De mai bine de un an de zile, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, vorbeşte la televizor despre amnistia fiscală, aplicabilă când exclusiv firmelor, când inclusiv persoanelor fizice. În realitate, acestea din urmă nu au nicio şansă la iertarea de datorii. De la începutul anului, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat o campanie de recuperare, doar de la cetăţeni, a unor restanţe către bugetele de asigurări sociale, înainte ca datoriile cu o vechime de 5 ani să fie prescrise.

Au păţit-o şi bihoreni care s-au trezit cu obligaţii de plată despre care habar nu aveau, notificate în aşa fel încât să nu aibă nici măcar şansa de a le stinge fără penalităţi. Un dublu abuz, pe faţă, al unei instituţii a statului, după cum reclamă un orădean.

Pe ultima "sută"

George Doroftei lucrează în privat şi, de aceea, spre deosebire de cei care activează în sectorul public, cărora contabilii din instituţii le calculează şi virează automat contribuţiile la bugetele asigurărilor sociale (de şomaj, pensie şi sănătate), nu are un control strict şi permanent asupra sumelor pe care le datorează acestor bugete. Indolent, însă, nu e, ca dovadă că s-a înregistrat în spaţiul virtual privat al ANAF, prin care, luna aceasta, a aflat o surpriză neplăcută, fiind înştiinţat că are din anul 2014 o restanţă la plata CASS.

Suma nu e mare, puţin peste 300 lei, dar omul este indignat din două motive. Primul e că, deşi datoria e veche, nu a fost înştiinţat cu privire la existenţa ei în nici unul dintre cei aproape 5 ani trecuţi, aşa încât s-o poată plăti la timp. "În mod surprinzător, ANAF nu m-a informat despre datorie nici în 2015, nici în 2016, nici în 2017, nici în 2018", subliniază bărbatul, care a reclamat BIHOREANULUI anomalia. Înştiinţarea a venit abia în primăvara acestui an, mai precis luna aceasta, cu puţin înaintea lunii iunie, când datoria, împlinind 5 ani, se va prescrie în baza unei prevederi a Codului Fiscal.

Drept încălcat

A doua anomalie este că decizia de impunere a fost înregistrată în sistemul electronic de evidenţă al ANAF pe data de 26 martie, într-o zi de marţi, dar i-a fost transmisă abia după 6 zile calendaristice, respectiv 4 zile lucrătoare, pe 1 aprilie.

În partea de jos a documentului scrie cu litere mici, la fel cum fac băncile cu informaţiile la care ar prefera ca oamenii să nu fie atenţi, că "sumele de plată stabilite prin prezenta decizie se plătesc până la data de 30 iunie 2019. Pentru plata cu anticipaţie a sumelor se acordă o bonificaţie de 10% din aceste sume dacă sunt plătite integral până la 31 martie".

O iritare a contribuabilului este, însă, că din moment ce a fost înştiinţat abia pe 1 aprilie despre existenţa datoriei, nu o mai poate achita până la 31 martie, în consecinţă nu beneficiază de reducerea de o zecime din cuantumul sumei, conform normelor legale.

"Aş fi vrut şi eu, ca orice om normal, să beneficiez de bonificaţia de 10% din suma de plată de 312 lei, dar nu pot. Nu pot fiindcă cineva nu a fost capabil să mă înştiinţeze legal în atâţia ani", spune orădeanul, întrebându-se retoric "de ce nu începem să lucrăm în România, ţară a Uniunii Europene, corect?".

Întrebări fără răspuns

Evident, finanţele orădeanului nu depind de o sumă atât de mică, puţin peste 30 lei, dar oful său este că angajaţii statului nu îşi fac treaba la timp şi acţionează heirupist.

Problema e că în aceeaşi situaţie sunt mii de contribuabili din Bihor care de la începutul acestui an au fost deja notificaţi fie prin spaţiul virtual privat gestionat de ANAF, fie pe cale poştală, iar responsabilii de la Finanţe nu ştiu nici numărul exact al acestora, şi nici nu sunt în măsură să explice de ce datoriile dintr-un anume an sunt aduse la cunoştinţa oamenilor nu în anul următor, ci după 5 ani, cu riscul de a plăti penalităţi pentru stingerea lor.

BIHOREANUL a pus aceste întrebări purtătorului de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor, Meda Meşter, însă fără a primi alt răspuns decât confirmarea că situaţia lui Doroftei nu este singulară. Câţi alţii sunt afectaţi şi de ce, însă, nu a putut răspunde, recomandând ca întrebarea să fie direcţionată către Direcţia Regională a Finanţelor Publice Cluj. De unde, vreme de o săptămână, n-a parvenit nicio explicaţie. Căci, nu-i aşa, la stat nu-i nicio grabă, iar întârzierile sunt un obicei pe care lefegiii n-o să şi-l pedepsească singuri...