În urmă cu un an, BIHOREANUL dezvăluia că preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, cheltuie banii partidului după bunul plac, fără a oferi justificări colegilor de organizaţie. Negată vehement de politician, dezvăluirea este confirmată acum oficial de Autoritatea Electorală Permanentă.

Un control al AEP a scos la iveală că pentru anul 2015 PSD Bihor nu are documente care să ateste veniturile încasate ori să justifice cheltuielile făcute, semn că în partid au intrat bani negrii, tocaţi apoi de şefii filialei după bunul plac, evident că tot la negru. AEP a constatat şi că în 2016, an cu două scrutinuri, locale şi parlamentare, PSD Bihor a încasat de la cotizanţi mai mulţi bani decât permite legea şi nici n-a publicat lista celor mai "darnici" donatori, cum era obligat. Pentru toate aceste nereguli, filiala a primit două amenzi, pe care culmea ar fi să le achite tot din bani obţinuţi ilegal...

În control

Pe 14 februarie, în Monitorul Oficial a fost publicat un extras din Raportul nr. 14.000/2017 privind rezultatul controlului efectuat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) la Partidul Social Democrat - Organizaţia Judeţeană Bihor. AEP este instituţia care, în baza legii, pe lângă organizarea alegerilor, are ca atribuţie şi controlarea partidelor politice, pentru a afla dacă respectă obligaţiile legale privind gestionarea şi transparenţa veniturilor. Întrucât sunt finanţate şi de la bugetul de stat, prin subvenţii acordate în funcţie de numărul de parlamentari şi de aleşi locali, partidele sunt obligate să-şi facă publice veniturile, cheltuielile, sumele adunate din contribuţii şi din donaţii, dar şi lista "marilor contribuabili".

Controlul AEP la PSD Bihor a avut loc între 11 şi 22 septembrie 2017, iar raportul a fost scris pe 15 noiembrie, însă abia acum a fost publicat în Monitorul Oficial - nu şi pe site-ul AEP - laolaltă cu rapoarte similare pentru toate organizaţiile PSD din ţară. În tot acest timp, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, n-a suflat vreo vorbă despre control şi rezultatele lui. Lesne de înţeles de ce: ca preşedinte, este primul răspunzător pentru problemele găsite.

Partid fără acte

Verificările făcute la PSD Bihor au vizat perioada 1 ianuarie 2015 - 31 decembrie 2016 şi au scos la iveală numeroase nereguli. Cea dintâi şi cea mai gravă a fost că, până la finalizarea controlului, cu excepţia a şase chitanţiere pentru încasarea cotizaţiilor la filiala Oradea, PSD Bihor n-a putut prezenta niciun document financiar-contabil aferent anului 2015, mai precis registrele obligatorii de contabilitate, balanţa de verificare contabilă, registrul de casă, facturile, chitanţele, bonurile fiscale ori alte documente similare.

Pe româneşte spus: pentru anul 2015, PSD Bihor nu are niciun document fiscal, semănând la perfecţie cu o firmă care funcţionează la negru! Prin comparaţie, dacă ANAF ar fi depistat această problemă la o societate privată, i-ar fi pus lacăt şi ar fi sesizat procurorii...

În schimb, pentru anul 2016, când au avut loc atât alegeri locale, cât şi parlamentare, PSD Bihor a avut documente contabile potrivit cărora a înregistrat venituri de 970.269 lei, din care 418.473 lei provenite din cotizaţiile membrilor şi 551.788 lei din donaţii, cheltuind aproape toate încasările, mai exact 969.372 lei.

Amenzi uriaşe

Inspectorii AEP au constatat că PSD Bihor "a încălcat prevederile art. 5, alin. 3, 4 şi art. 60, alin. 3 din Legea nr. 334/2006". Concret, asta înseamnă că a avut cel puţin un membru care într-un an a plătit cotizaţii mai mari decât 48 salarii minime brute pe ţară (fapt interzis de lege), că nu a publicat în Monitorul Oficial cuantumul total al veniturilor din cotizaţii şi nici lista membrilor de partid care au cotizat cu peste 10 salarii minime brute, şi că nu a comunicat AEP datele persoanelor responsabile de administrarea banilor partidului.

Raportul nu prezintă mai multe detalii, de pildă numărul PSD-iştilor bihoreni care au dat cotizaţii peste limita legală sau identitatea acestora. Cert este, însă, că cel puţin unul dintre ei a dus la partid minimum 57.600 de lei, cât însemna, la 1 ianuarie 2016, suma a 48 salarii minime.

"Pentru aceste fapte, Partidul Social-Democrat - Organizaţia Judeţeană Bihor a fost sancţionat conform art. 52, alin. 1 din acelaşi act normativ", se arată în raportul AEP, care nu specifică suma. Totuşi, aceasta nu are cum fi mică: articolul citat prevede amenzi între 10.000 şi 25.000 lei. Totodată, AEP a mai amendat organizaţia şi pentru lipsa actelor contabile din 2015, din nou fără a preciza cu cât anume, ci indicând limitele minime şi maxime ale sancţiunii: între 15.000 şi 50.000 lei. Aşadar, cumulat, social-democraţii bihoreni au fost amendaţi cu cel puţin 25.000 lei.

Dezvăluirea BIHOREANULUI

Fostul trezorier al PSD Bihor, Dan ArdeleanNeregulile depistate de AEP confirmă un articol publicat de BIHOREANUL anul trecut în luna iunie, care dezvăluia că banii filialei erau cheltuiţi discreţionar de preşedintele Ioan Mang şi de secretarul executiv Ana Maria Tiron, până atunci protejata celui dintâi. Acuzele le făcea tocmai trezorierul partidului, Dan Ardelean (foto), la rându-i propulsat de Mang în cariera politică şi administrativă, dar revocat ulterior din funcţie.

Tânărul a povestit colegilor cum Mang şi Tiron îi cereau bani din "seiful" partidului, fără a-i preda în schimb chitanţe ori alte documente justificative. La acea vreme, şeful PSD a negat vehement informaţiile, spunând că de fapt Ardelean ar fi făcut mânăreli cu banii şi, pentru că nu ştia cum să justifice lipsa lor, l-ar fi calomniat.

Tunul pe Tiron

Acum, însă, Mang a uitat complet de Ardelean şi aruncă toată vina exclusiv pe Tiron. Întrebat de BIHOREANUL despre neregulile găsite de AEP, Mang arată cu degetul spre fosta secretară executivă: "Este motivul pentru care am dat-o afară pe domnişoara Ana Maria Tiron. Documentele contabile erau în sarcina secretarului executiv, dar nu ştim ce a făcut domnişoara Tiron nici cu actele, nici cu banii". O minciună: statutul PSD arată clar că nu secretarul, ci trezorierul are sarcina de a conduce activitatea financiar-contabilă.

În ciuda gravităţii situaţiei, de altfel drastic taxate de AEP, liderul PSD Bihor n-a făcut nicio plângere la Poliţie ori la Parchet faţă de Tiron, cum ar fi fost normal în situaţia evocată. "Încă aşteptăm să aducă documente", a încercat Mang, pueril, să se justifice, pentru ca apoi, când reporterul l-a întrebat şi despre donaţii ori marii contribuabili ţinuţi la secret, să întrerupă discuţia brusc. "Nu am avut donaţii, nu ştiu ce vedeţi dvs. în raport. Eu acum mi-am luat două zile libere, căutaţi-mă săptămâna viitoare", a închis el convorbirea, demonstrând - a câta oară? - că dacă nu-i place un subiect, se sustrage.

Surse din interiorul partidului au confirmat BIHOREANULUI că Mang n-a suflat o vorbă despre raportul AEP nici măcar colegilor săi din Biroul Permanent Judeţean deşi, de bună seamă, era obligat s-o facă. Măcar pentru simplul motiv că tot din cotizaţiile lor va plăti şi amenzile încasate...


MODEL NAŢIONAL
PSD, evazionist de frunte

Condusă de fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, membru ALDE, Autoritatea Electorală Permanentă a făcut controale anul trecut la toate organizaţiile PSD din ţară. Concluzia, prezentată într-un articol publicat joia trecută de publicaţia electronică Press One, este şocantă: din 47 filiale PSD, numai 6 au respectat normele legale privind finanţarea partidului: organizaţiile din Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Ialomiţa, Maramureş, Sector 2 şi Sector 6.

În toate celelalte 41 filiale ale partidului, inspectorii AEP au găsit probleme similare celor din PSD Bihor. De pildă, 26 de organizaţii nu au avut contabilitate proprie în anul electoral 2016, iar la cele care, totuşi, au documente contabile, au existat diferenţe uriaşe între cuantumul cotizaţiilor din anii 2015 şi 2016.