Vechea tradiţie a serbărilor şcolare garnisite cu cântece şi poezii, ţinute de elevi în sălile de clasă, a apus demult. La Colegiul Naţional Iosif Vulcan din Oradea, pentru finalul clasei pregătitoare, părinţii şi învăţătoarea au pregătit serbarea la un restaurant din Băile Felix, cu mâncare şi băutură, ba chiar şi o formaţie de muzică populară.

Pentru că i s-a părut o exagerare inutilă, părintele unui elev a reclamat situaţia la conducerea şcolii. Directoarea Simona Martin i-a dat dreptate şi a interzis organizarea serbărilor în afara şcolii, reinstaurând normalitatea...

Chef de chef

În mod tradiţional, serbările de final de an şcolar, organizate pentru ca elevii din clasele primare să fie premiaţi pentru rezultatele obţinute, se ţin chiar în sălile de clase, unde micuţii şi-au dat silinţa pentru rezultate bune. Aşa se întâmplă în majoritatea şcolilor orădene, iar părinţii, elevii şi profesorii sunt mulţumiţi cu acest lucru.

Pentru un grup de părinţi de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan, însă, ar fi fost prea puţin. Dornici să le ofere copiilor care se pregătesc să termine clasa pregătitoare o zi de neuitat la sfârşitul primului an şcolar, ei au plănuit, împreună cu învăţătoarea, un chef în toată regula.

„La şedinţa cu părinţii m-am îngrozit să aflu că vor să mergem la o pensiune din Felix, unde după serbarea propriu-zisă urma să mâncăm, să bem, să înotăm în piscină şi să dansăm. Pentru că au vrut să aducă şi o formaţie...”, zice un tată nemulţumit.

Nu-şi dă numele, nu pentru că s-ar ascunde de ceilalţi părinţi, care deja ştiu ce părere are el, ci ca să nu se afle identitatea învăţătoarei. „Nu vreau să spună că o denigrez, pentru că din punct de vedere didactic n-am absolut nimic să-i reproşez. În schimb, îi reproşez că a încurajat aceste excentricităţi”, zice bărbatul.

Organizare pe WhatsApp

Planurile de petrecere au pornit pe un grup de WhatsApp al părinţilor şi învăţătoarei, unde câteva mame au anticipat că părinţii şi bunicii care vor merge la serbare vor fi înghesuiţi în sala de clasă. Soluţia a oferit-o chiar învăţătoarea, spunându-le că în alţi ani a mers cu elevii la o pensiune din Băile Felix care are restaurant şi piscină.

„Doamna s-a şi oferit să vorbească cu patroana, pentru că o cunoştea. Unii părinţi au răspuns rapid că sunt de acord, că este şi un prilej de socializare, aşa că s-au pus pe organizat”, povesteşte bărbatul.

Învăţătoarea i-a informat pe părinţi ce costuri presupune distracţia: chiria localului era de 175 de lei pe oră, urmând ca mâncarea, băutura şi o formaţie de muzică populară, anume aleasă pentru eveniment, să le plătească separat. „Nu s-a făcut un calcul total pe elev, dar ar fi costat cel puţin 100 de lei pentru un copil. Pentru mine dublu, că am gemene. Dar nu banii erau problema, ci evenimentul în sine, gândit doar ca să epatăm”, zice orădeanul.

Cel mai mult l-a deranjat că petrecerea urma să aibă loc pe 13 iunie, într-o zi de joi, cu începere de la ora 15. „Ca să fim la acea oră în Felix, înseamna că ar fi trebuit să-mi iau o zi de concediu de la muncă. În plus, pentru că am gemene, nu puteam să duc bunicii cu maşina şi trebuia să găsesc o soluţie ca să vină şi ei. Dacă serbarea era la şcoală, veneau singuri”, zice el.

Majoritate vehementă

La prima şedinţă organizată pentru pregătirea serbării, desfăşurată pe 13 mai, omul s-a dus hotărât să se opună organizării petrecerii:  „Le-am spus că este prea mult fast pentru o serbare la final de clasă pregătitoare. Eram penibili...”.

Bănuind că riposta sa va provoca o dispută, a înregistrat şedinţa cu telefonul mobil, iar înregistrările confirmă că ceilalţi părinţi au ţinut morţiş ca serbarea să aibă loc în Felix. „Minoritatea se supune majorităţii”, i-a replicat iritată o mămică. Ce-i drept, a fost singurul care a îndrăznit să se împotrivească.

Învăţătoarea a încercat să-l convingă: „Pentru mine, ar fi foarte uşor să le dau diplomele în sala de clasă. Dar gândiţi-vă că nu e aşa de plăcut”, a insistat femeia. Mai mult, l-a avertizat că dezacordul său îi va priva copilele de bucuria serbării. „Nu e obligatoriu să participaţi la petrecere, dar dacă nu doriţi, ar fi bine să-mi spuneţi, să nu le includ pe fete în serbare”, a conchis învăţătoarea. Aşadar, aveau dreptul să se bucure de serbarea şcolară doar elevii ai căror părinţi erau dispuşi să „decarteze” şi la chef.

Normalitatea, regulă!

După şedinţă, bărbatul a fost exclus din grupul de WhatsApp, aşa că nu ştie cum au continuat discuţiile organizatorice. În schimb, convins de nefirescul situaţiei, a contactat-o pe directoarea Colegiului, Simona Martin, care i-a împărtăşit nemulţumirea. „Mi-a dat dreptate, a spus că se exagerează fără rost, că a mai întâlnit problema asta şi la alte clase, şi mi-a promis că va interveni”, povesteşte părintele.

Directoarea s-a ţinut de cuvânt şi a convocat toate învăţătoarele, cerându-le să renunţe la serbările cu fast. „Le-am recomandat să organizeze serbările doar în incinta şcolii. Desigur, dacă părinţii doresc, ulterior pot face o petrecere oriunde doresc, chiar îi încurajez să socializeze, dar serbarea trebuie să aibă loc la şcoală”, a confirmat BIHOREANULUI Simona Martin.

Directoarea precizează că n-a vrut să intervină în relaţia dintre părinţi şi învăţătoare, dar a simţit că trebuie să dea un semnal de normalitate. „Dacă la finalul clasei pregătitoare fac un banchet fastuos, ce vor face la finalul clasei a VIII-a sau când termină liceul? Trebuie o măsură în toate”, consideră profesoara.

Culmea e că intervenţia directoarei n-a potolit-o pe învăţătoarea zeloasă, ba dimpotrivă, a stârnit în ea dorinţa de răzbunare. „Doamna mi-a transmis, prin soţie, că nu va mai ţine serbarea deloc”, zice tatăl celor două gemene. Uitând că, la urma urmei, bucuria ar trebui să fie nu a adulţilor, ci a micuţilor...


PRECEDENTUL GOJDU
Părinţi scăpaţi de sub control

Situaţia de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan nu este singura dovadă că unii părinţi exagerează când vine vorba să-şi arate recunoştinţa, de fapt, faţă de cadrele didactice. Anul trecut, BIHOREANUL a provocat un adevărat scandal când a dezvăluit că părinţii elevilor din clasele de-a XII-a de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu le-au pregătit profesorilor cadouri consistente, constând în carduri bancare alimentate cu sume de până la 800 de lei!

În plus, părinţii erau hotărâţi ca, pe lângă florile, mâncarea şi băutura de la banchet, să deconteze şi taxiurile profesorilor. Pentru asta, fiecare ar fi plătit câte 700 de lei, o sumă usturătoare, care a determinat o mamă să se adreseze ziarului, furnizând inclusiv tabelul în care părinţii din comitetul de organizare au înşirat cheltuielile.

După dezvăluirea BIHOREANULUI, gojdiştii au negat vehement derapajul etic. Directorul Florin Nicoară (foto) s-a declarat chiar deranjat şi a reproşat ziarului că a făcut publică o intenţie, ignorând că materializarea ei n-a mai avut loc doar pentru că planurile au fost făcute publice...