De unde au bani partidele? Câţi încasează într-un an şi, mai ales, pe ce îi cheltuie? Sunt întrebări legitime într-un stat democratic, iar BIHOREANUL a încercat să găsească răspunsurile.

În baza legii privind liberul acces la informaţii publice, organizaţiilor judeţene ale PSD, ALDE, PNL şi UDMR li s-a cerut să dezvăluie bugetul din 2018. Un exerciţiu de transparenţă la care liberalii şi politicienii maghiari au picat cu brio...

În baza legii

Pe 13 martie, BIHOREANUL a trimis câte o cerere scrisă organizaţiilor din Bihor ale PSD, ALDE, PNL şi UDMR, ţinând cont că acestea au lideri "proptiţi" în funcţii publice în judeţ.

În baza Legii 544/2001 privind accesul la informaţii publice, căreia i se supun inclusiv partidele politice, politicienilor li s-a cerut să furnizeze date financiare pentru anul 2018, mai precis situaţia detaliată a veniturilor şi a cheltuielilor, defalcate pe categorii (cheltuieli de funcţionare, de personal, de promovare, transport, organizare evenimente, cheltuieli electorale, de consultanţă, cu mass-media, etc.).

Conform legii, termenul legal de răspuns este de 10 zile, care poate fi prelungit la 30 de zile, cu condiţia ca acest lucru să fie adus la cunoştinţa solicitantului. Însă doar PSD Bihor a ţinut cont de asta! Deşi are o atitudine ostilă faţă de BIHOREANUL, redacţie pe care nu o mai invită la conferinţele de presă de peste un an, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, a reuşit să surprindă, transmiţând răspunsul în doar 6 zile.

Bani pe drumuri

PSD Bihor a comunicat că în 2018 a avut venituri de 197.177 lei, din care 184.573 lei din cotizaţiile membrilor, 13.000 lei din donaţii şi 4,38 lei din dobânzi bancare. Cine anume a donat bani partidului rămâne un mister.

Tot în 2018, organizaţia a avut cheltuieli de 177.132 lei, din care mai mult de jumătate, 95.800 lei, s-au dus pe servicii de transport. Cel mai probabil, banii s-au consumat în vară, când PSD Bihor a trimis 50 de autocare şi microbuze la mitingul din Bucureşti organizat de partid.

Lista continuă cu 22.800 lei pentru chirii, 17.562 lei pentru materiale consumabile, 15.248 lei pentru organizarea de evenimente şi 14.051 lei pentru "alte cheltuieli cu servicii la terţi", nefiind furnizate detalii. Cheltuieli mai mărunte au fost pentru utilităţi (5.086 lei), protocol (3.547 lei), taxe poştale şi telefoane (2.557 lei) şi, în fine, servicii bancare (481 lei).

"Facem precizarea că filiala PSD Bihor nu a primit în anul 2018 subvenţii de la bugetul statului şi nu are datorii neachitate", se mai arată în adresa semnată de Mang.

Cu întârziere

Ciprian Blejan, preşedinte ALDE BihorDeşi făgăduise că va oferi un răspuns în 30 de zile, ALDE Bihor nu a respectat legea. "Am fost ocupaţi cu campania, ne cerem scuze", a justificat preşedintele Ciprian Blejan (foto). Organizaţia a transmis datele abia pe 17 aprilie, arătând că în 2018 a avut venituri de 44.440 lei, din care 22.170 lei încasări din cotizaţii şi 22.270 lei din donaţii făcute de persoane nenominalizate.  

Cheltuielile au fost în sumă de 34.065 lei, din care 14.853 lei pentru chirii, 6.500 lei pentru transport, iar 6.700 lei pentru "alte servicii". ALDE Bihor a mai plătit pentru consumabile 2.833 lei, pe utilităţi şi internet 2.816 lei, pe protocol 322 lei şi 40 lei pentru taxe.

Dezordine la PNL

PNL Bihor şi UDMR Bihor au dat-o, însă, în bară la transparenţă. Încălcând flagrant legea, nici una din cele două organizaţii nu a răspuns solicitării. Lunea trecută, abordat direct de ziar, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ődőn, a promis că va transmite un răspuns, chiar dacă cererea a ieşit din termen, dar n-a mai făcut-o.

În PNL, cererea transmisă de BIHOREANUL a fost pur şi simplu ignorată. O angajată a secretariatului organizaţiei a confirmat că solicitarea a fost primită, dar a refuzat să spună dacă a fost redirecţionată vreunui lider al partidului. Cert este că la preşedintele Ilie Bolojan n-a ajuns. "Nu ştiu despre ce cerere este vorba. O să mă interesez şi o să vă răspundem, nu avem nimic de ascuns", a promis edilul liberal. Deocamdată, însă, promisiune a rămas...