În fiecare toamnă, românii îşi reamintesc de ruşinosul eşec al autorităţilor de a asigura preşcolarilor şi elevilor condiţii decente în grădiniţe şi şcoli, adică apă curentă şi toalete, nu latrine în curte.

În comuna bihoreană Sâmbăta acest handicap a fost depăşit. Cu peste 800.000 lei, bani asiguraţi de Ministerul Dezvoltării Regionale, Primăria a renovat la cheie ultimele trei grădiniţe rămase nemodernizate. Doar că, atunci când lucrările au fost gata, în locul panglicilor inaugurale, pe clădiri a fost pus lacătul...

Pusă pe fapte mari

Aleasă în 2016 în fruntea comunei Sâmbăta, primăriţa Mariana Laza (PSD) a vrut să demonstreze că a meritat voturile sătenilor. A trimis cereri de finanţare la Ministerul Dezvoltării Regionale, iar în 2017 a dat startul şantierelor.

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, Primăria a atras peste 800.000 lei pentru renovarea completă a grădiniţelor din satele Rogoz, Ogeşti şi Zăvoiu, care la acea vreme aveau latrine în curte şi erau încălzite cu sobe. Pentru cea din Rogoz, Primăria a primit 246.644 de lei, pentru cea din Zăvoiu 285.607 lei, iar pentru cea din Ogeşti 269.523 lei. În plus, tot prin PNDL, comuna a mai primit 406.645 lei pentru modernizarea şcolii gimnaziale şi 282.252 lei pentru grădiniţa din satul Sâmbăta.

Reuşita primăriţei a fost lăudată şi de "agenţia de ştiri" a Consiliului Judeţean Bihor, News Bihor, care în noiembrie 2017 a publicat un articol intitulat "Comuna Sâmbăta investeşte în educaţie", arătând că micuţii din aceste sate vor învăţa în spaţii moderne.

La cheie

Cu finanţarea asigurată, derularea lucrărilor de modernizare nu a fost o problemă. Între anii 2017 şi 2019, toate cele trei grădiniţe au fost reabilitate integral, astfel încât acum arată ca noi. Clădirile au fost izolate termic şi zugrăvite, acoperişurile au fost schimbate, iar geamurile şi uşile vechi au fost înlocuite cu termopane. În plus, toate cele trei imobile au fost dotate cu sisteme de încălzire centralizată - cazane pe lemne şi boilere pentru apă caldă. Aşa cum este şi firesc, în toate s-au amenajat toalete, astfel încât copiii să nu mai trebuiască să folosească latrinele din curte.

Grădiniţa din ZăvoiuUltimul şantier s-a închis chiar în luna mai a acestui an, la grădiniţa din Rogoz (foto). De altfel, pe gardul acesteia încă a rămas panoul care informează că imobilul a fost reabilitat şi modernizat cu bani de la Ministerul Dezvoltării, iar lucrările le-a făcut firma bihoreană Imperial Proconstruct.

Investiţii degeaba

La începutul anului şcolar, când copiii ar fi putut să se bucure de clădirile renovate şi, mai ales, confortabile, surpriză: toate cele trei grădiniţe nou-nouţe au fost închise!

BIHOREANUL le-a vizitat marţea trecută, la două săptămâni de la debutul noului an şcolar, şi toate trei erau pustii şi sub lacăt. Aruncând o privire pe geamurile clădirilor, se vede că toate sunt amenajate, au mobilier şi jucării, dar nu şi cine să le folosească. "De-acuma, din toamna asta, s-a închis. Zice că nu mai sunt destui copii în sat. Păcat că au renovat-o", zice Viorica Opriş, vecină cu grădiniţa din Rogoz. Curtea din jurul acesteia este, de altfel, doldora de bălării, iar pe lângă uşi mai mişcă doar păianjenii.

Şi la grădiniţele din Zăvoiu şi Ogeşti este aceeaşi pustietate, iar sătenii ştiu acelaşi lucru: au fost închise din lipsă de copii. Mai mult, de pe toate clădirile au fost date jos plăcuţele care semnalau existenţa şantierelor, rămânând doar tăbliţele care anunţă secţiile de votare, steagul tricolor şi cel al Uniunii Europene.

Dacă tot sunt bani... 

Ioana Ştefan, director şcoală SâmbataDirectoarea şcolii din Sâmbăta, Ioana Ştefan (foto), în subordinea căreia funcţionau cele trei grădiniţe, spune că închiderea lor a fost inevitabilă. "Nu mai sunt copii destui în sate". Pentru acest an şcolar, la Ogeşti s-au înscris doar 7 preşcolari, la Rogoz 5, iar la Zăvoi 3. "Pentru înfiinţarea unei grupe aveam nevoie de minimum 10 copii. Altfel nu putem acoperi nici cheltuielile cu salariile", spune ea.

Prin urmare, Consiliul de Administraţie al şcolii a decis să le închidă, iar educatoarele şi-au căutat posturi în alte locuri. Cât despre micuţii din sate, în fiecare dimineaţă sunt duşi cu microbuzul şcolar la grădiniţa din centrul de comună.

Ce se va întâmpla cu clădirile modernizate, directoarea nu ştie. "Sunt în administrarea Primăriei, cum au fost întotdeauna". Nu ştie nici de ce s-au făcut lucrările care acum s-au dovedit inutile, dat fiind că Primăria ştia câţi copii sunt în comună. "Eu am venit director în 2017, proiectele erau deja depuse. Doamna primar mi-a spus că, dacă tot sunt bani disponibili, face lucrările de modernizare", spune Ştefan.

Pusă pe scandal

Mariana Laza, primar SâmbătaBIHOREANUL a încercat să afle şi explicaţiile primăriţei Mariana Laza (foto), dar aceasta n-a vrut să le dea. Asta, culmea, deşi a descins la şcoală de îndată ce a aflat că jurnaliştii sunt acolo! "De ce-aţi venit? Mă căutaţi numai în campanie electorală, ca să mă denigraţi", a acuzat ea, referindu-se la alegerile prezidenţiale, ca şi cum ar candida şi ea.

PSD-ista a refuzat categoric să spună de ce a risipit banii publici pentru modernizarea clădirilor ori ce are de gând să facă cu ele, nici numele firmelor care au făcut lucrările, de parcă le-ar fi angajat din buzunarul propriu, nu din banii contribuabililor. "Cu ce-am greşit că le-am renovat? Când vor fi copii, le vom deschide iar. Până atunci, n-am ce discuta", s-a răţoit ea, înainte de a urca în maşină şi de a pleca.

Care va fi soarta fostelor grădiniţe e greu de spus. Sătenii zic că primăriţa s-a lăudat că le va transforma în capele mortuare. Până la urmă, în sate n-or mai fi copii, dar morţi precis s-or găsi...


BANI DE LA CENTRU

Aleşdul, fruntaş în PNDL

Potrivit datelor Ministerului Dezvoltării, în anii 2017-2019, în Bihor s-au alocat pentru proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 749 milioane lei, pentru 190 de investiţii. Cei mai mulţi au mers pe proiecte de asfaltări şi de extinderi de reţele de apă şi canalizare.

Primăria bihoreană care a atras finanţare pentru cele mai multe proiecte este cea din Aleşd, cu zece investiţii decontate prin PNDL. Locul doi în acest top îl ocupă Primăria Lugaşu de Jos, cu 8 proiecte, iar pe trei se regăsesc comunele Gepiu şi Sârbi, cu câte 6 proiecte.


UPDATE: Replica de pe urmă

Deşi nu a vrut să discute cu jurnaliştii BIHOREANULUI, primăriţa Mariana Laza a transmis luni, după apariţia ziarului, un drept la replică, ignorând însă că a avut ocazia să dea explicaţii, dar a refuzat să o facă.

În documentul transmis redacţiei, Laza arată că, în 2017, când a accesat finanţarea pentru lucrările de reabilitare, "am avut copii la grădiniţele din toate satele". "Doar anul acesta s-au închis, dar ne dăm interesul ca de anul viitor să le redeschidem", a transmis primăriţa, fără să lămurească de unde va face "rost" de copii, dacă satele sunt îmbătrânite. "Obligaţia mea ca primar este să aduc investiţii în comună şi să le asigur copiilor condiţii decente pentru desfăşurarea orelor", a mai scris primăriţa.

În finalul documentului, Laza face şi un inventar al altor proiecte pe care le are în derulare în comună, precum lucrări de alimentare cu apă (în valoare de 5,5 milioane de lei şi într-un stadiu de implementare de 70%), de realizare a unei reţele de canalizare şi a unei staţii de epurare în comună (în valoare de 22 de milioane de lei şi într-un stadiu de implementare de 60%) ori de modernizare străzi (în valoare de 4,2 milioane lei şi într-un stadiu de implementare de 70%).

"Interesul meu ca primar este să accesez orice finanţare se poate în acel moment, pentru asigurarea unui trai cât mai bun locuitorilor comunei şi pentru atragerea de noi investitori care să creeze locuri de muncă", a mai spus PSD-ista.