CET-ul orădean e sac fără fund! Municipalitatea a tocat în ultimii ani pe reabilitarea sistemului de termoficare 120 milioane euro din fonduri europene şi pregăteşte investiţii de încă 70 milioane euro, fără ca orădenii să vadă niciun efect la factura de încălzire.

Dimpotrivă, gigacaloria se scumpeşte de la o iarnă la alta. "Preţul încălzirii nu are cum scădea în viitorul apropiat. Oricum, orădeanul plăteşte astăzi cu 49 lei mai puţin pe gigacalorie faţă de cât ar trebui să plătească", spune directorul Termoficare, Stănel Necula.

Facturi record

Facturile pentru luna ianuarie au bătut orice recorduri. Cheltuielile cu utilităţile pentru un apartament cu 2 camere au ajuns la 600 lei, iar pentru 3 camere la 1.000 lei. Cu mult peste orice factură de încălzire pe gaz, energie electrică sau lemne! "O să ajungem să ne plătim întreţinerea în rate!", au protestat orădenii pe reţelele de socializare. Şi cu atât s-au ales.

Conducerea Termoficare a justificat explozia din facturi prin creşterea de la 28 la 35 de zile a perioadei de plată, prin adăugarea săptămânii de sărbători nefacturate în decembrie şi prin scumpirea cu 8% a gigacaloriei, de la 255 la 276 lei, în ultima lună din 2018.

Spre comparaţie, dacă în Oradea populaţia plăteşte 276 lei pentru o gigacalorie obţinută de Termoficare cu un preţ de producţie de 325 lei (diferenţa de 49 lei fiind subvenţionată de la bugetul local), arădenii plătesc doar 275 lei pentru o gigacalorie obţinută cu 360 lei, iar timişorenii 252 lei dintr-un preţ real de 460 lei. Bucureştenii, care au cele mai mari salarii din ţară, plătesc doar 160 lei din preţul de 380 lei!

Ilie Bolojan, primar OradeaExplicaţia? Primăria Oradea acordă cea mai mică subvenţie, sub pretextul că bagă banii în reabilitarea sistemului! "Politica Oradiei a fost de a se concentra pe reabilitarea sistemului de termoficare şi mai puţin pe acordarea de subvenţii. Acest lucru ne va permite să menţinem un preţ accesibil al încălzirii când subvenţiile vor fi eliminate total", susţine primarul Ilie Bolojan (foto).

"CET-ul să încheie pe zero!"

În ultimii 6 ani Oradea a investit 120 milioane euro în înlocuirea a 41 kilometri de reţele magistrale şi construirea noului CET pe gaz. Alte 70 milioane euro vor fi investite pe înlocuirea a încă 25 km de conducte, pentru trecerea cartierului Nufărul I pe încălzire cu apă geotermală şi pe achiziţia unui grup energetic nou care să înlocuiască vechiul cazan poluant pe gaz.

Calculele hârtiei arată bine. Anul trecut, Termoficare şi-a majorat vânzările de energie termică la 585.147 gigacalorii, cu 1,7% peste cantitatea estimată, şi-a diminuat pierderile de pe reţele cu circa 8%, şi-a majorat cu 868 cele peste 66.500 apartamente deservite şi a ajuns la încasări de 44,6 milioane lei din energia electrică vândută, la care se adaugă bonusul de cogenerare pentru fiecare din cei circa 9.800 MWh livraţi în sistemul naţional.

Liviu Sabău Popa, liderul grupului PSD din Consiliul Local OradeaŞi totuşi, cu excepţia reducerii numărului de avarii, orădeanul nu simte altă îmbunătăţire. "Ne lăudăm că au scăzut pierderile, că au crescut încasările din curent, că avem cea mai tare centrală, dar facturile cresc. Pe orădean nu-l ajută cu nimic că oraşul are o bijuterie de sistem dacă plăteşte pe încălzire mai mult decât într-un oraş care se încălzeşte cu un hârb", protestează consilierul local Liviu Sabău Popa (foto), liderul grupului PSD. Acesta cere CET-ului să renunţe la profit şi să ieftinească gigacaloria: "CET-ul să încheie pe zero! Este inadmisibil ca încălzirea cu centrală proprie să fie mai ieftină decât cea în sistem centralizat".

Subvenţii de 31 milioane pe an!

 directorul Termoficare Oradea, Stănel NeculaBIHOREANUL a căutat răspunsuri şi a aflat că, de fapt, CET-ul este subvenţionat. "Diferenţa dintre costurile noastre şi tarifele aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, într-un mod netransparent pe care l-am contestat în urmă cu 5 ani într-un proces care nu a dus nicăieri, ne-o virează bugetul local, printr-o subvenţie de exploatare", explică directorul Termoficare, Stănel Necula (foto).

Spre exemplu, bugetul local a subvenţionat anul trecut operatorul cu 13 milioane lei pentru a putea funcţiona, iar pe orădeni cu încă 18 milioane lei, totalul subvenţiei din facturi. Fără acest ajutor, societatea ar falimenta. Cum preţul gazului reprezintă 70% din costurile gigacaloriei, scumpirea combustibilului cu 16% de la sfârşitul anului trecut a însemnat o creştere a costurilor cu 16 milioane lei pe an, pe care Termoficare nu le poate acoperi din reducerea cheltuielilor de producţie sau din majorarea încasărilor pe electricitatea obţinută în cogenerare.

"Veniturile din curent electric sunt mici, raportat la costurile cu gazul", spune Necula. Concret, la un cost al gazului de 153 milioane lei/an, CET încasează din curent doar 45 milioane lei/an.

Profit de 0,8%

Chiar şi subvenţionată, societatea lucrează pe zero. La o cifră de afaceri de 228 milioane lei pe 2018, profitul brut este undeva la 1,9 milioane lei, adică 0,8%, şi toţi banii sunt reinvestiţi. "Profitul realizat, împreună cu redevenţa de 22 milioane lei pe care o plătim Primăriei pentru că operăm pe reţelele ei, se adună într-un fond de dezvoltare creat de proprietar pentru modernizarea sistemului", spune directorul.

Din cei 10 milioane euro deja adunaţi în ultimii 4-5 ani şi din sumele care vor fi vărsate pe 2018 şi 2019, Termoficare va achiziţiona un echipament nou în locul vechiului cazan pe gaz, poluant, din cauza căruia Garda de Mediu o amendează periodic.

În acest context, nici nu se pune problema ieftinirii încălzirii. Dimpotrivă! Pentru a putea accesa alte 31,7 milioane euro puse la bătaie prin programul Termoficare III, societatea a luat în calcul scumpirea acesteia de la 68 euro în 2019 la 100 euro în 2029.

Necula şi-a făcut calculele de suportabilitate de către populaţie axându-se, optimist, pe creşterea veniturilor orădenilor: "Costurile cu încălzirea ar trebui să scadă de la 12% la 8% din veniturile medii ale unei familii, în contextul în care veniturile populaţiei vor creşte. Astăzi, preţul gigacaloriei e mare pentru că, la acelaşi preţ al gazului ca în Austria, noi vindem încălzire unei populaţii care câştigă 1.000 euro, nu 2.000 euro, ca în Occident".

Eliminaţi pierderile!

profesorul univesitar Marcel Roşca, specialist în termotehnicăDe altfel, şi specialiştii consultaţi de BIHOREANUL dau ca imposibilă ieftinirea încălzirii. "CET are randamente bune, operează cu o soluţie modernă pe gaz, dar are pierderi prea mari pe reţele", spune profesorul univesitar Marcel Roşca (foto), specialist în termotehnică. Spre exemplu, dacă pierderile într-un sistem similar din Germania sau Danemarca sunt de doar 2%, şi asta doar din temperatura agentului termic, nu şi din apa pompată în reţea, în Oradea acestea se ridică la 30%. Astfel, Termoficare pierde în pământ circa 8 milioane euro pe an. "Gigacaloria nu are cum să se ieftinească înainte de înlocuirea conductelor vechi", concluzionează Roşca.

Până acum societatea a reabilitat cam 60% din cei 86,2 km de reţea primară şi 15% din cei 142,5 km de reţea secundară. Problema e că în paralel cu reducerea pierderilor cresc costurile de producţie. "Gazul e o resursă epuzibabilă, care se va scumpi în continuare. Singura soluţie pentru compensarea acestei majorări este ca Termoficare să folosească tot mai mult zăcământul de apă geotermală de sub oraş la obţinerea încălzirii", spune profesorul. Asta înseamnă, însă, investiţii mari şi de durată. Iar orădenii îşi plătesc facturile azi...


POLUATORUL PLĂTEŞTE!
CET-ul este defavorizat

Ioan Maghiar, inginer în cadrul Primăriei OradeaDupă 8 ani de investiţii în sistemul de termoficare, în prezent specialiştii municipalităţii spun că acestea au fost făcute nu pentru ieftinirea încălzirii, ci pentru a evita prăbuşirea lui. "Având în vedere pierderile de pe reţea şi scumpirea gazului, nu se pune problema ca gigacaloria să se ieftinească, ci să nu se crească într-un ritm accelerat", zice Ioan Maghiar (foto), inginer în cadrul Primăriei care a lucrat la proiectul de modernizare al CET.

Acesta afirmă că achiziţia noii soluţii de termoficare a fost impusă din raţiuni de protecţia mediului. "CET-ul poluant pe cărbune trebuia să se închidă", zice inginerul, susţinând că din aceleaşi motive de mediu soluţiile individuale de încălzire, în prezent mai convenabile, se vor scumpi în următorii 5 ani. "Astăzi, sistemele centralizate de termoficare sunt defavorizate. Acestea investesc în certificate verzi conform principiului "poluatorul plăteşte", lucru care nu se întâmplă la încălzirea individuală gaz, dar care se va întâmpla".