Procurorii Parchetului Bihor i-au trimis în faţa judecătorilor pe hoţii care la începutul anului, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie, au devalizat un autotren oprit în Aleşd, furând din semiremorca acestuia poşete Prada în valoare de peste 162.000 euro.

Jaful a fost pus la cale de un bihorean din Sântandrei, Lucian Silaghi, camionagiu profesionist, specializat însă în escrocherii şi furturi. De altfel, după cum a aflat BIHOREANUL, până şi "afacerea Prada" a fost dovedită de anchetatori cu date culese în timpul unei alte investigaţii începute tot împotriva lui, fiindcă a făcut "dispărute" piese în valoare de 3 milioane euro destinate concernului Volkswagen!

Lovitura Prada

Povestea furtului de poşete Prada a ieşit la iveală pe 18 aprilie, când poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Bihor au anunţat, printr-un comunicat, arestarea făptaşilor: Mihai Rusu, Ioan Cârstea şi Ionuţ Lascu, toţi din Sibiu, plus bihoreanul Lucian Silaghi.

După cum au arătat poliţiştii, genţile au ajuns în judeţele Arad, Sibiu şi Braşov, fiind scoase la vânzare de către alte două persoane, Adrian Floriţă şi Aurelian Dîmb, inculpate la rândul lor pentru tăinuire şi plasate sub control judiciar.

Lucian Silaghi, anchetat pentru furtBIHOREANUL a aflat ulterior că jaful fusese pregătit în cel mai mic detaliu de Lucian Silaghi (foto), care a pus la dispoziţia sibienilor până şi un dispozitiv de urmărire, pe care să-l monteze pe camionul în care erau poşetele, ca să fie mai uşor de localizat.

În mod normal, hoţii puteau aştepta la destinaţie, dar de teamă că TIR-ul nu va urma traseul pe care îl ştiau şi că vor pierde dispozitivul, Rusu, Cârstea şi Lascu s-au ţinut după el. Când TIR-ul a fost parcat în Aleşd, l-au sunat pe Silaghi, care a venit cu o dubiţă, în care au încărcat 360 de cutii cu poşete, lăsând-o apoi în parcarea hipermarketului Auchan din Oradea. Rusu, Cârstea şi Lascu l-au însoţit până la Oradea, dar în aceeaşi noapte au pornit spre Sibiu, în drum mai făcând un "popas" în curtea firmei de transport din Aleşd, pentru a mai lua din camion încă 16 cutii cu poşete.

"Tun" la Volkswagen

Furtul a fost descoperit a doua zi dimineaţa, când şoferul TIR-ului a vrut să plece spre Italia. L-a anunţat imediat pe patronul firmei care, la rându-i, a sunat la Poliţie.

În urma cercetărilor, primii dibuiţi au fost cei trei sibieni, a căror maşină fusese surprinsă de mai multe camere de supraveghere în Aleşd, dar şi pe traseul parcurs de TIR-ul pe care îl urmăriseră. În scurt timp, poliţiştii au ajuns şi la Silaghi, cu care Rusu purtase mai multe discuţii în acea perioadă. De altfel, convorbirile acestuia erau supravegheate pentru o altă "lovitură": o escrocherie de peste 3 milioane euro reclamată de compania Volkswagen!

Producătorul german de autoturisme are un furnizor de piese auto în Iaşi, de unde produsele sunt transportate la o fabrică din Salzgitter (Germania) printr-o firmă din Ştei. Din 2015, maşinile acesteia au făcut 105 transporturi pe ruta Oradea-Iaşi-Oradea-Salzgitter, în proporţie de 90% cu personal şi maşini proprii, restul prin intermediari. Şi nu au avut niciun fel de probleme până la o comandă din 21 decembrie 2017, când - neavând camion şi şofer liber - cei din Ştei au apelat la Silaghi...

Surpriză de Anul nou

Acesta a încărcat la Iaşi 6.240 injectoare şi pompe de presiune pe care trebuia să le aducă la Oradea, de unde, apoi, urmau să fie transportate în Germania. Marfa nu a fost verificată nici la Oradea şi nici la destinaţia finală. Având o relaţie veche cu transportatorul, angajaţii Volkswagen doar au cântărit produsele. Or, greutatea corespundea, căci hoţii au avut grijă să umple sacii din cutii în aşa fel încât acestea să nu fie mai uşoare decât dacă ar fi conţinut piesele.

Ca atare, furtul a fost descoperit abia pe 11 ianuarie 2018, când fabrica a reluat producţia şi s-a constatat că, în loc de injectoare şi pompe, primise... nisip. Reprezentanţii companiei şi-au sunat partenerii români care, mergând pe fir, au ajuns la Silaghi. El făcuse transportul de la Iaşi la Oradea şi, în mod ciudat, petrecuse pe drumul între Iaşi şi Oradea 14 ore, deşi în mod normal i-ar fi luat 12, inclusiv cu o pauză de odihnă de 2 ore.

Prins cu minciuna

Pe 15 ianuarie, Lucian Silaghi a fost pus sub supraveghere, aflându-se astfel şi despre implicarea lui în furtul poşetelor Prada. Într-o discuţie purtată, de pildă, pe 18 ianuarie, Silaghi îl convingea pe Rusu că ceea ce urmau să facă "nu e mare scofală", iar în momentul în care sibianul a acceptat, Silaghi i-a stabilit şi data. "Săptămâna viitoare suntem acolo? Ce zici tu? Trage amu’, de acela, în p... mea, să merem, să facem un leu", zicea Silaghi.

În faţa dovezilor, bihoreanul a recunoscut parţial faptele comise, minimalizând, desigur, implicarea sa. Despre dispozitivul de urmărire a spus că l-a împrumutat amicului său din Sibiu doar ca să-şi urmărească iubita, iar la furt ar fi fost simplu cărăuş, asigurând transportul şi vânzarea mărfii. Silaghi n-a spus adevărul nici despre preţul cu care a plasat genţile, susţinând că le-a dat en gros, cu dubiţă cu tot, unui timişorean pe care îl "agăţase" pe OLX şi care i-ar fi plătit în total 12.000 euro.

Prada pe OLX

Reunite într-un singur dosar, cele două furturi au fost cercetate până pe 8 iunie a.c., când cei patru hoţi şi cei doi bişniţari dovediţi că au scos la vânzare pe internet poşetele furate au fost trimişi în judecată. Pentru cei patru hoţi, procesul a început cu dreptul: deşi Judecătoria Oradea a decis să-i ţină în spatele gratiilor, unde fuseseră trimişi în 18 aprilie, Tribunalul Bihor a desfiinţat soluţia, dispunând judecarea lor în arest la domiciliu. 

Câte piese auto şi câte poşete au mai găsit poliţiştii nu e clar, căci deşi BIHOREANUL a solicitat procurorilor un extras al rechizitoriului, aceştia încă nu l-au transmis. Cert e că atât Volkswagen, care se constituise parte vătămată pentru suma de 3,205 milioane euro, contravaloarea pieselor dispărute şi costul opririi producţiei, cât şi Prada SpA, care a reclamat un prejudiciu de 162.000 euro pentru genţile furate, vor să-şi recupereze paguba de la hoţi. Destul de mult, totuşi, pentru nişte borfaşi "de Românica"...


ŞI HOŢ, ŞI ŞPĂGAR
Dintr-un dosar în altul

Lucian Silaghi a fost implicat în ultimii ani în mai multe cazuri de furt. Două dintre dosarele deschise pe numele său în Bihor şi Sălaj au şi ajuns în faţa instanţelor de judecată, dar au fost închise după împăcarea părţilor vătămate, Kaufland şi Frigoexpres, semn că hoţul a returnat pagubele pe care le-a provocat celor două companii.

Silaghi mai este cercetat într-un dosar al DIICOT Oradea, pentru clonarea unor carduri de achiziţii combustibil. Concret, i se impută că în timp ce lucra la o firmă de transport a contrafăcut cardul maşinii, acesta fiind folosit ulterior la alimentarea a diverse vehicule în Franţa, ceea ce a provocat titularului o pagubă de 5.000 euro.

Şi asta nu e tot: din dosarul trimis acum în judecată reiese că pe 2 martie a.c. Silaghi ar fi încercat şi să şpăguiască membrii unui echipaj al Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier, apelând pentru asta la patronul unei firme de transport din Arad. Informaţia apare dintr-o discuţie telefonică în care bihoreanul i s-a plâns arădeanului că inspectorii l-au găsit cu nereguli din cauza cărora putea fi lăsat fără licenţa de transport. Interlocutorul l-a liniştit, însă, spunându-i că a vorbit cu un amic din ISCTR care "va face să fie bine", iar Silaghi l-a întrebat dacă era suficient să-i ofere inspectorului 100 euro.

Din actele consultate de BIHOREANUL nu reiese, însă, dacă suspiciunile de corupţie au fost verificate sau nu de anchetatori.