Dacă în România a dispărut o întreagă industrie, o flotă, ba chiar şi insula Belina, de ce n-ar putea să se evapore o livadă? E o întrebare cam retorică, dar la care un orădean aşteaptă un răspuns serios şi pedepsirea vinovaţilor.

Specialist în pomicultură, Gheorghe Sarca a aflat lunea trecută că în câteva ore i-a fost rasă o parte din livada pe care o deţine la marginea oraşului. A sesizat Poliţia, Garda de Mediu şi Direcţia Agricolă, reclamând distrugerea proprietăţii, încălcarea legislaţiei de mediu şi a celei privind pomicultura, dar deocamdată nicio instituţie n-a luat măsurile pe care le aştepta. Ba, dimpotrivă.

A dispărut!

Orădeanul Gheorghe Sarca, inginer pomicultor, a îngrijit livada de meri dintre Oradea şi Biharia încă de acum 35 de ani. La mijlocul anilor ’90, când ferma de stat a fost scoasă la vânzare, a cumpărat 15 hectare, dar nu pentru speculaţii imobiliare, ca alţii, ci pentru a o păstra şi a-i culege, în continuare, roadele.

Lunea trecută l-a lovit o veste neaşteptată. "Eram în oraş când m-a sunat un cioban să-mi spună că în livadă sunt mai multe utilaje şi că o parte a dispărut pur şi simplu". S-a dus să verifice, iar la faţa locului a găsit două buldoexcavatoare şi o maşinărie ce toca o grămadă de pomi scoşi cu rădăcini cu tot. "Am sunat la 112 şi a venit un echipaj de Poliţie, care i-a întrebat pe muncitori ce fac. Era şi şeful lor acolo, care a spus că se ocupă de curăţarea terenului pentru o agenţie imobiliară. Atâta numai că era terenul meu". Poliţiştii i-au pus în vedere reprezentantului firmei să oprească "lucrarea", putând fi acuzat de tulburare de posesie şi de distrugere. Răul fusese, însă, făcut: 1,6 hectare din livadă nu mai exista!

De la "acord" la "eroare" 

A doua zi, surpriză: muncitorii şi utilajele erau tot în livada lui şi continuau "munca", aşa că a anunţat din nou Poliţia, făcând totodată şi o sesizare la Garda de Mediu, unde a depus şi actele ce dovedesc că firma săvârşea o ilegalitate. "M-am deplasat pe teren cu o echipă de comisari. Administratorul firmei mi-a spus că avea o înţelegere verbală cu proprietarul livezii şi că deţine autorizaţie de mediu. I-am cerut ca miercuri dimineaţă să se prezinte cu actele la sediul instituţiei", a relatat şeful GM Bihor, Mihai Togor (foto).

Acesta a decis, însă, să nu sancţioneze firma. Motivele? Biomass Product are o autorizaţie de mediu, eliberată în 2014, iar administratorul Szlafkai Francisc i-a spus că, de fapt, a ajuns din greşeală pe terenul lui Sarca. În plus, susţine Togor, singura instituţie care l-ar putea sancţiona ar fi Direcţia Agricolă, pentru încălcarea Legii pomiculturii, ce interzice desfiinţarea parţială sau integrală a unei livezi fără autorizaţie.

"Firma are autorizaţie de mediu pentru activitatea de "curăţare terenuri" şi "recuperarea materialelor reciclabile sortate". În document, la capitolul "dotări", sunt trecute "un tocător mobil marca Bandit Beast şi motoferăstraie marca Stihl". Din punctul nostru de vedere, şi-a desfăşurat activitatea legal, pentru că toacă şi valorifică material lemnos, iar Garda de Mediu nu poate da sancţiuni decât pentru defrişări pe spaţii verzi şi pe fond forestier", zice Togor, adăugând că a impus totuşi firmei să-şi mute utilajele.

"Nu facem tăieri"

BIHOREANUL a verificat autorizaţia de mediu a Biomass Product, iar aceasta nu prevede nicăieri că poate face tăieri de copaci sau arbori. Activităţile permise sunt recuperarea şi transformarea deşeurilor metalice, a cauciucului, a maselor plastice, sticlei, uleiurilor şi grăsimilor de gătit, colectarea resturilor din demolări, prelucrarea altor deşeuri de alimente, băuturi şi tutun, precum şi "tratarea deşeurilor organice în vederea eliminării lor, inclusiv producerea de compost". Altfel spus, nu i se dă dreptul să defrişeze, ci doar să prelucreze deşeuri vegetale, ceea ce nu-i totuna.

De altfel, o spune însuşi administratorul Biomass Product. "În baza unui contract încheiat cu firma de imobiliare Terra Voltage, noi am fost trimişi să curăţăm terenul acesteia. Din greşeală, am intrat pe terenul dlui Sarca. A fost o eroare pe care n-o mai putem repara", a declarat BIHOREANULUI Slafkai Francisc, recunoscând fără dubii: "Nu avem în obiectul de activitate tăierea de pomi, nu ne ocupăm cu defrişări".

"Vom analiza"

Îngăduinţa Gărzii de Mediu faţă de firma care i-a defrişat totuşi o zecime din livadă l-a supărat şi mai tare pe proprietar, care a făcut o sesizare şi Direcţiei Agricole. "Vom analiza şi vom lua măsurile legale", promite directorul Nicolae Hodişan, precizând că Biomass Product nu a cerut autorizaţie pentru desfiinţarea vreunei livezi, iar fapta se pedepseşte cu amendă între 5.000 şi 10.000 lei.

O sancţiune mult mai mică decât ar putea stabili GM pentru încălcarea autorizaţiei de mediu, adică amendă între 50.000 şi 100.000 lei, plus suspendarea ori chiar anularea acestei autorizaţii. Dar dacă însuşi şeful acestei instituţii consideră că a deţine o drujbă e totuna cu posibilitatea de a o folosi la defrişări...