Şi-a făcut de lucru cu dracu’. Asta e concluzia unui orădean care derulează afaceri cu terenuri, după ce s-a asociat cu unul dintre „rechinii” din domeniu. La mai puţin de doi ani după ce s-a întovărăşit cu Florian Jurcuţ, Claudiu Creţ s-a despărţit de el, în pagubă nu doar din punct de vedere financiar, ci inclusiv fizic şi psihic.

După „divorţ”, samsarul i-a agresat fratele pe stradă, în plină zi, iar apoi l-a prins şi pe el la înghesuială, vandalizându-i maşina în care se baricadase pentru a nu fi luat la bătaie şi aruncându-i o sticlă în faţă.

BIHOREANUL vă prezintă o poveste al cărei tâlc e dezarmant de simplu: nici pentru un munte de bani nu merită să-ţi faci un „prieten” care îţi poate deveni duşman de moarte...

În tovărăşie

Fiu de judecător, Claudiu Creţ este unul dintre orădenii care profită de boom-ul imobiliar pentru a cumpăra, amenaja şi revinde terenuri. În 2017 a făcut însă o greşeală: s-a asociat cu un concurent, cel mai activ de pe piaţa locală, Florian Jurcuţ. Nu prea dus la şcoală, acesta şi-a făcut un renume din faptul că era bine conectat la Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, cumpărând drepturi litigioase de la diverşi moştenitori, îndreptăţiţi sau nu, ai unor foşti proprietari şi apoi revendicând terenuri chiar dacă pentru asta trebuia să se judece cu Primăria Oradea şi Comisia Locală de fond funciar ori cu Prefectura şi Comisia judeţeană.

După numai un an, însă, parteneriatul dintre Creţ şi Jurcuţ a început să scârţâie: cel dintâi s-a prins că el finanţa achiziţiile de terenuri şi lucrările pentru racordarea la utilităţi, dar grosul profitului îl lua cel de-al doilea.

În iunie 2017, de pildă, Creţ a finanţat una din cele şase firme pe care Jurcuţ le deţine, SC Imperial Solar Energy SRL, cu 340.750 lei, pentru derularea unui proiect, pe o perioadă de un an, fără dobândă, dar banii au fost folosiţi de Jurcuţ doar în folosul său, aşa că l-a anunţat că vrea să rupă parteneriatul. „În decembrie 2018 am reuşit să mă rup de Jurcuţ, chiar dacă a trebuit să-i plătesc o sultă (n.r. - o compensare), şi asta în timp ce avea datorii la mine”, a povestit Creţ BIHOREANULUI.

De la ameninţări...

Bărbatul s-a adresat ziarului pentru că, totuşi, n-a reuşit să scape de Jurcuţ. „Anul ăsta, în martie, mi-a agresat fratele pe stradă. Ziua în amiaza mare, l-a întâlnit pe strada Republicii, în dreptul Serviciului de Evidenţa Populaţiei, şi fără să-i zică nimic, i-a dat un pumn în faţă”, spune Creţ. În aceeaşi zi, pe 20 martie, fratele său, Călin, a depus o plângere la Poliţie, agresiunea fiind surprinsă de camerele de supraveghere instalate pe clădirea SEP şi pe cele învecinate.

Până în prezent, însă, ancheta nu s-a finalizat, iar Jurcuţ şi-a continuat nestingherit ameninţările. „Astă-toamnă, după ce l-am anunţat că vreau să ne despărţim, a început să mă caute acasă. Mi-a terorizat soţia şi copiii, mi-a transmis că o să mă bată unde mă prinde”.

De altfel, Claudiu Creţ a depus şi el o plângere împotriva lui Jurcuţ, pentru ameninţare. Se întâmpla pe 15 mai, când şi-a vizitat un amic în Paleu, iar fostul asociat era în zonă. „M-a ameninţat, m-a înjurat de mamă, mi-a zis că-mi sparge dinţii, că-mi sparge maşina. Doar intervenţia prietenului meu l-a oprit pe Jurcuţ să nu sară atunci la mine”, spune bărbatul.

... la fapte

La începutul acestei luni n-a mai avut acelaşi noroc. Luni, 3 iunie, l-a sunat un cunoscut, rămas în continuare asociat cu Jurcuţ, Emil Vidican, cu care trebuia să discute despre o lucrare începută împreună pe un teren şi încă neterminată. Acesta l-a chemat la el, în Paleu, ca să discute, dar când a ajuns, surpriză: imediat ce şi-a parcat maşina lângă casa acestuia, din spate a apărut Jurcuţ, care l-a blocat, parcându-şi maşina aproape lipită de a lui.

„M-am speriat, pentru că îl ştiam agresiv. A oprit lipit în spatele meu, a coborât, împreună cu încă doi bărbaţi, şi s-a îndreptat spre mine. Am blocat uşile, moment în care a început să-mi lovească maşina cu pumnii şi cu picioarele. Apoi a dat şi cu pietre, strigându-mi să ies. La un moment dat a rupt mânerul portierei, a luat de pe jos o sticlă goală şi mi-a aruncat-o în lunetă. S-a spart şi sticla, iar un ciob m-a lovit sub ochiul drept. Cei doi prieteni ai lui nu au intervenit, doar mă înjurau”, relatează bărbatul.

Creţ a început să filmeze cu telefonul şi a sunat la 112, chemând Poliţia. „Mi s-a spus că o să vină un echipaj de la Secţia de Poliţie Rurală Săcueni, de care ţine Paleul. Mi-am dat seama că până ajung poliţiştii se poate întâmpla orice, aşa că am dat în marşarier să-mi fac loc ca să plec. În timp ce făceam manevre, m-au sunat de la Poliţie să merg la Postul din Biharia şi să aştept acolo până vine echipajul de intervenţie”, povesteşte Creţ. Prin urmare, aşa a şi făcut, scăpând de Jurcuţ, care, contrar temerilor lui, nu a pornit în urmărirea lui.

O tamponare

Bărbatul spune că, în timp ce aştepta la Poliţie în Biharia, o echipă de criminalişti de la Oradea a ajuns la Paleu, unde a făcut măsurători şi fotografii, dar nu ştie dacă poliţiştii l-au mai găsit pe agresor la faţa locului: „Eu am vrut să mă întorc acolo, dar poliţiştii din Biharia mi-au spus să nu merg, că l-aş putea întărâta şi mai tare”.

Ulterior, seara, când a revenit în oraş, a depus o plângere, pentru agresiune, la Poliţia Municipiului. A doua zi, surpriză! Creţ a fost sunat de la Poliţia Rutieră, fiindcă fusese „implicat într-o tamponare la Paleu” şi trebuia să se prezinte la sediu, ca s-o declare. „Am explicat că n-a fost o simplă tamponare, ci o agresiune asupra mea şi că am «împins» cu spatele maşina lui Jurcuţ numai ca să-mi fac loc să plec de acolo. De altfel, nici pe maşină nu se vede nicio urmă. Le-am spus că există şi un dosar penal de care se ocupă colegii lor din Poliţia Oradea, care le pot confirma”, zice Claudiu Creţ.

De atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Nu ştie dacă Jurcuţ a fost chemat la audieri, ci doar că lui i se impută o tamponare din cauză că nu s-ar fi „asigurat” la efectuarea manevrei de mers înapoi. Aşadar, aşteaptă să vadă dacă va fi scos el vinovat pentru o contravenţie rutieră sau dacă de data aceasta, spre deosebire de astă-primăvară, când afaceristul i-a atacat fratele, poliţiştii îl vor lua la întrebări pe bătăuş înainte să-şi repete agresiunile, poate chiar mai violent.

Cât despre varianta lui Jurcuţ, deşi BIHOREANUL i-a cerut să şi-o prezinte, acesta n-a acceptat, refuzând să răspundă atât apelurilor telefonice, cât şi SMS-ului trimis de reporter. Mai ştii, poate între timp a devenit timid...


RADE TOT
Clienţi păcăliţi, asociaţi păgubiţi

Florian Jurcuţ se confruntă în mai multe procese cu Comisia Locală Oradea şi cu cea Judeţeană pentru aplicarea legilor fondului funciar, dar şi cu concurenţi, foşti parteneri şi clienţi, numele său fiind cunoscut din perioada 2008-2010, când a revendicat o parte din terenurile pe care Primăria a amenajat Parcul Industrial din Şoseaua Borşului şi Parcul Salca.

În 2011, s-a răfuit cu un fost asociat, medicul Mircea Matiuţă Hunyadi, care l-a acuzat de înşelăciune, şi cu fostul ofiţer DNA Mihai Ogbarschi, pentru 5,11 hectare din livada de lângă Real II, iar pentru un alt teren, de 2 ha în strada Uzinelor, cu italianul Nunzio Insinna.

Din cauza complicităţii la afacerile sale, patru angajaţi ai OCPI Bihor au fost cercetaţi pentru falsuri în acea perioadă, fiind exoneraţi în final de răspunderea penală pentru nereguli în acte favorabile lui Jurcuţ.

În martie 2018, acesta a mai provocat un scandal, angajând o firmă care să defrişeze o parte din livada de lângă Real II ce aparţinea unui pomicultor, căruia i-a doborât 1.400 de meri. Cel care s-a ales cu dosar penal n-a fost comanditarul acţiunii, ci patronul firmei care a „curăţat” terenul, Szlafkay Francisc, dar după numai o lună acesta a fost clasat de Parchetul Oradea pe motiv că distrugerea a fost cauzată de o... „eroare”.

După încă o lună, Jurcuţ şi-a ameninţat un client căruia îi vânduse un teren pe strada Pădurilor. Adrian Mardale îşi construise pe el o casă de 200.000 euro, acoperită în iunie 2018 de un val de noroi, pentru că afaceristul defrişase un deal în vecinătate, surpat după o ploaie torenţială. Deşi afectat de „malpraxis”-ul lui Jurcuţ, păgubaşul a fost ameninţat de acesta pentru că avusese tupeul de a se plânge BIHOREANULUI.

Tot anul trecut, în octombrie, ziarul nostru a dezvăluit că Jurcuţ a devenit proprietarul unei părţi din Palatul Klobusitzky, situat vizavi de Evidenţa Populaţiei, în urma unei tranzacţii cu cântec încheiate cu un interlop bucureşten, Alexandru Stoica, zis Bombardieru’.