Păţanie de noaptea minţii în oraşul Salonta, unde un consilier local al UDMR, Gyulai Sándor, a fost executat silit pentru că... nu a plătit chirie în propriul său apartament!

Cine i-a jucat festa? Un avocat orădean, Sallak Ştefan, care l-ar fi convins să semneze o promisiune de vânzare pentru locuinţa cu pricina în favoarea lui, deşi ştia că nu avea dreptul pentru că nu era unic proprietar, plus un contract prin care devenea chiriaş după finalizarea tranzacţiei. Vânzarea nu s-a mai finalizat, însă Sallak a încercat să înscrie promisiunea de vânzare în CF-ul apartamentului, iar pentru că nu a reuşit, a înregistrat contractul de închiriere la Fisc, apoi a cerut executarea silită a consilierului... pentru neplata chiriei!

Vânzare eşuată...

Povestea a început în urmă cu doi ani, când Gyulai Sándor, patron peste o firmă de pompe funebre din oraş, şi-a găsit un cumpărător pentru un apartament cu trei camere pe care îl avea în proprietate, împreună cu copiii săi minori, după moartea soţiei. Apartamentul le fusese cedat în 2011 de o octogenară pe care o aveau în întreţinere şi care, după cum spune consilierul local, dacă ar fi reuşit tranzacţia, ar fi acceptat să se retragă într-un azil, desigur, tot pe cheltuiala lor.

Vânzarea nu s-a mai realizat, căci Autoritatea Tutelară din Primăria Salonta a refuzat solicitarea pentru numirea unui curator care să reprezinte interesele proprietarilor minori şi a octogenarei în timpul tranzacţiei. "Nu suntem de acord cu vânzarea imobilului întrucât nu răspunde unei nevoi, nu prezintă folos neîndoielnic pentru minori, respectiv contravine intereselor persoanei vârstnice, cu privire la dreptul acesteia de uzufructuar în cadrul Contractului de întreţinere care este înscris asupra imobilului în cauză", se arată în adresa transmisă în octombrie 2016 Biroului notarial, sub semnătura primarului Török László şi a secretarului Patricia Ivanciuc.

Prietenul la nevoie…

Fehér László, cunoscut escroc din SalontaÎmpăcat cu ideea, Gyulai a plecat spre casă. Pe drum s-a întâlnit, însă, cu o cunoştinţă, Fehér László (foto). Bărbatul e cunoscut în Salonta ca escroc, a şi făcut câţiva ani de puşcărie, pentru asociere în vederea comiterii de infracţiuni, iar în prezent e anchetat pentru înşelăciune. "I-am spus ce s-a întâmplat şi a zis că mă duce la avocatul Sallak, care sigur mă ajută. Ştiam ce hram poartă el, dar mă ducea la un avocat, nu m-am gândit la nimic rău", povesteşte consilierul.

Aşa a ajuns Gyulai, pe 18 noiembrie 2016, la avocatul Sallak Ştefan. Iar acesta avea soluţia: va obţine în instanţă numirea unor curatori pentru copii şi bătrână, pentru efectuarea tranzacţiei. Dar pentru asta avea nevoie de acte care să justifice solicitarea. Aşa că l-a pus pe consilier să semneze un document denumit "promisiune sinalagmatică de vânzare-cumpărare" prin care îi făgăduia lui apartamentul, înserând şi un preţ, de 12.000 euro, din care avocatul i-ar fi dat 8.000 euro, restul "urmând să fie achitat la data semnării contractului în formă autentică".

În acelaşi timp, Gyulai a semnat şi un contract prin care devenea chiriaş după finalizarea tranzacţiei, cel din urmă - îi explica avocatul - pentru a asigura instanţa că pensionara pe care consilierul o avea în întreţinere va rămâne în locuinţă până la data decesului. "A zis că aşa trebuie scris, să pară veridic. Eu nu am primit nici un leu. Ba dimpotrivă, i-am plătit eu 3.200 lei, ca să deschidă procesul. Dar nu a făcut nimic", pretinde consilierul.

Învârteli de avocat

Deşi vânzarea nu era valabilă fără semnătura celor doi copii, şi ei proprietari ai apartamentului, şi nici fără acceptul bătrânei, care avea drept de uzufruct viager, avocatul a încercat să înscrie imediat promisiunea de vânzare a locuinţei în CF. Reprezentanţii Oficiului de cadastru l-au refuzat, însă, pe motiv că documentul "nu respectă condiţiile de înscriere în cartea funciară", lipsind numărul cadastral sau topografic.

Drept urmare, avocatul s-a adresat instanţei, cerând în trei rânduri să fie anulată încheierea CF. Prima dată ca Sallak Ştefan, apoi ca Sallak Istvan prin avocat Sallak Ştefan, iar a treia oară ca Sallak Ştefan şi soţia, Gyöngyi. Nu a reuşit, însă, să păcălească vigilenţa magistraţilor, care au respins toate cele trei cereri, întâi ca netimbrată, iar apoi ca neîntemeiată.

Atât că, în paralel, pe 7 februarie 2017, avocatul a înregistrat şi contractul de închiriere la Fisc, însă nu la Salonta, unde Gyulai e cunoscut şi, ca atare, ar fi putut afla de manevră, ci la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, în Oradea. Iar în primăvara acestui an, când a eşuat şi ultima sa încercare de a prelua în proprietate apartamentul, a cerut executarea silită a lui Gyulai pentru neplata chiriei.

Şi chiriaş, şi proprietar

Aşa s-a trezit consilierul local cu contul bancar poprit şi obligat să plătească o treime din venituri în contul unei datorii imaginare de 6.930 lei, pretinsa chirie din februarie 2017 şi până în martie 2018,. "E trist că un om care a fost şcolit de stat ca să apere legea şi pe cetăţeni a ajuns să facă astfel de lucruri", spune salontanul.

Mai mult, avocatul a mai şi plusat, solicitând şmechereşte ca la datorie să se adauge şi alţi 500 lei, onorariul pe care l-a încasat Sallak Ştefan, ca avocat, de la sine, pentru a se reprezenta în relaţia cu executorul. Ca-n filmele cu proşti...

"Care e problema? Nu înţeleg. Aşa spune procedura", pretinde avocatul, susţinând că tranzacţia s-a încheiat pe bune, că Gyulai ar fi luat toţi banii, iar el e proprietar. "S-a făcut contractul în faţa unui notar, a fost numit curator pentru copii actuala soţie a lui Gyulai", declară Sallak, fără să prezinte, însă, vreun document care să-i susţină varianta, pe motiv că el se justifică "nu în faţa unui ziarist, ci a celor în măsură să-l cerceteze".

Cât despre chirie, avocatul zice că Gyulai i-ar fi plătit câteva luni, iar apoi nu a mai făcut-o, acesta fiind motivul executării silite. "E un escroc notoriu, să ştiţi", spune el, din nou fără să aducă vreo dovadă. Dimpotrivă, e contrazis chiar de cererea pe care a lăsat-o executorului judecătoresc, în care solicită banii din 7 februarie 2017, adică ziua în care a înregistrat contractul de închiriere la Fisc, nu şi de dinainte.

Atenţie, escroci!

Care e escrocul din poveste, consilierul sau avocatul? Ar putea să stabilească procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, singurii care pot cerceta fapte penale puse pe seama avocaţilor. Ei ar trebui să se sesizeze din oficiu în acest caz deoarece, după cum a constatat şi BIHOREANUL, invocând solidaritatea de breaslă, avocaţii locali nu vor să-l reprezinte pe consilierul salontan împotriva colegului lor.

Între timp, culmea, poliţiştii din Salonta au declanşat şi ei o anchetă care vizează tot apartamentul consilierului UDMR, însă o altă tranzacţie, făcută de astă dată de Fehér László, adică cel care-i intermediase afacerea cu avocatul!

Bărbatul a păcălit doi tineri căsătoriţi, plecaţi la muncă în Germania, vânzându-le locuinţa cu pricina după ce a intrat peste octogenară cu două plase încărcate cu alimente, spunând că îi aduce ajutoare. "A încheiat cu ei un contract de mână şi a primit 10.000 euro, contravaloarea locuinţei plus încă 3.000 euro, cheltuieli de evacuare a bătrânei, întăbulare, etc. Când s-au dus cu el la notar, în loc de contractul de vânzare cumpărare autentic, li s-a pus în faţă un contract de împrumut. Atunci şi-au dat seama că au fost escrocaţi şi au reclamat înşelăciunea la Poliţie", spune avocatul Cosmin Gavrilaş, care îi reprezintă pe păgubiţi.

Gyulai a aflat de poveste abia când poliţiştii l-au citat de martor, în urmă cu o lună. De atunci, îşi scoate câte un extras CF în fiecare săptămână, ca să se asigure că e încă proprietar pe propria-i locuinţă. Şi în care, culmea, mai plăteşte şi chirie...


CETĂŢENIE CU BUCLUC
Vânzare în aburi de alcool

Farkas Lóránd, escroc SalontaNumele avocatului Sallak Ştefan mai apare cel puţin într-o tranzacţie dubioasă, aflată şi aceasta în atenţia poliţiştilor salontani. Este vorba despre o înşelăciune în dauna unui bătrân croitor salontan, Türkösi Alexandru, comisă de un alt individ pus pe căpătuială, Farkas Lóránd (foto), şi el recidivist, asemenea lui Fehér.

În acestă primăvară, bărbatul l-a păcălit pe bătrân că-i rezolvă dubla cetăţenie şi un loc de muncă în Ungaria şi, ca să aibă mai multă credibilitate, întrevederea a avut loc în cabinetul avocatului Sallak, unde i-a şi luat lui Türkösi copie după actul de identitate şi actele de deces ale părinţilor.

Cu actele primite, Farkas l-a lăsat fără casa părintească. "M-a îmbătat şi m-a dus la notar zicând că semnez pentru cetăţenie. Când acolo, am semnat pentru vânzarea casei", povesteşte Türkösi, care, pentru că nici nu vorbeşte şi nici nu scrie bine româneşte, a încropit o reclamaţie pe care procurorii i-au respins-o pe considerente de redactare, fără măcar să-l asculte ca să-şi poată spune păsul. Ulterior, cu ajutorul unui alt avocat, Türkösi a făcut o nouă plângere penală pe numele lui Farkas, care acum e anchetat pentru înşelăciune.