Aventură sfârşită în Arestul Poliţiei pentru un adolescent în vârstă de 15 ani care, alături de alţi doi amici, unul de 15 şi celălalt de 12 ani, toţi din comuna Oşorhei, a furat o maşină şi a izbit un poliţist pe şoseaua de centură a Oradiei!

Agentul rutier, un tânăr de 30 ani, a fost dus la spital în stare gravă, cu multiple traumatisme, fiind supus unei intervenţii chirurgicale. Tot acolo a ajuns şi pasagerul de 15 ani din maşina furată, iar adolescentul de la volan a fost reţinut şi este anchetat pentru tentativă de omor, conducere fără permis şi sub influenţa băuturilor alcoolice, plus furt în scop de folosinţă. Cea din urmă faptă, a aflat BIHOREANUL, nici măcar nu e prima de acest fel pe care a comis-o băiatul, împreună cu tovarăşii săi...

Urmărire pe centură

Teribilul accident s-a produs în noaptea de joi spre vineri, puţin după miezul nopţii, la ora 00.17, în intersecţia străzilor Ogorului şi Universităţii, unde tânărul poliţist, agentul principal Octavian Popa, de la Biroul Poliţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Municipale, se afla cu alţi colegi în misiune. Cu două autospeciale, blocaseră sensul de deplasare spre Calea Aradului, aşteptând un autoturism reclamat ca furat cu puţin timp înainte din Oşorhei, şi care se îndrepta spre ei, urmărit deja de un alt echipaj al Poliţiei.

Şoferul de la volanul maşinii n-a vrut, însă, să oprească. A tras de volan pentru a trece pe contrasens şi a sărit peste bordura despărţitoare de sensuri, luându-l pe capotă pe subofiţerul care i-a apărut în cale, oprindu-se, în final, într-un parapet metalic lângă Piaţa 100.

Poliţist în operaţie

Impactul l-a aruncat pe poliţist la mai mult de 15 metri, agentul ajungând inconştient pe carosabil. La faţa locului au ajuns rapid mai multe echipaje ale Ambulanţei şi SMURD, care l-au preluat atât pe poliţist, cât şi pe pasagerul de 15 ani din Opel, ambii răniţi fiind duşi la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean. 

Purtătorul de cuvânt al UPU-SMURD Bihor, dr. Adriana Bălan, a declarat vineri BIHOREANULUI că adolescentul în vârstă de 15 ani a rămas internat, cu traumatism toracic, într-o stare stabilă. În schimb, poliţistul avea răni grave, suferind multiple traumatisme la nivelul toracelui şi membrelor. De altfel, în aceeaşi zi a şi fost operat, pentru tratarea unei fracturi de femur cu deplasare, urmând ca ulterior, când starea i se va ameliora, să fie supus încă unei intervenţii, la genunchi.

Era beat

În timpul cercetărilor efectuate joi noaptea la locul accidentului, poliţiştii au descoperit că şoferul care condusese Opelul furat era nu doar minor, ci şi băut. Etilotestul a indicat că avea o concentraţie alcoolică de 0,35 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care, în aceeaşi noapte, i-au fost recoltate şi probe biologice pentru stabilirea precisă a alcoolemiei.

Din verificări a reieşit că acesta furase maşina din faţa unei case din Oşorhei. "Maşina era deschisă, cu cheia în torpedo. Toţi eram acasă, nu s-a gândit nimeni că va avea cineva curaj să vină şi să o ia cu noi acolo. Dar s-a întâmplat. S-au urcat şi au plecat. Am sunat imediat la Poliţie", a relatat BIHOREANULUI Andrei Pătcaş, fratele proprietarului.

În anchetă proprie

După finalizarea cercetărilor la faţa locului şi primele interogatorii, ancheta a fost preluată de un procuror al Parchetului Oradea, instituţia anunţând într-un comunicat sumar transmis presei vineri formularea primelor acuzaţii. Este vorba despre furt în scop de folosinţă, în timpul nopţii şi cu folosirea fără drept a cheii maşinii, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană fără permis de conducere, precum şi ultraj asupra unui poliţist aflat în misiune.

"În timp ce conducea, fără a poseda permis de conducere, un autoturism sustras la un moment anterior, o persoană de sex masculin a lovit cu autoturismul un agent de poliţie care se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu", au explicat, sec, procurorii, transmiţând că nu pot face publice alte informaţii "pentru a nu periclita bunul mers al anchetei".

După gratii

Câteva ore mai târziu, prim-procurorul adjunct al Parchetului Bihor, Maria Cotrău, a anunţat reţinerea adolescentului pentru 24 de ore, dar şi faptul că la acuzele iniţiale s-a adăugat şi cea de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, iar în ce priveşte fapta de ultrajului, aceasta a fost reţinută ca fiind sub forma tentativei la omor. Întrucât cercetarea infracţiunilor contra vieţii intră în competenţa Parchetului de pe lângă Tribunal, ancheta va fi continuată de un procuror de la această unitate.

Cea din urmă infracţiune se sancţionează, în cazul unui adult, cu închisoare de la 10 la 20 de ani, iar când este comisă asupra unui poliţist, limitele de pedeapsă se majorează cu o treime. "Chiar dacă făptaşul este minor, acesta poate răspunde penal", a mai explicat procuroarea. "Suspectul are 15 ani, iar minorii cu vârsta cuprinsă între 14 şi 16 ani pot răspunde penal sub dovada existenţei discernământului. În acest caz, minorul a fost supus unei expertize de specialitate, iar rezultatul a indicat că poate răspunde penal", a declarat Cotrău.

Hoţi de mici

BIHOREANUL a aflat, de altfel, că în ciuda vârstei fragede, adolescenţii nu sunt defel la prima ispravă penală. Băieţii provin din comunitatea de romi din Oşorhei şi acţionează în bandă, luând maşini ale consătenilor pentru a se plimba cu ele până rămân fără combustibil. Potrivit localnicilor deja păţiţi, poliţiştii îi cercetează pentru nu mai puţin de cinci furturi de maşini.

De altfel, în urmă cu o lună, cei trei, însoţiţi şi de un tânăr de 18 ani, au furat un Peugeot 607 din curtea unei alte familii din Oşorhei, lăsată, tot aşa, de proprietară cu cheia în contact. "Am parcat maşina în curte şi am fugit în casă pentru că tatăl meu nu se simţea bine. Probabil că m-au urmărit, pentru că imediat după ce am intrat copiii au auzit că maşina pleca. Am şi văzut-o ieşind cu spatele şi lovind bordurile, că hoţul nu prea ştia să conducă. Am sunat imediat la Poliţie şi au găsit-o relativ repede. Era abandonată, avariată, într-o pădure din apropierea comunei Tinca. Au rămas în pană de benzină", a povestit proprietara, Ana Scurt.

Ulterior, la una dintre şedinţele cu părinţii de la şcoala copiilor, femeia a auzit că bunica unui coleg de-al fiului ei o păţise şi ea. "Ne-a spus că şi-a găsit maşina pe o stradă din comună, tot fără benzină. Eu nu înţeleg de ce nu se poate face nimic. Tatăl unuia dintre hoţi, cel de 18 ani, a venit la mine să mă roage să-mi retrag plângerea. I-am spus că nu o retrag, pentru că la următoarea faptă ar putea răni sau chiar ucide un om", povesteşte femeia.

Ceea ce, după cum se vede, s-a şi întâmplat...


UNII DA, ALŢII NU
Educaţie în loc de cătuşe

Răspunderea penală a minorilor este condiţionată de vârsta şi de dezvoltarea lor psihică în momentul comiterii faptei, dar infractorii dovediţi nu mai pot fi condamnaţi la detenţie, ca în trecut, ci doar la măsuri educative. Potrivit noului Cod penal, minorii care nu au împlinit 14 ani nu pot fi traşi defel la răspundere penală, iar cei cu vârsta între 14 şi 16 ani răspund doar dacă se dovedeşte, printr-o expertiză de specialitate, că au săvârşit fapta cu discernământ. Minorii de peste 16 ani răspund penal potrivit legii.

Măsurile dispuse pentru infractorii minori sunt exclusiv educative şi în cea mai mare parte neprivative de libertate: stagiu de formare civică, supraveghere, consemnare la sfârşit de săptămână şi asistare zilnică, care pot fi dispuse pe anumite perioade de timp.

Instanţa poate lua faţă de minori o măsură educativă privativă de libertate - internarea într-un centru educativ sau într-un centru de detenţie - doar în două situaţii. Prima ar fi dacă minorul e "recidivist", adică a mai săvârşit anterior o infracţiune pentru care i s-a aplicat o măsură educativă, care fie a fost executată, fie e în curs de executare. A doua situaţie este când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este de 7 ani sau mai mare, cum e şi în cazul adolescentului din Oşorhei.