În Bihor, 301 familii nu primesc niciodată factură de electricitate. Asta pentru că, în plin secol XXI, nici măcar nu sunt racordate la reţea!

Din banii colectaţi de la primăriile din ţară prin diverse taxe, Administraţia Fondului de Mediu a lansat un program prin care decontează montarea de panouri fotovoltaice pentru asemenea gospodării. Practic, primarii din 14 comune bihorene ar putea aduce „acasă” banii daţi AFM, făcându-le un bine concetăţenilor aflaţi în întuneric. Şi, totuşi, în două luni de zile, niciun edil nu şi-a găsit timpul necesar pentru a întocmi dosarele necesare...

Case în beznă

Lansat de Administraţia Fondului de Mediu la începutul lunii aprilie, programul pentru instalarea de sisteme fotovoltaice în gospodăriile izolate şi neracordate la reţeaua naţională de energie electrică vizează peste 7.100 gospodării din întreaga ţară, din care 301 în Bihor, răspândite în 14 comune.

Acestea au rămas în beznă pentru că reţelele de distribuţie sunt la distanţe de cel puţin 2 kilometri depărtare şi, în lipsa unui program de extindere al societăţii Electrica, nu-i cine să plătească pentru lungirea reţelei. Inventarierea lor a fost făcută înainte ca AFM să lanseze programul, tocmai pentru a se cunoaşte exact de câte gospodării este vorba şi, implicit, câţi bani sunt necesari pentru investiţii. Pentru Bihor, AFM a alocat o finanţare de 7,5 milioane lei.

Soluţie „verde”

Conform ghidului proiectului, AFM acordă o finanţare nerambursabilă de cel mult 25.000 lei pe gospodărie, sumă ce acoperă costul de montare a unui sistem fotovoltaic compus din patru panouri solare cu tot atâtea baterii, un încărcător, un invertor pentru stocarea datelor şi un tablou electric. Practic, panourile transformă energia solară, o resursă infinită, în energie electrică, aşa încât proprietarii caselor să nu mai stea cu lumânarea pe masă ori să folosească generatoare de curent.

Totuşi, banii nu pot fi accesaţi direct de cetăţeni, ci doar primăriile pot depune dosarele de finanţare, cu acordul beneficiarilor finali, şi tot primăriile vor fi cele care vor angaja firmele care să monteze sistemele.

AMR o lună

Dorin Corcheș, vicepreședinte AFMBanii „gratis” nu sunt însă atractivi pentru edilii bihoreni. În cele două luni trecute de la lansarea programului, Administraţia Fondului de Mediu n-a primit niciun dosar din Bihor. „M-au sunat vreo doi primari să mă întrebe de program, dar deocamdată niciunul n-a trimis actele. Mai au timp până în iulie”, zice vicepreşedintele AFM, orădeanul Dorin Corcheş (foto).

Câţi dintre cei 14 edili bihoreni se vor mobiliza în următoarele patru săptămâni rămâne de văzut, mai ales că unii s-au şi hotărât deja că nu vor aplica. „Noi figurăm cu zece case, care de fapt au curent, dar de la o reţea veche, minieră. Când s-a făcut inventarul, le-am notat la gospodării fără curent, că am crezut că se extinde reţeaua naţională, dar nu ca să le punem panouri solare, că nu vor fi oamenii mulţumiţi”, zice primarul din Dobreşti, Nicolae Neag.

„N-am apucat”

Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin, BihorEdilul din Sânmartin, Cristian Laza (foto), comună bogată, vecină cu Oradea, dar în care, surprinzător, există 95 de case fără curent, va zice şi el pas. „Într-adevăr, avem multe gospodării neracordate, inclusiv un cartier din Rontău unde tinerii au primit teren pentru case, dar nu vom aplica la AFM, pentru că între timp Electrica ne-a inclus în programul de extindere”, zice primarul.

În schimb, alţi edili bihoreni recunosc că au nevoie de program şi promit că vor întocmi hârtiile necesare. „Facem dosarul, doar că n-am apucat încă”, zice primarul din Boianu Mare, Ioan Bandula. La fel şi viceprimarul din Finiş, Gabriel Boroş: „Acum am dat o Hotărâre de Consiliu Local, aşa că o să depunem dosarul”.

Numai să nu se ia cu altele şi să uite că, prin asemenea soluţii aflate la îndemână, le pot asigura concetăţenilor condiţii normale de vieţuit...