Înşelaţi de Baba Răzvan. Aşa se numeşte un grup de pe Facebook la care au aderat până acum cel puţin 14 bihoreni, toţi escrocaţi de patronul unei firme de prelucrare a sticlei securizate din Nojorid. 

Fiu al unui funcţionar din Consiliul Judeţean Bihor, Dumitru Baba, şi nepot al primarului comunei Nojorid, Petru Teodor Baba, afaceristul a fost reclamat la Poliţie, la Protecţia Consumatorului, şi la Finanţe, victimele aşteptând ca autorităţile să le facă dreptate. Deocamdată, degeaba.

SOS pe Facebook

"Aş dori să mă ajutaţi în legătură cu o firmă, Apexmedia, din Nojorid. Se ocupă de sticlă securizată. Am comandat o cabină de duş, am plătit avans, că mi s-a cerut, iar acum nu mai răspunde nimeni la telefon. Aş dori să ştiu dacă cineva a mai avut de-a face cu ei. Mulţumesc!". Aşa sună rugămintea pe care orădeanca Georgeta Ana Anca a adresat-o, în urmă cu două săptămâni, internauţilor înscrişi în grupul de Facebook "Oradea suntem noi", unde a postat chitanţa şi factura prin care achitase patronului firmei, Răzvan Baba, un avans de 1.400 lei.

În câteva ore, postarea a strâns zeci de reacţii, majoritatea din partea unor persoane aflate în aceeaşi situaţie. Urmarea? Ca să poată discuta în linişte, Anca a format un alt grup, pentru discuţii private, denumit "Înşelaţi de Baba Răzvan", unde oamenii şi-au spus propriile păţanii, în final hotărând să apeleze la un avocat, pentru a depune plângeri împotriva escrocului.

"Vă  ajut"

Între cei înşelaţi se numără manageri, medici, ba chiar şi un poliţist şi o angajată de la Oficiul Registrului Comerţului Bihor. Păgubit a fost şi un profesor care la sfârşitul anului trecut a încheiat cu firma lui Baba un contract pentru o cabină de duş.

"L-am sunat, a venit la noi acasă, a făcut măsurătorile. Mă cunoştea, doar mi-a fost elev: «Dom’ profesor, dar eu vă ştiu, vă ajut». Mi-a făcut un preţ bun, mi-a dat termen de montaj până la Crăciun. Apoi ne-am mai întâlnit să încheiem un contract, i-am dat 2.550 lei, a spus că are nevoie de avans. Apoi n-am mai auzit de el. N-a mai răspuns la telefon. M-a sunat de pe un alt număr, la un moment dat, că vine să monteze. N-a venit", spune dascălul, care a încercat să se lămurească abordându-l pe tatăl afaceristului şi pe unchiul acestuia, primarul din Nojorid. "Taică-său m-a tot liniştit, că vine şi face. Primarul mi-a spus că n-are ce-i face. Că-i nepotul lui, dar îi e ruşine cu el, că-l face de râs, dar nu-l poate controla".

Asemenea celorlalţi păgubiţi, profesorul a încheiat un contract cu firma Apexmedia SRL, care, după cum a descoperit BIHOREANUL, este inactivă din 18 octombrie 2018 şi, prin urmare, potrivit legii, nu mai putea activa şi emite facturi. Tot inactivă este şi societatea Dermata Vest, cu acelaşi obiect de activitate, în care Baba este asociat cu mama sa. Asta nu l-a oprit, însă, să-şi promoveze în continuare serviciile prin anunţuri postate pe site-urile de mică publicitate, să ia comenzi şi să încaseze avansuri în numele ambelor firme.

Un escroc inteligent

Contactat de păgubiţi pentru a-i ajuta cu întocmirea plângerilor penale împotriva lui Răzvan Baba, avocatul Laviniu Domocoş afirmă că până în prezent paguba reclamată depăşeşte 50.000 lei. "Din ceea ce ştiu, aceste practici durează de mai multă vreme, încă din 2016, şi există persoane vătămate care nu au făcut demersuri împotriva acestei persoane", spune avocatul.

Baba a acţionat inteligent, consideră el, încheind contracte în numele firmelor pe care le deţine, iar în acest caz victimele înşelăciunilor se pot adresa instanţelor civile. Pe de altă parte, însă, numărul păgubiţilor este mare, iar modul de operare mereu acelaşi. "Acest domnişor a perceput avans în sumă mare de la clienţi, iar după aceea nu a mai prestat serviciile la care s-a obligat. Sunt bani încasaţi în numerar, pentru care a dat o bucată de hârtie, mă îndoiesc că acele sume au fost înregistrate legal. Mai mult, în două sau trei situaţii, le-a trimis clienţilor ordine de plată generate electronic, cum că le-ar fi restituit banii de avans, dar tranzacţiile nu au avut loc. Cum a făcut acest lucru vom afla în cursul cercetărilor", explică avocatul.

"Vom rezolva"

Căutat de BIHOREANUL, Răzvan Baba nu a răspuns la apelurile telefonice şi la SMS-uri. Nici unchiul său, primarul comunei Nojorid, Petru Teodor Baba, n-a dorit să discute pe marginea subiectului, iar tatăl tânărului, Dumitru Baba, i-a luat apărarea. "Nu a lucrat pentru că a fost frig, iar sticla se crapă. Când se îmblânzeşte vremea se va apuca de treabă, va onora toate comenzile", a promis acesta la sfârşitul săptămânii trecute, garantând pentru fiul său.

Întrebat de ce fiul său se ascunde de clienţi, bărbatul susţine că acesta a fost plecat din localitate. "Va reveni luni, până atunci nu e de găsit. Dar luni vă sună. Vă sun şi eu", a mai făgăduit funcţionarul, la fel cum a făcut-o, clienţilor înşelaţi, fiul său. Că doar nu-l durea gura s-o facă...

UPDATE:

Promite că rezolvă

După apariția articolului în ediţia tipărită a ziarului, luni, Răzvan Baba s-a prezentat la redacţia BIHOREANULUI susţinând că acuzaţiile de înşelăciune care i se aduc de către clienţi nu au fundament. "Eu nu sunt escroc. Am contracte serioase, am livrat sticlă securizată chiar şi BCR. Sunt, într-adevăr, persoane nemulţumite, dar eu sunt pe piaţă din 2010, nu de un an, doi. Dacă eram escroc, aş fi rezistat? ", a declarat Baba, pretinzând că nu a răspuns la apelurile reporterului pentru că nu a fost în localitate. "Am fost plecat. L-aţi sunat pe unchiul meu (primarul comunei Nojorid, Petru Teodor Baba, n.r.), dar el nu are nicio implicare. Tatăl meu v-a spus că luni voi fi acasă şi vă voi căuta. Sunt aici", a spus afaceristul, afirmând că poate fi contactat de clienţii nemulţumiţi pe adresa de mail ori numărul de telefon al firmei pentru a rezolva diferendele în mod amiabil. "Au fost întârzieri la unele contracte, sunt diverse motive. A fost frig, nu s-a putut lucra o perioadă. Dar unii nu înţeleg", chit că are reclamaţii chiar şi de doi ani.

Legat de acuza că a încasat sume de bani, a preluat comenzi şi a emis facturi în numele unor firme inactive, Baba a declarat că nu a fost informat despre această problemă decât târziu. "Este vina contabilelor, care nu au depus documentele la timp. Eu am aflat în decembrie că firmele au fost suspendate în octombrie. Asta nu înseamnă că nu voi onora comenzile. Am mai avut această problemă, în 2016, şi s-a rezolvat”, a pretins afaceristul. 

Rămâne de văzut cât valorează promisiunea lui...