Imaginaţi-vă un tirbuşon cât casa, greu de 40 de tone, sfredelind în piatră de râu. Scrâşnetul rocii sfărâmate e acompaniat de tunetul greu al braţului de fier care bate în pământ o torpilă din beton şi de trăncănitul betonierei. Cât e ziua de lungă!

"Nu mai pot trăi în casă! E o gălăgie insuportabilă şi un miros otrăvitor de gaze de eşapament. Am ajuns să mă trezesc la ora 6 ca să aerisesc, pentru ca pe 7, când muncitorii încep lucrul, să pot pleca", reclamă proprietarul unei locuinţe din strada Emilian Mircea Chitul sub geamul căruia se construieşte terasa Lotus. La fel se întâmplă pe toate şantierele din centrul oraşului...

Campania de vară

Inima Oradiei arată de parcă s-ar face o operaţie pe cord deschis! Şantierele au blocat străzi, au desfiinţat locuri de parcare, au tăiat din terase şi au îngustat trotuare. La începutul lunii aprilie s-au reluat săpăturile la reţeaua de apă din strada Mihai Eminescu, în mai cele pentru terasa Lotus Center de pe malul Crişului şi a fost decopertat asfaltul din Piaţa Ferdinand, care va fi reabilitată.

În plus, luna aceasta e programată începerea lucrărilor pentru transformarea în arteră pietonală a străzii Aurel Lazăr, iar pentru la vară cele de pe străzile Libertăţii şi Nicolae Grigorescu.

Atacul "mecanizatelor"

Primele victime au fost şoferii, traficul fiind îngreunat de la strada Mihai Eminescu până în Piaţa Ferdinand. Maşinile vin şi pleacă, însă riveranii rămân! "Imediat se face anul de când au început să spargă strada şi nici acum n-au terminat. Toată ziua se aud utilajele de parcă lucrează la tine în curte", se plânge un locuitor din zona străzii Eminescu.

Oamenii au nervii întinşi. "Utilajele sapă în Piaţa Ferdinand de parcă n-ar trăi nimeni în jur. Dacă acum, când nu ţin geamul deschis, e gălăgie în casă, mi-e şi groază ce va fi la vară", spune Valeriu Fersigan (foto), un orădean din strada Patrioţilor.

Bătrânul se teme că odată cu încălzirea vremii muncitorii îl vor scoate din casă. "Până acum am avut noroc că a tot plouat şi nu s-a ridicat praful. Dar dacă se încălzeşte şi trebuie să stăm cu geamul deschis, cred va trebui să ne luăm câmpii", zice omul.

Victime colaterale

Locuitorii zonei dinspre Podul Ladislau convieţuiesc cu şantierul din 6 mai. "Între 7 dimineaţa şi 8 seara e un zgomot infernal. E linişte doar când muncitorii mănâncă", zice unul.

"Sunt perioade când lucrează şi cinci utilaje deodată. Poţi ţine geamurile închise, poţi face orice, fumul de eşapament intră în casă. De când au început lucrările am făcut alergie. Când porneşte utilajul care bate pilonii din beton în pământ, casa vibrează aşa tare încât mă tem să nu crape pereţii", reclamă o femeie.

Oamenii sunt cu atât mai îngrijoraţi cu cât în capătul dinspre şantier al Podului Ladislau asfaltul s-a surpat, iar constructorii l-au înconjurat cu o bandă de avertizare.

Restricţii "îndulcite" 

Viceprimarul Mircea Mălan (foto) spune că municipalitatea încearcă să limiteze deranjul: "În Piaţa Ferdinand ţinem cont de ce se întâmplă în şantier pentru a restricţiona traficul cât mai puţin. Am asigurat acces pentru maşina de valori a băncii, iar graficul de lucrări a fost refăcut ca să nu afecteze nunţile de la localuri şi să nu deranjeze după lăsarea serii".

Edilul promite măsuri similare şi pe străzi precum Aurel Lazăr, Calea Aradului, Mihai Eminescu sau Moscovei. "Suntem atenţi la plângeri şi, de câte ori putem, luăm măsuri pentru atenuarea efectelor negative produse de lucrări", susţine viceprimarul.

"Ne cerem scuze..."

În ce priveşte şantierul de pe malul Crişului, însă, Primăria are mâinile legate, fiindcă e "o lucrare privată, care are toate avizele". Aşa că edilii nu pot decât să îşi ceară scuze şi să apeleze la înţelegerea orădenilor.

Mălan evită să se pronunţe dacă surpările au fost provocate de vibraţiile din şantier. "ABA Crişuri şi Lotus vor asigura infrastructura pentru subtraversarea pe sub pod de la aleea pietonală până la treptele din strada Grigorescu, iar Primăria va amenaja suprastructura. Atunci se vor face şi consolidări, dacă se impun", spune el, sperând ca lucrările private să se termine înainte de sfârşitul anului.

Până atunci, cele ale oraşului se desfăşoară după regula de bază: nu staţi în raza de acţiune a utilajelor! Dacă puteţi...