Scandalul a pornit de la o ceartă mai veche, a fost detonat în săptămâna dinaintea alegerilor europarlamentare şi riscă să se mute la Tribunalul Bihor.

Opoziţia PSD vrea să ceară anularea bugetului Oradiei, adoptat de Consiliul Local pe 14 mai, fiindcă la adoptarea lui s-a pronunţat şi liberalul Romeo Ionescu. "Acesta se afla în conflict de interese atunci când a votat bugetul oraşului şi pe cel al APTOR", acuză şeful grupului PSD din Consiliul Local, Liviu Sabău Popa. Normal, liberalii îl contrazic.

"Ilegalităţi grave"

Atacul a fost deschis de liderul PSD Bihor, Ioan Mang, în şedinţa de Consiliu Judeţean de săptămâna trecută, când l-a acuzat pe liberalul Călin Gal că a obţinut suspendarea bugetului judeţului pe 2018 prin chichiţe avocăţeşti. Gal a convins Tribunalul că bugetul a fost adoptat cu voturile unor pesedişti aflaţi în conflict de interese, precum Stela Babău, concomitent director la Ecoland, şi Bujor Chirilă, şef la Ecolect. Cei doi au aprobat în CJ alocări bugetare pentru structurile de la care îşi iau salariul.

"Noi nu avem probleme cu PNL-ul, PNL-ul are probleme cu noi. La Primărie s-a votat bugetul APTOR, acolo vorbim de ilegalităţi grave, şi cu ilegalităţile grave ne vom ocupa de acum", a ţipat Mang la încheierea şedinţei CJ. Aparent spontană, ieşirea sa a fost însă studiată, atacul fiind pregătit de la jumătatea lunii mai.

Somat să se abţină

Romeo Ionescu, Hotel Ramada, APTORÎn şedinţa de Consiliu Local din 14 mai, PSD-iştii îi ceruseră liberalului Romeo Ionescu (foto) să se abţină de la votarea bugetului Oradiei şi a celui al APTOR, pe motiv de conflict de interese. Acţionar al firmei ABA Turism, care gestionează hotelul Ramada, consilierul urma să voteze bugetul Asociaţiei de promovare a turismului în care societatea este membru fondator, iar el membru în Consiliul Director. Ionescu a explicat degeaba că firma la care deţine acţiuni, la fel ca societăţile Lotus, Hilton sau President, este contributoare la bugetul APTOR, nu ia bani de la aceasta. "Principalul beneficiar este oraşul Oradea, nu hotelierii", a spus liberalul.

Concepută după model german, APTOR se finanţează din taxa de cazare de 3% plătită de hotelieri, din contribuţia municipalităţii şi din cotizaţia anuală de 5.000 lei a fiecărui membru. Rolul Consiliului Director, cu membri neretribuiţi, este de a stabili calendarul evenimentelor APTOR astfel încât să atragă cât mai mulţi turişti. Care, însă, îşi pot cheltui banii oriunde în Oradea, nu la un hotel anume...

"Trebuie anulate!" 

Argumentele liberalului nu au avut ecou. PSD Bihor a înaintat Primăriei acum două săptămâni o plângere prealabilă în care acuză transformarea APTOR în puşculiţă liberală. "Tupeul PNL a mers până acolo încât consilierul Romeo Ionescu, unul dintre proprietarii Hotelului Ramada, a votat bugetul propriei fundaţii înfiinţate împreună cu Primăria, bugetul fiind propus chiar de colegul său de partid, directorul economic din Primărie, Eduard Florea", au scris social-democraţii.

Liviu Sabău Popa, liderul grupului PSD din Consiliul LocalPesediştii vor să ceară anularea bugetului local şi al APTOR. "Dacă Hotărârile de Consiliu Local au fost votate de un consilier în incompatibilitate trebuiesc anulate", spune liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa (foto).

Petenţii susţin că Ionescu a încălcat Statutul aleşilor locali, care stabileşte că aleşii "au un interes personal" dacă pot anticipa că o decizie a autorităţii publice din care fac parte "ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj" pentru sine, rude, firmele cu care au o relaţie de angajament ori "o asociaţie sau fundaţie din care fac parte".

"Aşteptăm răspunsul Primăriei, după care ne vom adresa Tribunalului pentru anularea bugetului local. Eu zic că vom câştiga. La fel s-a întâmplat şi la CJ", spune Sabău.

"Nu a greşit!"

Vinerea trecută, Primăria nu avea încă un răspuns oficial, juriştii municipalităţii aşteptând revenirea liberalului din străinătate. "Noi susţinem că Romeo Ionescu nu a greşit când a votat. Legea impune aleşilor să se abţină acolo unde au un venit iminent şi direct, ceea ce nu e cazul", spune secretarul Consiliului Local, Ionel Vila.

Juristul face chiar o reducere la absurd. "Să presupunem că toţi consilierii locali sunt profesori sau directori de şcoli ori grădiniţe. Nu se mai votează bugetul, pentru că are şi o componentă legată de şcoli ori grădiniţe? E limpede că nu!". Poziţia sa e împărtăşită şi de directorul APTOR, Mihai Jurca: "Nu este nicio incompatibilitate. Romeo Ionescu nu are niciun beneficiu de la APTOR. Dimpotrivă, contribuie cu bani".

De altfel, liberalii nu par să ia în serios acuzaţiile PSD. "Caută şi ei tot felul de chestiuni cu care să îşi acopere nereuşitele de la CJ. Vom discuta şi vom vedea ce vom face", spune viceprimarul Florin Birta, care nu exclude însă ca pesediştii să depună o plângere în instanţă sau o sesizare la ANI. Alegerile au trecut, dar campania continuă...