Aflat după gratii pentru zeci de furturi şi judecat pentru altele, un cunoscut spărgător de autoturisme din Oradea a fost trimis din nou în faţa instanţei, de astă dată sub o nouă acuză, formulată în premieră de procurorii de aici: încălcarea solemnităţii şedinţei de judecată.

Astă primăvară, în timp ce aştepta să fie judecat pentru furt, Ciarnău a făcut scandal potopind cu înjurături un martor, "perturbând activitatea instanţei de judecată". Se enervase că iubita sa, judecată şi ea în acelaşi dosar, dar în stare de libertate, îl părăsise...

Mâncat de gelozie

Incidentul provocat de Ciarnău Şandor (28 ani) a avut loc pe 20 martie a.c., în timp ce orădeanul aştepta dezbaterea dosarului în care era acuzat că, împreună cu concubina sa, Rezmives Erika, a spart 15 maşini în zona centrală a oraşului, provocând proprietarilor o pagubă de peste 20.000 lei.

Bărbatul era judecat în stare de arest, având deja o condamnare de 1 an şi 6 luni de detenţie, tot pentru furturi. În schimb, femeia era în libertate, iar în ziua cu pricina s-a prezentat la proces însoţită de unul dintre martori, Potyok Sandor, vărul lui Ciarnău.

Spărgătorul a văzut negru în faţa ochilor şi, potrivit procurorilor, "a întrebuinţat cuvinte jignitoare şi ameninţări cu moartea la adresa martorului care se afla în sală". Fiindcă nu a putut fi calmat, judecătorul a dispus să fie "îndepărtat până la strigarea cauzei", iar procurorul de şedinţă "s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea faptei de încălcare a solemnităţii şedinţei", infracţiune pedepsită cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

"Am turbat"

La finalul anchetei, procurorii Parchetului Oradea au decis ca bărbatul să fie trimis în faţa instanţei şi pentru această infracţiune, argumentându-şi decizia prin faptul că Ciarnău are multiple condamnări pentru spargeri şi în prezent e judecat în mai multe cauze, nu doar pentru furturi, ci şi pentru că a golit conturile unor orădeni care îşi lăsaseră în maşină portofelul cu carduri, cu tot cu codurile de acces.

Problemele nu s-au limitat doar la atât. În paralel cu ancheta penală, pentru scandalul provocat în sala de judecată, Ciarnău s-a ales cu o cercetare şi în Penitenciar, soldată cu sancţionarea disciplinară.

În faţa gardienilor, bărbatul a explicat că "a turbat" în momentul în care şi-a văzut iubita cu vărul. "Am văzut că aceasta se afla în sală cu numitul Potyok Sandor, care este vărul meu. În acel moment am aflat că cei doi sunt împreună. M-am supărat, pentru că eu credeam în continuare că Rezmives Erika este împreună cu mine. Am turbat de furie deoarece nu ştiam nimic de relaţia lor. Fiind foarte nervos şi supărat, i-am adresat injurii şi am spus că o să-1 bat. Îmi pare foarte rău pentru ce am făcut", s-a "căit" Ciarnău.

Părăsit, inculpat, sancţionat

Comisia de disciplină a Penitenciarului a decis să-i suspende dreptul de a primi şi cumpăra bunuri, cu excepţia celor necesare pentru igiena individuală, pe o perioadă de o lună.

Deşi Ciarnău a contestat pedeapsa, întâi la judecătorul de supraveghere din Penitenciar, iar apoi şi la Judecătoria Oradea, magistraţii au menţinut sancţiunea. "Legea impune persoanelor condamnate obligaţia adoptării unei atitudini cuviincioase la adresa oricărei persoane cu care vin în contact", se arată în hotărârea pronunţată pe 27 iunie, prin care bărbatul a încasat, pe lângă sancţiune, şi o "amendă", fiind obligat la cheltuieli de judecată de 100 lei. Cine ştie însă dacă suficientă ca să-l lecuiască de pofta de scandal...


ULTRAJ
Ameninţări la magistraţi

Deşi procesul penal declanşat împotriva lui Ciarnău Şandor pentru încălcarea solemnităţii şedinţei de judecată reprezintă o premieră pentru instanţele din Bihor, magistraţii orădeni s-au mai confruntat cu inculpaţi şi deţinuţi recalcitranţi.

un interlop brăilean, Adrian TiutiuUn interlop brăilean, Adrian Tiutiu (foto), s-a ales cu un supliment de 11 luni la o condamnare de 8 ani şi 4 luni închisoare primită pentru trafic de persoane după ce i-a ameninţat cu moartea, printr-o postare video pe Facebook, pe fostul său anchetator, procurorul Gheorghe Leuca, şi pe judecătorul Olimpiu Berindei, de la Tribunalul Bihor. 

În 2016, un deţinut din Penitenciarul Oradea, Horváth Dezső, s-a ales cu 1 an de închisoare în plus faţă de cea pe care deja o executa pentru tâlhărie, de 5 ani şi 6 luni, după ce a trimis o scrisoare cu înjurături şi ameninţări la adresa judecătorului Rareş Şerban, pe-atunci magistrat la Judecătoria Oradea, între timp promovat la Curtea de Apel. "Atenţie cum umbli pe stradă cu maşina sau pe jos, că şi pe lumea cealaltă te caut, am să-ţi arăt cine e Capra, să vezi tu", a scris Horváth, "Capra" fiind porecla pe care o primise de la colegii săi tâlhari.