Primarul din Balc, Arsenie Maroşan, şi-a "cazat" fiul şi nora într-un apartament de lux donat comunei de OMV Petrom. După ce compania a oferit 10 apartamente spre a fi atribuite ca locuinţe sociale, unul a ajuns la naşul fiului edilului, care l-a cedat imediat lui Ionuţ Maroşan, zis «primărelu’» datorită tatălui aflat la al cincilea mandat în fruntea comunei.

Celui care are i se va mai da. Cam aşa sună "Crezul" primarului din Balc, Arsenie Maroşan, care i-a încredinţat fiului său nu doar afacerile pe care, din pricina funcţiei publice, nu are voie să le administreze personal, ci şi unul dintre apartamentele pe care compania OMV Petrom le-a donat comunei pentru a fi închiriate, ca locuinţe de serviciu, unor familii mai modeste.

Nu e nicidecum cazul său, dar cu toate astea odrasla edilului, Ionuţ Maroşan, se bucură din plin de generozitatea companiei, instalându-se într-un apartament de 196 metri pătraţi, repartizat scriptic naşului său de cununie cu doar o săptămână înaintea nunţii. Dar din dar se face rai...

Pentru specialişti

Pe vremea când era cea mai prosperă întreprindere din ţară, Petrom a construit şi în Balc, ca mai peste tot pe unde avea active, blocuri de apartamente pentru specialişti. Date în folosinţă cu două decenii în urmă, cele două imobile din Balc sunt amplasate în apropierea vestitului castel din localitate şi au fost gândite ca un micro-cartier, cu toate facilităţile necesare.

Edificiile sunt atractive şi acum, nu atât prin arhitectură, cât prin calitatea ridicată a construcţiilor. Toate apartamentele sunt cu 3 şi respectiv 4 camere, întinse pe 183 metri pătraţi, cele de la parter, respectiv pe 196 şi 222 metri pătraţi cele de la etajele I-IV. Blocurile au fost construite cu cele mai bune materiale, sunt luminoase, au ferestre mari, parchet din lemn, instalaţii în perfectă stare de funcţionare, inclusiv centrale termice pe gaz şi garaje ale căror suprafeţe sunt cât ale unor apartamente de la oraş, între 23 şi 43 metri pătraţi.

După privatizarea Petrom în beneficiul OMV, noul proprietar a început, însă, să vândă toate apartamentele, majoritatea foştilor chiriaşi, în 2018 rămânând nevândute doar 10: câte trei de 183 mp şi 222 mp şi patru de 196 mp. Considerându-le active neproductive, în urmă cu doi ani compania a decis să scape şi de acestea, oferindu-le, gratuit, comunei Balc.

Scoase la închiriat

Donaţia OMV Petrom a fost acceptată de comuna Balc prin Hotărârea Consiliului Local 82/10 decembrie 2018, "în scopul înfiinţării de locuinţe sociale pentru persoanele fără posibilităţi materiale, cu scopul de a le oferi asistenţă şi servicii sociale".

Şase luni mai târziu, aleşii locali adoptau HCL 41/19 iulie 2019 "privind aprobarea Regulamentului de repartizare şi închiriere a locuinţelor sociale". Potrivit acesteia, repartizarea celor 10 apartamente devenite locuinţe sociale urma să se facă în baza unei "liste de priorităţi" întocmite de o comisie desemnată de primarul Arsenie Maroşan, contra unei chirii de 200 lei/lună pentru apartamentele propriu-zise, plus 30 lei/lună pentru garaje.

Între condiţiile impuse viitorilor chiriaşi, Consiliul Local a stabilit ca aceştia să aibă vârsta maximă de 35 ani, să nu fi deţinut anterior o locuinţă proprietate personală şi să nu fi beneficiat "de sprijinul statului în credite şi execuţie pentru realizarea unei locuinţe".

Pe puncte

Regulamentul de închiriere a stabilit şi condiţii de departajare, prin punctaje acordate în situaţia în care aceştia sunt căsătoriţi (în caz afirmativ 15 puncte, în caz contrar doar 5 puncte), după numărul copiilor aflaţi în întreţinere (5 puncte pentru un copil, 6 pentru 2 copii, 7 pentru 3 copii), precum şi după venitul mediu net lunar pe membru de familie (10 puncte dacă în familia solicitantului fiecărui membru îi revine o sumă echivalentă cu salariul minim pe economie, respectiv 15 puncte dacă această sumă e împărţită la doi membri ai familiei).

Consiliul Local a prevăzut şi posibilitatea de privilegiere a unor "cazuri de forţă majoră", definite ca "fiind deosebite cu privire la condiţia umană, situaţii familiale deosebite, violenţă domestică", precum şi a unor "cazuri de excelenţă", adică posibilitatea ca apartamentele să fie solicitate de persoane "care şi-au adus contribuţia la creşterea prestigiului Comunei Balc sau a ţării prin performanţe intelectuale, culturale, sportive, civice etc". Atât doar că pentru asemenea situaţii, aleşii nu au reglementat în niciun fel cum să se acorde punctaje în plus.

Repartiţie în familie

Comisia desemnată de primarul Maroşan să ierarhizeze solicitările de închiriere a celor 10 apartamente a repartizat unul dintre acestea, din blocul 2, tinerilor Moldovan Marius şi Mădălina, nimeni alţii decât naşii de cununie ai fiului edilului, Ionuţ Maroşan, poreclit «primărelu’» datorită funcţiei tatălui, aflat la al cincilea mandat de edil.

Bărbatul e plecat în Germania, unde şi lucrează, iar femeia e farmacistă, deci greu de crezut că au obţinut punctaje mari pentru modestia veniturilor realizate. Luând în considerare şi detaliul că nu au copii, la celălalt criteriu important, al numărului minorilor aflaţi în întreţinere, scorul celor doi n-a depăşit limita de jos, adică 0 puncte.

Singura îndreptăţire a beneficiarilor pare să fi fost vârsta, ambii având sub 35 de ani, dar mai ales legătura cu familia primarului. Căci, de fapt, secretul e altul: imediat după ce au primit contractul de închiriere al apartamentului, în locuinţa socială de 196 mp s-au mutat finuţii, adică Ionuţ Maroşan şi proaspăta sa soţie, Roxana, tot farmacistă, colegă cu naşa. "În iulie s-au repartizat apartamentele, iar în august, când «primărelu’» a făcut nunta, alaiul de nuntă a pornit de aici de la bloc", a povestit un localnic BIHOREANULUI.

Baricadat în casă

De altfel, nu puţini săteni sunt revoltaţi că o "locuinţă socială" a ajuns la fiul primarului, deloc lipsit de posibilităţi materiale, ba dimpotrivă. "Maroşan şi-a pus fiul să-i conducă afacerile pe care, din cauza funcţiei, nu le poate administra chiar el, direct. I-a făcut un PFA (n.r. – Persoană Fizică Autorizată) pe care lucrează cele 60 de hectare de terenuri agricole acumulate", afirmă un alt localnic.

În săptămâna dintre Crăciun şi Revelion, reporterii BIHOREANULUI i-au făcut o vizită neanunţată lui Ionuţ Maroşan, într-o zi când acesta se afla acasă, mărturie fiind şi maşina parcată lângă bloc. Atât doar că «primărelu’», speriat de oaspeţii necunoscuţi zăriţi prin vizorul uşii, a refuzat să deschidă, după cum a refuzat şi să răspundă la telefon, replicând doar printr-un SMS: "Cine eşti?".

Cu toate că reporterii au aşteptat câteva ore, doar-doar va ieşi din bloc, Maroşan jr a rămas închis în casă, ba nici măcar luminile nu le-a aprins după lăsarea întunericului, stând ascuns după perdele până s-a asigurat că musafirii nepoftiţi au plecat. Scăpase de-un bai, cel puţin pe moment...


ADĂPOST TEMPORAR
Decât "îl găzduieşte"

Contactat şi el de BIHOREANUL, primarul comunei Balc nu vede nicio problemă în "ingineria" prin care propriul fiu a ajuns chiriaş într-un apartament donat comunei spre a fi folosit ca locuinţă socială, şi repartizat scriptic, perfect legal, zice el, naşilor propriului fiu. Mai mult, Arsenie Maroşan susţine că aceştia doar îi "găzduiesc" temporar fiul şi nora, până vor găsi o locuinţă care să le fie pe plac: "Fiul meu locuieşte momentan la naşi, până îşi rezolvă, până îşi cumpără un apartament sau o casă".

Întrebat, ironic, dacă l-a alungat cumva din casa părintească şi de ce nu şi-a găsit o chirie pe piaţa liberă, edilul susţine că feciorul a decis să "stea" la naşi pentru a evita să locuiască cu propria familie sau cu cea a socrilor, cum ar veni pentru a-şi afirma independenţa: "Nu l-am dat afară din casă, dar el aşa a hotărât, să nu stea nici cu părinţii lui, nici cu părinţii nevestei".

Atât doar că una dintre clauzele cu care OMV Petrom a donat apartamentele şi cu care apoi Consiliul Local le-a dat în chirie ca locuinţe sociale prevede că orice contract de închiriere se reziliază dacă "locatarul (chiriaşul) a subînchiriat, a transmis dreptul de locuire sau a schimbat destinaţia spaţiului închiriat".

"Băiatul meu nu stă acolo în chirie, la naşu-său nu plăteşte chirie, decât îl găzduieşte, să nu se înţeleagă că i-a subînchiriat apartamentul", explică primarul. Păi, şi-a închipuit cineva că naşul a primit locuinţa pentru fiul edilului ca să-i ia banii?...