiciune pe care BIHOREANUL a încercat s-o lămurească în decembrie 2018, când a aflat că Liviu Sabău Popa, fost account manager la Telekom, şi-a favorizat firma (care de altfel i-a şi păstrat postul, fiind interimar la SAJ), prin defavorizarea RCS&RDS, dar şi a celorlalte două companii din domeniu, Orange şi Vodafone.

Potrivit informaţiilor deţinute la acea vreme, până în 2015, când PSD-istul a devenit director economic, SAJ avea contracte pentru servicii de telecomunicaţii atât cu RCS&RDS, cât şi cu Telekom. Imediat după, contractele cu RCS&RDS au început să fie reduse, iar cele cu Telekom majorate, prin simple acte adiţionale, fără organizarea unei proceduri de achiziţie, aşa încât să poată compara oferte mai bune şi mai ieftine de la cât mai multe companii.

Ca atare, dacă în 2015 SAJ plătea RCS&RDS 54.890 lei (telefonie fixă şi mobilă, plus televiziune şi internet), iar Telekom 195.471 lei (telefonie şi internet), în 2016 a achitat RCS&RDS 133.168 lei (telefonie, internet, dar şi electricitate), iar Telekom 268.470 lei (doar telefonie şi internet). În 2017, SAJ a plătit RCS&RDS servicii de 195.163 lei, iar Telekom 255.435 lei, iar în 2018 a achitat RCS&RDS 118.913 lei, iar Telekom 362.630 lei.

„Colegii s-au plâns că în multe zone din judeţ Digi nu avea semnal, iar Telekom avea cea mai bună acoperire”, a motivat Sabău Popa BIHOREANULUI de ce Telekom a devenit furnizorul nr. 1. Actele adiţionale, sublinia directorul economic, au fost însă legale, deoarece nu s-au depăşit pragurile valorice până la care achiziţiile se pot face prin atribuiri directe.

S-a ferit să semneze

Sabău Popa, însă, a minţit, iar ca dovadă stă însuşi procesul-verbal al Camerei de Conturi Bihor, care arată că actele adiţionale cu Telekom au fost ilegale atât pentru că au depăşit pragurile valorice (132.519 lei până în iulie 2018, iar ulterior 135.060 lei), cât şi pentru că managerii SAJ nu au organizat o procedură de achiziţie competitivă.

Cum s-au apărat PSD-iştii din fruntea SAJ săptămâna trecută, când BIHOREANUL le-a cerut explicaţii? „Eu, tocmai pentru că am lucrat la Telekom, nu mi-am pus semnătura pe niciun act, le-a semnat numai managerul”, s-a scos Sabău Popa, spunând doar o jumătate de adevăr. De fapt, în 2015, Pintea ceruse ca Serviciul de Achiziţii, subordonat directorului economic, să ceară oferte şi de la Vodafone, şi de la Orange, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

În plus, pe actele adiţionale numele PSD-istului figurează ca persoană de contact în relaţia cu Telekom, alături de cel al actualului account manager, Dan Ursădan, şi el tot membru PSD. Mai mult, există cel puţin un act adiţional iscălit - în locul unei funcţionare care a refuzat s-o facă, conştientă de ilegalitate - de celălalt adjunct PSD-ist, Adrian Stângă, deşi acesta este director tehnic şi, deci, nu are nicio atribuţie în domeniul financiar-contabil.

Cât despre actualul manager, Liciniu Venter (foto), întrebat şi el de ce din 2017 nu a organizat vreo procedură legală de achiziţionare a serviciilor de telecomunicaţii, a bâiguit că o va face de acum înainte, fiind obligat de Camera de Conturi.

Nelegal şi Pintea

În ciuda rolului său în „umflarea” contractelor cu Telekom, Sabău Popa susţine că principalul, vinovat este fostul manager Gheorghe Pintea (foto), care în plus mai are şi o altă problemă, fiind angajat şi el tot ilegal.

De altfel, Camera de Conturi Bihor a constatat, că în 2017, înainte ca Bodog să îl „zboare” de la conducerea SAJ, Pintea a dispus organizarea unui concurs pentru un post de auditor intern, cu o comisie numită de el însuşi, pe care apoi l-a şi câştigat. Şi-a „rezervat” astfel în continuare un post călduţ la stat, dar a intrat într-o situaţie de incompatibilitate.

Motivul? Conform legii, „unui auditor intern nu i se pot încredinţa misiuni de asigurare (n.r. – control), timp de trei ani, în sectorul de activitate în care a deţinut funcţii sau în care a fost implicat în alt mod”. Prin urmare, Pintea, respectând prevederea legală şi desfăşurând până în prezent o singură misiune de audit, de consiliere (n.r. - deci nu de control), a produs SAJ un prejudiciu de 69.000 lei, reprezentând salariile pentru care nu a lucrat efectiv.

„Voi contesta în instanţă constatarea Camerei de Conturi în ce mă priveşte”, spune fostul manager. Dar, indiferent de ceea ce a făcut şi ce spune Pintea, orice vinovăţie a sa nu-l disculpă nici pe actualul manager, nici pe adjuncţii colegi de partid. Eternii interimari...


VIZITĂ NEAVENITĂ
Consiliere... de la opoziţie

Surse din SAJ Bihor susţin că raportul Camerei de Conturi putea fi mult mai dur dacă în timpul controlului directorul economic Liviu Sabău Popa nu ar fi beneficiat de o „consiliere” din partea unei foste auditoare. „Într-o zi, la sediul SAJ a apărut Maria Avrigeanu, pensionată acum vreo doi ani de la Camera de Conturi, care l-a pupat pe Sabău Popa şi i-a zis «iubitul mamii». Au stat apoi în biroul lui Sabău Popa vreo 2 ore”, spune un angajat al SAJ, sugerând că soţia liberalului Ionel Avrigeanu l-ar fi sfătuit pe PSD-ist cum să răspundă la întrebările auditorilor, iar pe foştii colegi încercând să-i „îmbuneze”.

Suspiciunea este respinsă vehement de fosta angajată a Camerei de Conturi: „Am intrat la SAJ numai pentru că urma ziua de naştere a unei foste colege care era acolo în audit şi voiam să-i duc un cadou şi să-i spun la mulţi ani. La Liviu Sabău Popa am intrat doar să-l salut, că aşa sunt educată, iar noi suntem un fel de rude. Am fost verişoara socrului lui, care a murit acum 15 ani”, a susţinut femeia, când BIHOREANUL a întrebat-o despre motivul ciudatei vizite şi al întâlnirii cu directorul PSD-ist chiar în toiul controlului. „Asta nu înseamnă că am făcut trafic de influenţă”, a adăugat Avrigeanu.