Termoficare Oradea vrea să intre pe piața asociațiilor de proprietari ca o firmă specializată în administrarea imobilelor. Operatorul din subordinea municipalităţii ar prelua administrarea unor asociații cu probleme, bazându-se pe personalul calificat, spre indignarea unor administratori ce acuză reînvierea fostului IJGCL comunist, care intervenea la avarii târziu, de mântuială și pe șpagă.

Indiferent cine îi urmează directorului Stănel Necula la conducerea Termoficare Oradea va avea o sarcină grea. Odată cu conducerea CET-ului, va trebui să preia și obiectivele din contractul de mandat, unul dintre ele vizând intrarea societății, în premieră după 1989, pe piața administrării asociațiilor de proprietari. „Va fi un proces în doi pași. În primă fază, societatea ar urma să preia administrarea unor asociații cu probleme. Dacă experimentul va avea succes, urmarea va veni de la sine”, spune viceprimarul Mircea Mălan.

Alternativa Termoficare

Ideea nici măcar nu este nouă. Firme specializate în administrarea asociațiilor de proprietari, unele chiar desprinse din fostele CET-uri, există în toată țara. „În Iași, o societate desprinsă din fosta societate de termoficare, cu acționariat Consiliul Local, a ajuns la un moment dat să dețină 30% din piața locală”, spune directorul demisionar al Termoficare Oradea, Stănel Necula (foto).

Inițiativa are şi logică. Odată cu reabilitarea rețelelor și a punctelor termice, numărul avariilor se reduce, iar conducerea societății va trebui să își găsească un nou front de lucru pentru personal. „Blocurile au o durată normată de viață de 50 ani. Inevitabil va deveni necesară reproiectarea coloanelor, schimbarea instalațiilor și alte lucrări ce necesită personal specializat, de la lăcătuși și instalatori la electricieni, de care Termoficare dispune”, crede Necula.

Printre atuurile oferite s-ar putea număra introducerea plății întreținerii cu cardul, comunicarea cu membrii prin SMS sau grupuri de Facebook, transformarea punctelor termice în casierii, eliminarea plății la negru a serviciilor de curățenie, reparații sau intervenție la avarii, oferind astfel garanția serviciilor, și mai ales eliminarea riscului ca asociația să rămână fără apă caldă și căldură pentru că administratorul fuge cu banii.

Misiune „imposibilă”

Pentru a câștiga încrederea orădenilor, Termoficare va porni de jos. Planul este ca societatea să preia administrarea câtorva asociații de proprietari ajunse în faliment după mai multe administrări păguboase, pentru a le pune pe picioare, sau a câtorva imobile aflate într-o avansată stare de degradare, pentru care proprietarii nu găsesc soluții.

„Unul dintre proiecte ar putea viza Palatul Ullmann. Termoficare ar putea găsi soluții de reabilitare a rețelei interioare, de montare a unui modul termic la nivel de imobil și de executare a reglajelor, astfel încât oamenii să se bucure de confort termic, dar să plătească mai puțin”, explică viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Edilul spune că decizia de înființare a unei structuri de administrare a asociațiilor de proprietari va fi condiționată de succesul proiectelor-pilot, iar cea de a apela la serviciile acesteia va aparține exclusiv orădenilor. „Dacă va fi să se întâmple, noua entitate va intra în concurență cu alți administratori, privați. Membrii asociației vor fi singurii care vor alege cine să le administreze proprietatea”, spune Mălan.

Moștenirea comunistă

Perspectiva intrării CET-ului pe această piață nu este bine văzută de reprezentanții asociațiilor de proprietari. „Tentative au mai fost. Primăria a avut un birou specializat pentru administrarea blocurilor ANL, dar n-a depășit faza de contabilitate. Administrarea unui imobil înseamnă mai mult decât împărțirea facturilor pe apartamente”, afirmă Cristian Ile, care administrează 18 asociații de proprietari. Așadar, Termoficare nu va avea sarcină ușoară. „Va trebui să își înființeze casierii peste tot. 90% dintre orădeni vor să plătească la ghișeu. Dintr-o asociație cu 100 apartamente, doar 2-3 proprietari își plătesc întreținerea online”, spune Ile.

Ioan Horvath (foto), președintele Asociației de Proprietari Șelimbărului 1 și membru al Coaliției Rogerius, este mai radical: „Unii președinți de asociații se vor bucura că scapă de o bătaie de cap și pot da vina pe Termoficare. Pentru orădeni va fi, însă, mai rău!”. Orădeanul susține că orașul va face un mare pas înapoi. „Termoficare reînființează fosta Întreprindere Județeană de Gospodărire Comunală și Locativă, care administra blocurile în comunism. Cine a prins vremurile acelea știe: aveai o problemă, veneau peste o lună! CET-ul nu poate gestiona 800 de asociații, așa că vor trebui pile ca să îți trimită oameni la avarie și șpagă ca să îți facă lucru de calitate. Rău mai mare nu poate exista!”, zice Horvath.

În prezent, fiecare asociație are angajați care intervin rapid la avarii în interesul celor care îi plătesc. Când meșterii vor fi plătiți de Termoficare, situația s-ar putea schimba radical. Că doar lucrează la o firmă „de stat”...