Pedepse blânde pentru trei traficanţi de cannabis din zona Marghitei, dovediţi anul trecut de procurorii DIICOT Oradea că alimentau consumatorii de droguri cu "iarbă" adusă din Cehia în cutii de detergent.

Krisztian Kalpon şi Bogdan Bica, fiii unor cunoscuţi fermieri din zona Marghitei, şi prietenul lor, Liviu Szabo, un minor din satul Ghida, comuna Balc, prinşi în flagrant cu ajutorul unor investigatori sub acoperire, au fost condamnaţi cu blândeţe de Tribunalul Bihor. Primii doi au primit pedepse cu suspendare, iar minorul a scăpat doar cu o măsură educativă, cea a asistării zilnice pentru o perioadă de 6 luni.

Cei trei, a aflat BIHOREANUL, au fost prinşi în timpul unei operaţiuni rupte parcă dintr-un film de acţiune, din care nu au lipsit nici chiar focurile de armă...

Negocieri pe Facebook

Ancheta în cazul celor trei tineri a început în iulie 2018, ca urmare a unei sesizări din oficiu a poliţiştilor Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea. Aceştia au aflat că Liviu Szabo, 17 ani, oferea spre vânzare cannabis la preţuri cuprinse între 60-70 lei/gram.

Cum după primele verificări informaţia s-a arătat veridică, procurorii DIICOT Oradea au autorizat introducerea în cauză a unor investigatori sub acoperire pentru 60 de zile. "Măsura a fost dispusă în vederea identificării tuturor membrilor reţelei şi a probării activităţii infracţionale desfăşurate, precum şi a cunoaşterii împrejurărilor şi tuturor datelor necesare pentru soluţionarea cauzei", explică rechizitoriul procurorilor, transmis sub formă de extras BIHOREANULUI.

Investigatorii l-au "agăţat" pe Szabo pe Facebook, iar după primele tranzacţii şi-au dat seama că are droguri în cantitate mai mare. "E marfă bună, proaspătă şi puternică, nu există ceva mai bun pe piaţă", s-a lăudat dealerul în timpul discuţiilor. Totodată, poliţiştii Antidrog au aflat că acesta nu acţiona de unul singur. Unul din partenerii săi de afacere era Bogdan Bica, un marghitan cu care se cunoştea de mai mulţi ani, părinţii acestuia din urmă având o fermă în satul în care locuieşte Szabo, iar celălalt, Kalpon Krisztian, fiind şi el fiul unui cunoscut fermier din Marghita.

De la unul la altul

Procurorii DIICOT au decis să le închidă "tutungeria" pe 5 septembrie, dată la care investigatorul urma să cumpere 300 grame, în schimbul sumei de 12.500 lei.

Acţiunea nu a fost lipsită de peripeţii. Deşi întâlnirea a fost stabilită pentru ora 14, tranzacţia s-a derulat abia spre seară, în parcarea supermarketului Penny din Marghita. Szabo a venit mai devreme, dar fără marfă, apoi la 19.20 a apărut şi Bica. Cei doi au purtat discuţii cu investigatorul şi, văzând că acesta a adus banii, Bica l-a sunat pe Kalpon. După scurt timp, acesta şi-a făcut apariţia la volanul unui BMW şi a oprit în parcare, dar cu motorul pornit. Bica s-a dus la maşină, preluând de la Kalpon o găleată din plastic cu care s-a întors la autoturismul investigatorului. În recipient se aflau mai multe pungi cu "substanţă verde-maronie" cu miros înţepător, despre care ulterior s-a stabilit că este cannabis.

Investigatorul le-a plătit contravaloarea drogurilor, iar Szabo şi Bica s-au întors cu banii la maşina lor, vrând să plece. La fel a vrut şi Kalpon. Doar că nu a mai putut. Cele două autoturisme cu care veniseră traficanţii au fost blocate de maşini de poliţie, dar şi de echipe de mascaţi, care le-au cerut tinerilor să coboare.

Bica şi Szabo s-au executat, dar Kalpon n-a vrut. A accelerat şi a lovit dinadins autospeciala Poliţiei, încercând să fugă, echipajele fiind obligate să tragă focuri de armă pentru a-l putea prinde şi imobiliza.

Reeducaţi în libertate

Reţinuţi imediat după flagrant, Kalpon, Bica şi Szabo au fost arestaţi preventiv, măsură care a fost menţinută şi după ce au fost trimişi în judecată, pe 26 septembrie anul trecut, pentru trafic de droguri de risc în formă continuată.

Anchetatorii au stabilit că drogurile erau aduse din Cehia, mascate în cutii de detergent, ca să nu li se simtă mirosul caracteristic şi nici să nu fie reperate la intrarea în ţară, iar apoi porţionate şi vândute consumatorilor din zona Marghita, dar şi prin Oradea.

Procesul, care s-a derulat la Tribunalul Bihor, a fost unul scurt, întrucât toţi şi-au recunoscut faptele şi au ales să fie judecaţi după procedura simplificată, fiind condamnaţi încă la primul termen de judecată, pe 6 noiembrie 2018.

Atât că pedepsele au fost mai mult simbolice în comparaţie cu amploarea afacerilor derulate de cei trei, care deţineau sute de grame de cannabis asupra lor, cât şi a violenţei cu care s-au manifestat în faţa poliţiştilor când au fost descoperiţi.

Kalpon a încasat 2 ani şi 3 luni de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere pe 3 ani. Bica a primit 1 an şi 6 luni, pedeapsă suspendată pe 2 ani şi 3 luni, în timp ce Szabo, minor fiind, s-a ales doar cu o asistare zilnică pe 6 luni, ceea ce înseamnă că pe această perioadă este vizitat zilnic de un consilier de probaţiune. Deşi aveau 10 zile ca să atace soluţia Tribunalului, procurorii DIICOT nu au făcut-o, motiv pentru care a rămas definitivă. Pentru ei, a fost suficient  că i-au scos pe "afacerişti" de pe piaţă, chiar dacă, poate, nu pentru totdeauna...