Orădeni, mai există o şansă! Majorarea cu 20% a impozitelor şi a taxelor pe anul 2018 s-ar putea să nu se aplice.

Săptămâna trecută, prefectul Ioan Mihaiu i-a cerut primarului Ilie Bolojan să demonstreze că a respectat prevederile Legii transparenţei, în condiţiile în care majorarea a fost anunţată abia în ultima zi a procesului de dezbatere publică, iar orădenii nu au putut să-şi spună părerea. "În condiţiile în care nu au fost respectate prevederile legii, vă solicităm reluarea procedurii", menţionează Prefectura în adresa trimisă Primăriei.

Efectul "Revoluţiei Fiscale"

Pe 8 noiembrie, Guvernul a promovat OUG 79/2017, privind faimoasa "Revoluţie Fiscală", prin care  a dat peste cap sistemul de taxe şi impozite. Justificată de PSD prin implementarea programului de guvernare, Ordonanţa prevede, printre altele, transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, diminuarea contribuţiilor pe salarii de la 39,25% la 37,25% şi reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% cu începere din 1 ianuarie 2018.

Ilie Bolojan, primar OradeaActul normativ a stârnit revolta sindicaliştilor, îngrijoraţi că angajatorii nu vor mări salariile nete sau că vor reţine contribuţiile din salarii fără a le vira statului, ceea ce îi va lăsa fără pensii, dar şi nemulţumirea primarilor, indiferent de apartenenţa la un partid sau altul, deoarece se vor trezi cu bugetele locale micşorate. Potrivit calculelor municipalităţii, prin reducerea impozitului pe venitul global (IVG) la 10%, bugetul local al Oradiei va pierde în fiecare an 9,25 milioane euro, bani din care oraşul ar putea construi în fiecare an câte un pod peste Crişul Repede şi un pasaj peste şoseaua de centură. "Pentru a putea pune în operă cele 100 proiecte propuse pentru Centenar va trebui probabil să majorăm taxele pe proprietate", estima primarul Ilie Bolojan (foto) după apariţia OUG.

Obligaţi la majorări

Anunţul edilului contrazicea flagrant proiectul de taxe şi impozite pentru anul 2018 postat pe portalul municipalităţii încă din 16 octombrie, spre dezbatere publică, deoarece acesta nu prevedea majorări. Conform acestuia, între puţinele noutăţi s-a numărat supraimpozitarea cu câte 50% a orădenilor care refuză să se branşeze la reţelele de canalizare trase pe stradă, a proprietarilor care îşi ţin închise mai mult de 30 de zile spaţiile comerciale de pe Corso şi a deţinătorilor de terenuri construibile lăsate neocupate în zona centrală.

După apariţia OUG 79, conducerea municipalităţii s-a răzgândit. Într-o conferinţă de presă organizată pe 23 noiembrie, cu doar trei ore înaintea dezbaterii publice, primarul a anunţat brusc majorarea cu 20% a taxelor şi impozitelor pe clădiri, terenuri şi maşini, înjumătăţirea la 5% a bonificaţiei pentru achitarea integrală a dărilor până la primul termen de plată din 31 martie, reducerea subvenţiei pe gigacalorie (preţul pentru populaţie urmând să crească de la 240 lei la 255 lei), şi creşterea la 500% a suprataxei pentru imobilele lăsate în degradare.

"Suntem forţaţi să mărim impozitele ca urmare a confiscării veniturilor oraşului de către Guvernul României", a argumentat primarul.

Au schimbat materialele!

Liviu Sabău Popa, consilier PSD BihorDupă patru zile, Consiliul Local a aprobat majorările, prin votul exclusiv al consilierilor PNL, în pofida cererii reprezentanţilor UDMR şi PSD de a amâna proiectul, motivate de faptul că Parlamentul ar putea modifica OUG într-o manieră care să crească la loc veniturile bugetului local, făcând inutilă majoarea taxelor. "Puteam aştepta adoptarea Legii bugetului din luna decembrie, pentru a vedea ce sume se pierd şi ce nu", a spus PSD-istul Liviu Sabău Popa (foto).

În plus, opoziţia a susţinut că municipalitatea trebuia să amâne votul pentru a consulta în mod real orădenii. "Materialul postat pe site-ul Primăriei nu prevedea majorări nici măcar în ziua dezbaterii. Nu poţi ca pe site să postezi una, iar la dezbateri să prezinţi alta", a adăugat Sabău Popa.

Poziţia acestuia a fost împărtăşită şi de UDMR-istul Kis Gabor. "Dezbaterea ar trebui reluată. Conţinutul materialelor urcate pe site-ul Primăriei pe 16 octombrie a fost cu totul altul decât cel votat de Consiliul Local. Nu se vorbea nicăieri de majorări de taxe", a argumentat acesta.

Prefectură contra Primărie

Ioan Mihaiu, prefect BihorPunctul de vedere al opoziţiei a fost împărtăşit şi de Prefectură, instituţia însărcinată să verifice legalitatea actelor administrative. Pornind de la o reclamaţie, prefectul Ioan Mihaiu (foto) i-a trimis miercurea trecută primarului Ilie Bolojan o adresă prin care îi cere să analizeze modul în care au fost respectate prevederile Legii 52/2003, privind transparenţa în administraţia publică.

"Vă rugăm să ne comunicaţi punctul dumneavoastră de vedere, precum şi toate documentele din care rezultă că a fost îndeplinită procedura legală privind transparenţa decizională în ceea ce priveşte Proiectul de Hotărâre privind stabilirea impozitelor şi a taxelor locale pentru anul 2018", se menţionează în adresă.

Mai mult, Prefectura cere ca, în cazul în care se constată încălcarea legii, să se treacă la "reluarea procedurii, cu respectarea obligaţiilor ce vă revin în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative". Altfel spus, revocarea Hotărârii şi organizarea unei noi dezbateri!

"Am respectat procedura"

Ionel Vila, secretarul Consiliului Local OradeaContactat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan susţine că municipalitatea nu are de ce organiza altă dezbatere. "Am respectat procedura legală", spune edilul, a cărui poziţie e susţinută şi de secretarul municipiului, Ionel Vila (foto). "Dacă în timpul celor 30 de zile în care proiectul unui act normativ este în dezbatere publică se fac propuneri pe care iniţiatorul le ia în considerare nu înseamnă că se prelungeşte dezbaterea", argumentează juristul municipalităţii.

Reprezentanţii Primăriei speculează o scăpare a Legii 52/2003, care nu lămureşte dacă iniţiatorul unui act normativ îl poate modifica după lansarea lui în dezbatere, deci logica elementară spune că nu. "Legea nu zice nicăieri că iniţiatorul nu poate aduce modificări proiectului de act normativ în timpul dezbaterii. De vreme ce este obligat să ia în considerare toate propunerile de modificare venite din partea altora, este logic să poată face şi el modificări", argumentează directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

În plus, acesta susţine că ulterior dezbaterii publice proiectul a fost discutat şi în comisia de specialitate, iar apoi în plenul Consiliului Local, ale cărui şedinţe sunt şi ele publice. "Nu a fost o hotărâre luată pe ascuns, toată lumea a putut să-şi spună părerea", zice Florea. Atâta tot că sintagma "toată lumea" îi exclude tocmai pe cei afectaţi de majorarea impozitelor şi taxelor. Orădenii sunt buni de plată indiferent că au sau nu ceva de spus...


MĂSURI FORŢATE
Scumpiri de zeci de lei

Primarul Ilie Bolojan spune că majorarea impozitelor şi taxelor locale şi reducerea subvenţiei la gigacalorie sunt măsuri forţate de scăderea veniturilor la bugetul local prin noile modificări ale Codului Fiscal. "În cazul în care OUG 79 nu va fi adoptată în Parlament, din ianuarie se va reveni la impozitele normale", afirmă Bolojan.

Până atunci, orădenii se pot pregăti să plătească biruri mai mari pentru aceleaşi proprietăţi. Spre exemplu, impozitul pentru un imobil situat în zona A, cu toate facilităţile, va creşte cu 22 lei (de la 110 lei pe an la 132 lei) pe an pentru o garsonieră, cu 33 lei (de la 165 la 198 lei) pentru un apartament cu 2 camere, şi cu 39 lei (de la 193 la 232 lei) pe an pentru 3 camere.

Sumele datorate pentru terenurile din intravilan vor creşte şi ele, cu 18 - 22%, în funcţie de zona în care sunt situate. La fel, impozitul pentru un autovehicul cu o capacitate de 1.400 centimetri cubi, cum este Dacia Logan, va creşte cu 12 lei (de la 60 lei la 72 lei), iar cel pentru o capacitate cilindrică de 1.900 cmc se va majora cu 37 de lei (de la 193 lei la 230 lei pe an).