Pisicile hoinare şi câinii sălbăticiţi sau hoinari găsiţi pe suprafeţele productive ale fondurilor cinegetice se capturează sau se împuşcă fără restricţii şi fără obligarea la despăgubiri, iar fapta nu poate fi sancţionată.

Prevederea, stipulată în Legea 407/2006 a vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, a scăpat de răspundere penală trei vânători care, în primăvara anului trecut, au împuşcat mortal câinele unei familii din Ştei şi au rănit grav un alt patruped din satul Hotărel, pe un teren agricol dintre cele două localităţi...

După o căţea...

Incidentul, relatat şi de BIHOREANUL, s-a produs în dimineaţa zilei 10 aprilie, anul trecut, într-o sâmbătă, chiar înainte de Paşti. Cei doi câini, ambii din rasa ciobănesc german, s-au luat după o haită care hoinărea între Ştei şi satul Hotărel, urmărind o căţea în călduri, după cum a povestit stăpânul unuia dintre câinii împuşcaţi, Adrian Balint.

"Am ieşit să-l caut, dar din păcate m-am dus spre Ştei, în direcţia opusă celei în care s-au dus câinii. Am căutat pe străzi, prin Ştei, nu l-am găsit, şi m-am întors acasă", a explicat, la vremea respectivă, Balint. Bărbatul a pornit spre cimitir, să cureţe mormintele aparţinătorilor, căci se apropia Paştele, şi, conform tradiţiei, credincioşii aprind lumânări la mormintele celor dragi şi duc bucate care sunt date de pomană celor sărmani.

Acolo s-a întâlnit cu trei vânători, între care l-a recunoscut şi pe vecinul său, Mircea Maliţa, pe care l-a şi sunat să-i spună că i-a fugit căţelul şi să-l roage să fie cu băgare de seamă, să nu cumva să-l rănească. "Mi-a zis să nu-mi fac griji, că îl cunoaşte. Parcă n-am avut încredere şi, când am auzit focuri de armă, m-am dus încolo. Pe drum mi-am văzut câinele. Era împuşcat, săracul, şi venea spre casă, tot era de sânge".

Câini în loc de vulpi

Revoltat, Adrian Balint a sunat la 112, să reclame ce s-a întâmplat, iar o echipă de poliţişti ai Postului de Poliţie Lunca au şi ieşit, în aceeaşi zi, în zona indicată de bărbat, unde se mai aflau cadavrele altor doi căţei. Unul era al şteianului Teodor Isai.

Ancheta, pornită iniţial de poliţiştii din Lunca, a fost preluată ulterior de Servciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Bihor, pentru infracţiuni prevăzute de Legea 205/2004 privind protecţia animalelor, şi anume rănirea sau schingiuirea animalelor, uciderea cu intenţie şi fără drept a animalelor, respectiv uz de armă fără drept. Suspecţii au fost Marinel Muşet, Robert Stolz şi Mircea Maliţa, cei trei vânători cu care se întâlnise stăpânul câinelui rănit, Adrian Balint, şi care, după cum aveau să stabilească poliţiştii, aveau o autorizaţie de a vâna vulpi, pe fondul Văratec, cuprinzând şi terenul agricol pe care au fost găsiţi câinii împuşcaţi.

Pro şi contra

În timpul audierilor, vânătorii au recunoscut că au tras după câini, iar Mircea Maliţa şi-a arogat meritul atât pentru uciderea celor două animale, cât şi pentru rănirea patrupedului deţinut de vecinul său, susţinând că a crezut că sunt vagabonzi şi arătând că aceştia afectează vânatul, distrugând cuiburile fazanilor şi ale altor păsări de sol.

În final, cercetările s-au încheiat cu respingerea acuzaţiilor formulate de proprietarii animalelor, după cum a dezvăluit BIHOREANULUI stăpânul căţelului ucis, Teodor Isai. Acesta spune că anchetatorii au ţinut partea vânătorilor, fără să sesizeze măcar că aceştia au acţionat pe un teren agricol, în apropierea unor zone locuite şi nu în sălbăticie, nici că vânătorii au minţit că patrupezii ar fi fost hoinari, cu toate că animalele purtau zgardă. Mai mult, Adrian Balint a prezentat chiar fotografii în acest sens.

Vinovaţi şi nu prea

Cert este că în Ordonanţa de clasare semnată de fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Cristina Birta, aceasta a invocat Legea 407/2006 a vânătorii, care permite uciderea câinilor şi pisicilor găsiţi hoinărind pe fondurile de vânătoare.

"Aşa cum reiese din declaraţiile persoanelor vătămate, câinii ce le aparţin au plecat nesupravegheaţi de acasă, niciunul dintre proprietari neştiind unde se află şi constatându-se faptul că animalele hoinăreau pe terenul agricol situat între Ştei şi Hotărel", a explicat procurora, stabilind că, deşi faptele imputate vânătorilor s-au confirmat, în acest caz "există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege". Soluţia a rămas definitivă, dat fiind că nu a fost atacată de niciuna dintre părţi. Cum ar veni, indivizii au ucis pe lege, iar viaţa - celor care au scăpat - merge mai departe...