În prima zi după alegerile prezidenţiale, primarul Ilie Bolojan a coborât la parterul sediului municipalităţii împreună cu vedeta PRO TV Alex Dima, ca să-i dea o declaraţie pentru o ediţie festivă a ştirilor de 1 Decembrie, dar a rămas şocat.

Sala de lucru cu publicul era plină ochi de cetăţeni veniţi să depună cereri, să transcrie proprietăţi şi să plătească amenzi! Funcţionarii erau copleşiţi de numărul mare al solicitanţilor. "Va trebui să iau măsuri!", şi-a spus edilul. Şi uite aşa, începând de luna viitoare Primăria va taxa orice document eliberat pe loc, pentru a obliga orădenii să migreze online!

Cozi interminabile

Dacă în urmă cu patru ani în sala ghişeelor se procesau cam 133 dosare pe zi, în prezent numărul acestora a crescut cu 72%, la peste 230 dosare pe zi. Lunea, în ziua cea mai aglomerată, aici se înregistrează în medie 1.620 operaţiuni, cu 400 mai multe decât într-o zi obişnuită.

Explicaţia e simplă. După două zile nelucrătoare în care au avut timp să târguiască bunuri impozabile, de la maşini până la case, lunea orădenii se înghesuie să le declare la Primărie. Cum aceştia se alătură altor sute care ţin să îşi înceapă săptămâna plătindu-şi impozitele sau amenzile, piramida se umple rapid. Programul prelungit până la ora 18, numărul mare de ghişee şi sistemul de programare pe bază de numere de ordine nu mai au niciun efect. Contribuabilii aşteaptă la rând chiar şi o oră.

"Am fost luna trecută la Primărie să rezolv nişte acte. În medie, fiecare persoană stătea la ghişeu cam 10 minute, iar în faţa mea erau peste 10 persoane la coadă, aşa că am plecat. Altfel, trebuia să-mi aştept rândul mai bine de o oră şi jumătate", povesteşte un orădean. Ceea ce nu cadrează cu imaginea celei mai performante administraţii locale din ţară...

Nu dai, ci taxezi!

Ilie Bolojan, primar Oradea, fost prefect de BihorDacă pe vremea când era prefect Ilie Bolojan (foto) ordonase ca atunci când la o coadă se adună 5 persoane funcţionarii să mai deschidă încă un ghişeu, acum s-a răzgândit. Edilul vrea să reducă interacţiunile orădenilor cu funcţionarii prin taxarea lor. "Dacă vrei o reacţie socială nu dai, ci îl pui pe om în situaţia să piardă ceva, pentru a avea o reacţie sănătoasă", declara Bolojan la Pro TV de Ziua Naţională.

Potrivit deciziei luate de edil, de anul viitor municipalitatea va taxa cu 10 lei toate operaţiunile derulate de funcţionari pe loc, de la declaraţii de impunere a proprietăţilor până la eliberarea a tot felul de acte. În plus, bonificaţia acordată contribuabililor care îşi achită impozitele anticipat prin ghişeele din Primărie va scădea de la 5% la 4%, aşa încât să fie la jumătate faţă de cea acordată plătitorilor online.

Cine vrea reduceri mai mari, să plătească pe internet! Pentru ca acest lucru să fie posibil, Primăria va închiria, cu 700 euro pe lună, o aplicaţie online prin care orădenii să poată face plăţi şi să solicite documente complet gratuit. Astfel, dacă vor să facă economie de timp şi bani, vor putea să-şi plătească dările de acasă, identificându-se cu CNP-ul, dar şi să deruleze operaţiuni mai complicate, cum ar fi încărcarea unor documente şi informaţii legate de tranzacţiile făcute, cu ajutorul unui sistem cu user şi parolă transmisă pe telefon.

"În lumea lor"

Adoptată la prima vedere în folosul orădenilor care evită statul la cozi, măsura este de fapt în avantajul funcţionarilor care mai scapă de-o muncă, reducând numărul "clienţilor" de la ghişee. În schimb, îi afectează tocmai orădenii mai în vârstă, mai săraci sau mai puţin educaţi, care vor fi "sancţionaţi" pentru că nu sunt familiarizaţi cu internetul. Şi numai puţini nu sunt! În ciuda optimismului manifestat de primar, majoritatea pensionarilor nu sunt obişnuiţi nici măcar să facă plăţi cu cardul bancar în magazine, cu atât mai puţin să plătească taxe şi impozite prin smartphone, tabletă ori calculator.

"Pensionarii abia dacă ştiu să îşi scoată banii de pe card. Dacă observi, la bancomat lângă fiecare bătrân este cineva care îl ajută", spune un vârstnic. De altfel, acesta a şi fost motivul pentru care anul trecut Guvernul a revenit asupra deciziei ca din 2019 toate pensiile să fie distribuite pe card, deşi păstrarea actualului sistem, prin poştaşi, este mult mai costisitor.

Colaboratorii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Oradea, care lucrează toată ziua cu vârstnicii, ştiu cel mai bine cât de nepricepuţi sunt aceştia în realitatea virtuală. "Astă-vară, conducerea unei bănci ne-a rugat să-i permitem să-şi prezinte o ofertă anume pentru pensionari. Directorul băncii le-a promis casierilor-încasatori o primă de 100 lei dacă acceptă să le intre pensia pe card, dar a vorbit degeaba. Din 20 de persoane aflate de faţă, n-a reuşit să convingă nici una. Pensionarii trăiesc în lumea lor. Greu va reuşi cineva să îi deprindă cu noile modalităţi de plată", spune preşedintele CARPO, Radu Onchiş.

Măcar bunăvoinţă...

consilierul primarului pe problemele minorităţilor, Zatykó GyulaDigitalizarea ghişeelor va lovi şi mai dur vârstnicii vorbitori de limbă maghiară, care pe lângă faptul că nu ştiu folosi internetul, nici nu stăpânesc bine limba română. Site-ul municipalităţii are traduse în maghiară doar secţiunile generaliste, cu informaţii despre oraş şi despre administraţia locală. Modulul de plăţi online este redactat exclusiv în limba română.

"Primăria ar trebui să facă un site în maghiară identic cu cel în română. Probabil va costa mai mult, dar miza este colectarea impozitelor. Trebuie să îi respectăm pe cei care dau bani bugetului local", spune consilierul primarului pe problemele minorităţilor, Zatykó Gyula. Acesta afirmă că va solicita ca versiunea aplicaţiei online să fie măcar bilingvă. "Ar fi un gest de bunăvoinţă faţă de contribuabil".

"Să se descurce..."

Eduard Florea, directorul economic al PrimărieiEduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei, însărcinat de Bolojan cu "digitalizarea" ghişeelor în cel mai scurt timp, este totuşi optimist. "Anul acesta, unul din trei orădeni şi-a plătit impozitele online. Chiar de anul viitor nu mă aştept să scadă foarte mult traficul la ghişee, dar cred că bonificaţia de două ori mai mare va atrage mai mulţi plătitori online", spune el.

Directorul nu vede o problemă de nedepăşit în lipsa competenţelor digitale a pensionarilor. "Majoritatea persoanelor în vârstă au un fiu, un nepot, o rudă sau o cunoştinţă care să poată face plata în locul lor", crede Florea. Acelaşi principiu se aplică şi în cazul contribuabililor care nu stăpânesc limba română suficient de bine pentru a folosi aplicaţia pentru plăţi. Vârstnicii de etnie maghiară sunt îndemnaţi să apeleze la o cunoştinţă sau chiar la cunoştinţele internetului. "În zilele noastre n-ar trebui să existe barieră de limbă. Orice informaţie poate fi tradusă cu Google Translate", spune directorul.

Cuprinşi de elanul modernizării, reprezentanţii municipalităţii par să uite că, până la urmă, contribuabilii sunt cei care pun ban peste ban în puşculiţa Primăriei, şi nu invers. Şi ar fi corect ca, dacă tot plătesc, să poată şi comanda...


PRIMĂRIA VIRTUALĂ
Oradea trece pe online

Soarta ghişeelor din Primărie pare pecetluită. Conducerea instituţiei are în vedere digitalizarea tuturor operaţiunilor, aşa încât, la fel ca în Occident, contribuabilul să poată achita orice taxă şi obţine orice document cu ajutorul telefonului, tabletei ori calculatorului.

"Orădeanul va câştiga prin faptul că nu va mai fi obligat să stea la coadă, nu va plăti pentru prelucrarea pe loc a documentelor şi va avea şi o arhivă electronică proprie. Deja din 2016 noi scanăm toate actele care intră în Primărie, aşa că, oriunde s-ar afla, dacă are acces la internet, contribuabilul va putea să îşi descarce o copie a buletinului, a contractelor de vânzare-cumpărare sau alte documente", spune directorul economic Eduard Florea.

Prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă, Primăria are în derulare un proiect de 3 milioane lei care vizează, între altele, retro-digitalizarea a peste 20.000 dosare din arhiva municipalităţii, arhivarea electronică a tuturor documentelor, digitalizarea fluxurilor de lucru şi instruirea a 50 de angajaţi care să devină formatori în familiarizarea funcţionarilor cu noile soluţii informatice.