În Oradea, oriunde ridici ochii vezi o macara! În zonele Ceyrat, Oneştilor şi Ion Bradu ridică blocuri grupul de firme Prima, tot în Oneştilor construieşte Tibea Imob, în Calea Aradului zideşte Selina, în Nufărul lucrează SDK, şi exemplele ar putea continua.

După o perioadă de prăbuşire, ritmul dezvoltărilor imobiliare se apropie de cel din timpul sistematizării comuniste. "Oradea încurajează construcţia de locuinţe. Creşterea densităţii urbane stimulează dezvoltarea economiei şi eficientizează activitatea operatorilor de servicii publice", spune primarul Ilie Bolojan.

Ţinta: 5.000 de apartamente!

Explozia sectorului imobiliar a început în 2017, când, pentru prima dată după căderea comunismului, au fost date în folosinţă peste 600 de apartamente. Apoi, dezvoltatorii au accelerat ritmul.

Ilie Bolojan, primar Oradea"Dacă în primăvara anului trecut în oraş erau în construcţie undeva la 1.500 de apartamente, excluzându-le pe cele predate, în 2018 numărul lor a crescut la peste 1.600", susţine primarul Ilie Bolojan (foto).

Acestea sunt, însă, doar locuinţele aflate în canciocul şantieriştilor. "În prezent, în Oradea sunt în diferite faze de proiect peste 5.000 de apartamente", spune purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Anca Grama. Cap la cap, e ca şi cum în Oradea ar răsări un nou cartier!

Şantierele pe cartiere

Lista dezvoltatorilor imobiliari din Oradea este deschisă de grupul Prima, cu proiecte care vizează, printre altele, construcţia a 1.000 de apartamente în strada Oneştilor, a 600 de apartamente în zona Ceyrat şi a încă 360 în strada Ion Bradu.

Alături de firma lui Ştefan Kopanyi, în zona Oneştilor milionarul orădean Tibor Tincău mai construieşte complexul rezidenţial Ioşia, cu circa 800 de apartamente, iar în Ceyrat, patronul pieţei West Market, Rareş Ţicra, a început construcţia a 500 de apartamente.

Proiecte imobiliare mai dezvoltă, printre alţii, patronul grupului Selina, Beniamin Rus, care ridică la frontul Căii Aradului cel de-al treilea bloc din cartierul Luceafărul, arădenii de la Ared, care lucrează la blocul RED8 din strada Tudor Vladimirescu, SDK Delta, care construieşte blocurile turn din capătul cartierului Nufărul, şi EAS Residence, cu proiecte rezidenţiale în străzile Iuliu Maniu şi Păunului. Practic, nu este zonă din oraş fără schele!

Oraşul vrea noi case!

Paradoxal, dezvoltarea accelerată a sectorului rezidenţial are prea puţin de-a face cu creşterea puterii de cumpărare a orădenilor. "Creşterea sectorului rezidenţial are legătură cu trei fenomene. În primul rând, din cei 25.000 de navetişti care vin zilnic în Oradea, unii aleg să îşi cumpere un apartament în rate în oraş. Al doilea factor ţine de percepţie: vrem sau nu să recunoaştem, odată cu îmbunătăţirea situaţiei oraşului, tot mai multe persoane vor să se mute în Oradea. Apoi, în al treilea rând, este vorba de politica municipalităţii de a lupta împotriva celor doi factori care însoţesc dezvoltarea - creşterea preţului la locuinţe şi ambuteiajele - prin încurajarea dezvoltării ofertei şi prin măsurile de fluidizare a traficului", spune Ilie Bolojan.

Potrivit edilului, municipalitatea va încuraja în continuare investiţiile imobiliare, pentru a mobila amplasamentele fostelor situri industriale cum ar fi Înfrăţirea, Sinteza sau Cominca. Iar dacă asta îmbunătăţeşte eficienţa operatorilor de servicii, de la Compania de Apă şi Termoficare până la OTL, şi creşte încasările la bugetul local din impozitul pe proprietate, este cu atât mai bine!

Oradea atrage!

managerul agenţiei imobiliare Gamminvest, Mirko GiuffridaDe fapt, constructorii ridică blocuri nu pentru orădenii de azi, ci pentru cei de mâine. "Sunt tot mai puţini orădeni care îşi cumpără apartament ca să locuiască în el şi tot mai puţini tineri care îşi iau apartament prin programul Prima Casă", spune managerul agenţiei imobiliare Gaminvest, Mirko Giuffrida (foto). Potrivit acestuia, majoritatea clienţilor caută o locuinţă ca să îşi plaseze banii. "Cam 60% din clienţi cumpără ca să investească. O parte dintre ei îşi iau două sau trei apartamente ca să le dea în chirie, ori lunar în modul clasic, ori prin Booking.com", spune Giuffrida.

Astfel, în vreme ce unii caută apartamente noi pentru a le închiria angajaţilor de top din firmele de pe platforma industrială, alţii vizează locuinţe bine întreţinute din zona centrală, pe care să le poată da în regim hotelier turiştilor. "Chiriaşii preferă să locuiască în cartiere, cu loc de parcare, în timp ce turiştii caută întotdeauna apartamente în centrul oraşului".

Casa ca o investiţie

Explozia sectorului imobiliar a surprins inclusiv constructorii. "Acum doi ani, când am decis să construim cel de-al treilea bloc din cartierul Luceafărul, nu ne aşteptam la un asemenea succes. Peste 80% din cele 160 de apartamente care urmează să fie finalizate în toamnă au fost deja vândute", spune directorul grupului Selina, Călin Roman. Cei mai mulţi cumpărători au văzut tranzacţia ca pe o investiţie. "Toată lumea se aşteaptă la o creştere a cererii. Majoritatea au cumpărat apartamente pentru a le da în chirie. Prea puţini sunt cei care spun că se vor muta în ele".

directorul de vânzări al grupului Prima, Ciprian SoneaMai nuanţat, directorul de vânzări al grupului Prima, Ciprian Sonea (foto), conturează două tendinţe. "În zona Oneştilor, care se va dezvolta foarte mult odată cu apariţia galeriilor comerciale, vindem cel mai bine celor care vor să se mute în Oradea. Avem clienţi din Salonta şi Marghita, din Şimleul Silvaniei, Zalău sau Baia Mare, dar şi din alte zone mai îndepărtate ale ţării, care spun că vor să se mute aici în urma reportajelor despre Oradea", spune directorul.

În schimb, atractivitatea zonei Ceyrat se bazează pe vecinătatea Universităţii. "Cine cumpără aici o face ca să investească. Avem clienţi care cumpără şi trei apartamente, ca să le dea în chirie studenţilor. În plus, au apărut tot mai mulţi străini. Israelienii, spre exemplu, consideră România sigură şi stabilă. Decât să stea în chirie 8 ani, cât face studentul facultatea şi rezidenţiatul în Medicină, familia lui mai bine plăteşte o rată, iar la sfârşitul studiilor a economisit cam 25.000 euro", povesteşte Sonea.

Chirii în creştere

De altfel, primul bloc din cartierul Ceyrat, vândut în totalitate, este locuit în mare parte de chiriaşi. "Ne-am mutat aici în februarie. Avem un copil mic. Ne-a plăcut că este linişte, ai loc de parcare şi e aproape de centru", povesteşte Marius Pop, capul unei familii care a închiriat un apartament cu două camere. În blocurile noi, în funcţie de dotări, chiria pentru o garsonieră se ridică la circa 210 euro, pentru un apartament cu două camere la 325 euro, iar pentru unul cu trei camere sau mai mare urcă la peste 400 euro.

Chiar şi aşa, unii proprietari preferă să închirieze cu ziua. Zoltan P. şi-a vândut casa din Sîntandrei, iar banii i-a investit în două apartamente noi. "Nu merită să le dai în chirie. Chiriaşii le distrug, îţi lasă datorii la asociaţie... Le-am mobilat şi le-am pus pe Booking.com. Umbli mai mult, ai perioade moarte, dar tot îţi aduce fiecare cam 400 euro pe lună", povesteşte orădeanul.

Până la urmă, explozia sectorului imobiliar înseamnă mai multe oportunităţi. Şi pentru chiriaşi, dar mai ales pentru proprietari...


PARADOXUL ORADIEI
Apartamentele vechi se vând mai scump

În ciuda creşterii numărului de apartamente, dezvoltatorii imobiliari prevăd în continuare scumpirea locuinţelor. "Cât timp există cerere, preţurile vor merge în sus", spune directorul de vânzări al Prima, Ciprian Sonea. Potrivit acestuia, în mod paradoxal, de multe ori apartamentele vechi se vând mai scump decât cele noi. "Am avut cumpărătoare care şi-a vândut garsoniera din strada Aluminei şi şi-a luat apartament la noi", spune Sonea.

Directorul subliniază că piaţa este debalansată. "N-o să înţeleg niciodată un client care cumpără un apartament de 40 de ani cu 1.000 euro pe metrul pătrat, când şi-ar putea lua unul nou, mult mai bine izolat, cu toate instalaţiile în garanţie, mult mai ieftin", spune directorul.

În prezent, preţul unui apartament nou, "în gri", în zonele Ioşia şi Nufărul, este în jur de 600 - 650 euro pe metrul pătrat, în Rogerius de circa 700 euro/mp, iar în centrul oraşului de 700 - 1.000 euro/mp. Blocurile vechi costă la fel sau chiar mai mult...